Савет безбедности: Вето Русије на истрагу наводног напада хемијским оружјем у Сирији

Амбасадор Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја рекао је да се резолуција не слаже са руском позицијом

Василиј Небензја и Ники Хејли, амбасадори САД и Русије у УН, пре почетка седнице Савета безбедности УН (Фото: Бета-АП)

Њујорк – Русија је данас ставила вето на резолуцију Савета безбедности Уједињених нација о истрази најновијег, наводног напада хемијским оружјем на сиријски град Думу у источној Гути. Амбасадор Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја рекао је да се резолуција не слаже са руском позицијом.

„Ако претпоставимо незамисливо да ће такав нацрт бити усвојен, биће потребно неколико месеци да се формира истражни механизам. Не желите да чујете да у сиријској Думи нису нађени трагови хемијског напада”, рекао је Небензја, преноси ТАСС. (Танјуг)

Одбачен руски нацрт резолуције о Сирији

Савет безбедности УН одбацио је руски нацрт резолуције у којем се тражи ново експертско тело за утврђивање одговорности за нападе хемијским оружјем у Сирији, јавила је агенција АП.

Савет је навео да је за нацрт потребно најмање девет од 15 гласова док је текст одобрило само шест земаља. Седам земаља сталних чланица Савета безбедности УН, међу којима САД, Велика Британија и Француска, гласале су против, док су две земље биле уздржане.

Америчка амбасадорка при УН Ники Хејли изјавила је да је руски нацрт резолуције пристрастан јер би Русији омогућио да уложи вето на избор истражитеља у новом телу чиме би се блокирао његов рад.

Она је оптужила Русију, блиског савезника сиријских власти, да више ради на заштити председника Башара ел Асада него на јединству у Савету безбедности УН.

Русија је пре тога уложила вето на амерички нацрт резолуције о Сирији о формирању истражног механизма о употреби хемијског оружја у Сирији после напада у Думи где се сумња да је такво оружје коришћено. Руски амбасадор при УН Василиј Небензија оптужио је САД да желе резолуцију како би „оправдале употребу силе против Сирије”.

Небензија је рекао да та резолуција има за циљ да оживи старо истражно тело о хемијском оружју у Сирију. Русија се у новембру успротивила наставку мандата тог тела уз оцену да је то „марионета у рукама оних који су против сиријских снага”. (Бета)

(Политика, 10. 4. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading