Три насловне стране „Националне ревије“: Косовски Христос и самоубиство Европе

Први пут за дванаест година, колико излази магазин „Национална ревија“, насловне стране три издања, на три језика, међусобно су различите. И свака носи различиту текстуалну поруку

Угледни магазин Србија. Национална ревија, који излази у одвојеним издањима на српском, руском и енглеском језику, насловне стране свог новог броја (67, април 2018) посветио је теми Косова и Метохије. Први пут за дванаест година, колико излази овај јединствени српски магазин, насловне стране три издања, на три језика, међусобно су различите. И свака носи различиту текстуалну поруку.

На насловној страни српског издања стоји:

Нова раскршћа у беспућу
КОСОВСКИ ХРИСТОС И ЗАМКА ЕВРОПЕ

На насловној страни енглеског издања пише:

New Crossroads in Wasteland
CHRIST OF KOSOVO AND THE SUICIDE OF EUROPE
(КОСОВСКИ ХРИСТОС И САМОУБИСТВО ЕВРОПЕ)

На насловној страни руског издања:

Новые перекрёстки в бездорожье
КОСОВСКИЙ ХРИСТОС И ОТВЕТСТВЕННОСТЬ РОССИИ
(КОСОВСКИ ХРИСТОС И ОДГОВОРНОСТ РУСИЈЕ)

Све три насловне можете видети овде.

Уредник је Бранислав Матић, дизајн потписује професор Јован Жељко Рајачић. Цело издање прожето је дирљивом надом да ово није последњи број Националне ревије што излази у Србији која у свом саставу, правно, има Косово и Метохију. Да ово није последњи број пред катастрофу предавања Косова српском руком окупационој сили и њеној локалној послузи.

Кратки уреднички уводник у новом броју Националне ревије вреди навести у целини:

Помислили смо да се лето, преко реда, заиста примакло. Воће је на брзину, за један дан, почело да цвета. Чак је и новогодишња расвета у Београду свечано скинута са бандера; најављено је да ће то битно допринети порасту продаје сладоледа и цвикера за сунце. А онда је првог дана пролећа освануо снег, са температуром у минусу. Зима је у надокнади времена заиграла на бод у гостима. Не знамо да ли је то баба Марта, или је опет цркла батерија на „харпу“, или је клима полудела као све остало.

Читалац Радивоје С., политички аналитичар и блогер из села Смутљиковац, пише нам прекјуче: „Срби се спремају да овог смутног пролећа направе историјски компромис са својом пропашћу, непоколебљиви у одлуци да то назову некако другачије. И да сами себе изварају на картама. Сендвичи за то дуго путовање у празнину, наравно, биће дељени бесплатно. Молебани тим поводом биће одржани у свим робним кућама ,Икее‘ и ,Лидла‘, а началствоваће им демократски изабрани патријарх којег ће вероватно играти Лаза Ристовски или Буле Гонцић… Спрдњу на страну, ако неко заиста може стати на пут овом самоукинућу и донети преокрет, онда је то Црква. Зато ће Црква овог пролећа бесплатно добити напредни југословенски устав и стално место у црним хроникама, не би ли се о јаду забавила собом.“

Ако нисте сигурни у којој сте се земљи јутрос пробудили, не журите да разаберете. И не пипајте даљински управљач. Истина је некада умела да буде страшна, али лековита. Сада је само страшна.

Нови број Националне ревије, упркос помахниталој клими и друштвеном загађењу, никао је. Пажљиво заливан, штићен од мразева. Ко зна, можда то буде довољно за…

Извор: Национална ревија



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Изванредно урађено! Потресно и право у срце! И на сваком језику је речено управо оно што је најпотребније. Ово би требало ставити на билборде широм Србије, “унутрашњег дијалога” ради.

  2. Све је ту: замка за Србију, самоубиство Европе, одговорност Русије. Кратко, јасно, ефектно. Многи не кажу оволико ни у трактатима, ни у свакодневном вукљарењу по којекаквим телевизијама. Честитке људима који стоје иза овога. Кад бисмо њима пустили да обликују програм РТС-а, могли бисмо мирно на референдум о било чему.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading