Александар Раковић: У кључним моментима митрополит Амфилохије нас је напуштао

Митрополит Амфилохије је свети човек, и он је велики архијереј СПЦ, он је црквени живот у Црној Гори до те мере унапредио да нико пре њега то није урадио – међутим он нема таленат за политичара, рекао је др Александар Раковић

Александар Раковић

Гост Ратка Дмитровића, уредника и водитеља серијала „А шта ви мислите”, који се емитује на РАС телевизији, био је историчар др Александар Раковић. Он је, уз остало, говорио о догађањима у Српској православној цркви, кроз сагледавање иницијативе да се донесе нови Устав СПЦ и понашања неких владика; о актуелној ситуацији око Косова и Метохије те рокенролу у Титовој Југославији, што је обрадио у својој докторској дисертацији.

Говорећи о Црној Гори, др Раковић је рекао: „Црна Гора је антидржава, анти-Србија и анти ономе што је Црна Гора некад била за време Петровића. Она српска државност до 1918. и ова од 2006. су две потпуно различите државе – оне се само исто зову, а при томе се њихово име не пише истим писмом, прво се писало ћирилицом а друго латиницом. То је врло важно када будемо имали шансу да те прилике у Црној Гори доведемо у ред, а мислим да ће и то доћи у неком не тако далеком историјском моменту.“

„Има једна разлика између Косова и Метохије у овом тренутку – Црна Гора је мафијашка држава, а Косово и Метохија је терористичко-мафијашка квази-држава. За црногорске сепаратисте се никако не може рећи да су терористи, а за ове друге [на КиМ] се може рећи да су чак и гори. Тако имамо две анти-државе – једну квази и једну која је заиста призната државност – на нашем простору, а сличан сценарио је требало да послужи са Сицилијом и Јужном Италијом, оне је требало да буду две анти-државе Италији“, нагласио је Раковић.

Александар Раковић се посебно осврнуо на предлог Устава СПЦ и на, како је рекао, онога који је тај предлог потписао, митрополита Амфилохија: „Посебно ми није јасно зашто је митрополит Амфилохије, који је тражио да се расправља о косовско-метохијском питању на овом Сабору СПЦ, чак је тражио и ванредни Сабор по том питању, сад одједном послао Устав и да се  разговара о том предлогу. Ваљда је косовско-метохијско питање најважније сада да се решава, Устав СПЦ ћемо решавати други пут.”

„Увек нас је митрополит Амфилохије напуштао, ја сам од 1997. у Црној Гори. Нажалост, у кључним политичким ситуацијама митрополит Амфилохије нас је напуштао. Не могу уопште да одгонетнем о чему се ради и због чега је у најважнијим моментима он стајао уз режим црногорских сепаратиста а не уз Србе. Није само уз црногорске сепаратисте стајао, сећате се да је 1996. подржао демонстрације у Београду – које је финансирала ЦИА. Па је после крстио Чеду Јовановића, па се после разочарао у њега, што је природно. После се митрополит разочарао и у Мила Ђукановића… Митрополит Амфилохије је свети човек, и он је велики архијереј СПЦ, он је црквени живот у Црној Гори до те мере унапредио да нико пре њега то није урадио – међутим он нема таленат за политичара. А воли да се бави политиком, а ту прави кардиналне грешке“, закључио је др Александар Раковић.

(ТВ Рас, 9. 4. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

31 replies

  1. Па није Амфилохије крив што је Чеда постао то што је постао.
    1996. подржао демонстрације? Па шта. Тек са добре временске дистанце се сазнало ко их је финансирао.
    Кад је стајао уз сепаратисте? Никад.

  2. Митрополит Амфилохије је, нажалост, издао најпре свог духовног оца Светог Јустина Ћелијског. Затим свога брата ЕРПКиМ Артемија а сада променом Устава и читав верни Српски народ……

  3. Сасвим је могуће да је ЕРПКиМ погрешио мислећи да ће Американци помоћи. Али шта је са митрополитом Амфилохијем данас? Коме се он данас приклонио када је очигледно ко је све устао на Православље и Србе???Митрополита називате светим упркос очигледној издаји!?!

  4. Не знам, мени се из свега намеће сасвим супротан закључак: Раковић је обавештен историчар, искрени прегалац за српску ствар, начитан и бодрог духа, али он има много мање талента за политику, од Амфилохија. Па Устав и јесте само политички маневар, да се СПЦ у државама супротстављеним Србима стави ван домашаја њихових тенденциозних закона. С тим што се Амфилохије никад и није бавио политиком, он је наступао као црквен човек на лимесу између Цркве и света политике. Како уопште проф. Раковић сме да тврди да је крстити некога погрешно, па био то и Чеда Јовановић? Амфилохије би морао да крсти и Ђукановића (ако није, а не би се рекло да јесте) и да се моли да сви они буду крштени и приведени Цркви на своје спасење и опште добро. То није питање разочарења и неразочарења. Професор брка есхатолошку димензију и дневно-политички дискурс, као што у процени стања на терену сувише слепо иде за мртвим наративом историјских наука.

  5. Милане, нисте обавештени. Ево шта је митрополит Амфилохије рекао десетак година након тог крштавања: “Жао ми је што сам у манастиру Острог крстио Чедомира Јовановића. Да сам знао да се на њега неће примити печат Божји, не бих га крстио у време кад смо се пиштаљкама борили против покојног Слободана Милошевића. Тада сам рекао да крстимо човека, а не минђушу, коју Јовановић није желео да скине ни током церемоније крштења”

  6. https://youtu.be/it0EQaKV7Us

    Елвис Присли ипак више “готиви” модерније “владике” који свашта лапрдају о Јасеновцу и Степинцу…јер су му то “ортаци”

  7. https://youtu.be/-qZKNCsGnk4

    Млади делирантни “владика” којега је баш Амфилохије рукоположио…

  8. @Непристрасни коментатор

    Обавештен сам за толико, знам за ту изјаву, али она се уопште не коси с чињеницом да свештеник треба да се радује крштењу сваког новооглашеног коме, од тад, то крштење постаје суд над животом. Можда ће и економиста Махмут Бушатлија којег је Митрополит вратио међу Црнојевиће поново да превери у ислам, али то не значи да га није требало крстити. Сваком човеку његово лудило, иначе све може да се претвори у денунцијацију владика по “политичкој подобности” , какву спроводи овај @Варјаг, биркање шта нам се код владика свиђа, а шта не, као да се у њихово име крстисмо.

  9. Црногорци,имате ли ви вашу НАТО државу,ваш црногорски идентитет и нацију,вашу црногорску латиницу и чак две црногорске православне цркве?

  10. https://youtu.be/Z21NdQLVG5w
    бисмилахил рахиљ…

  11. Којем папа удене прстенац, помутиће и најбистрији зденац.

  12. Чак је и онај злочинац Тито једном питао оног злочинца Јову Капичића :”Је ли Јова што сте ви Црногорци превртљив народ ?” Узми само примере Секуле Дрљевића , Новака Килибарде и Мила ђукановића који су од вартених и великих Срба постали усташе . И то све у року од неколико деценија . То је такав народ .

  13. @Слободан

    Црногорци ће увек бити најмилитантнији Срби и најмилитантнији анти-Срби, јер они представљају бедем између два света. На нама није да због тога кукамо, него да их придобијамо, јер је тај племенски витализам прокрвљавао наше земље и у прошлости. И немојте много да верујете проценама злочинаца које помињете, они у своје име говоре.

  14. Па дали смо им Теразије и “цијели” Биоград, шта још да “чинимо” како би их “придобили”?

  15. @Варјаг

    Пре тога смо Теразије дали, него су их отели, то није придобијање. Они су отимали и од Турака, без да су им давали. И Београд нису отели од Србије, него од Александрове и Титове бућкуриш-државе, док су били Срби, махом су живели на своме. Да би их придобили, можемо нпр. да прекратимо радни век анти-Србима са Београдског универзитета, а да више пажње обратимо на Србе из катуна и брдских заселака. Ми најчешће радимо обрнуто. Уосталом, ево једне мудре нотице Ђ. Вукадиновића на ту тему;

    “Да, добро сте разумели. Поред отворених про-црногорских лобиста (Соња Бисерко, Беба Поповић, Душан Јањић…) који и данас попуњавају црногорски медијски и политички простор, Ђукановић је сво време на вези држао и директно или индиректно финансирао јато „антицрногорских“ пљувача који су били задужени да по српским медијима и порталима неукусно и неумесно пљују
    по „брђанима“ и „црногорчинама“, а онда је њихове изјаве и ставове
    приказивао по црногорским медијима са поруком – ево, видите шта Срби
    говоре и шта мисле о вама. У тој представи су учествовали многи
    (сетимо се само покојног Владана Батића, као и неких кадрова Г17 Плус,
    да и не говоримо о заговорницима „обреновићевске Србије“ „шумадијским
    националистима“ итд), неки можда и искрено уверени да су „српске
    патриоте“ и да раде за „српску ствар“. ”

    Али, то је све, ионако, промашена тема, овде се ради о јединственом духовном простору СПЦ, којим су нас задужили бољи од нас.

  16. Гле.гле…Значи треба да ћутимо док нас пељеше,силују и дилују дрогу…Аха,разумео сам…

  17. Друго,какав црни “јединствени простор”,па Амфилиоквије је уклонио “српска” из назива Праволсавне Цркве у Црњој и Горој!!!

  18. @Варјаг

    А да… Савршено сте разумели: треба да ћутимо, док нас силују, пељеше, и дилују дрогу. Баш сам то рекао, не баш тим речима, али то сам мислио, хаххаха

    А “јединствени духовни простор” уопште није питање устава, декрета, заглавља и фуснота, нити зависи од Амфилохија, Варјага, Милана, Пере или Ђуре… Тај духовни простор су завештали оци и можете да му се приклоните или да се о њега огрешите. Бог зна свачије намере, па ћемо да видимо.

  19. Клин међу браћу :
    Хвала Милане што сте цитирали нотицу Ђорђа Вукадиновића која објашњава слику и улогу @Варјага (који тврди да нас Црногорци пељеше, силују и дилују дрогу) и @Слободана (који Мила Ђукановића назива усташом).

  20. @Деда Ђоле

    Да не буде забуне, стварно има много Црногораца који пељеше и дилују дрогу и много би помогло кад би они престали то да раде или кад би их наше власти натерале да то раде на неком другом месту. Овако, наше власти су скоро све на плати код Ђукановића (за којег мислим да и није много далеко од усташе) , а ми “лечимо” своју немоћ тако што вређамо поштене Србе у Црној Гори и говоримо “сви су они исти као Ђукановић” . Па нису сви исти, неки су вера, неки су невера, као и свуда међу Србљем.

  21. Живио друг Ђорђо Вукадиновић!!! Живио црногорски “народ” који ваља “придобити”!!!! Доље провокатори и реакционари,који тврде да монтенегроси црњигори тобоже силују,рекетирају,убијају и дилују дрогу!!!! Нека довијек живи братство народа и народности наше лијепе заједнице независних држава!!!!

    Живио нам друг Ђидо,друг Пеко,друг Мило,друг Матија,друг Амфилохије,друг Раковић!!!

  22. Црногорци,имате ли ви вашу лијепу НАТО државу,вашу латиницу,ваше две православне црногорске „цркве“,ваше шиптаре и мујаге,ваше мафијаше и ваше пандуре по Београду?
    Не интересују нас ваше теме,нимало!

  23. Ето побједи вам друг Мило и друг Брано…Хоћете ли сада сузе лити?

  24. Др Раковић се у потоње вријеме скроз погубио. Доста провидно и некоректно у медијима клевеће Митрополита Амфилохија.
    Е, да нам је мало његовог “политичког талента”, гдје би нам био крај?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading