Дијего Фузаро: Монотеизам европског тржишта против хришћанства

Свет у потпуности прожет ликвидно-финансијским капиталом не прихвата дихотомију небеско-земаљско, јер се све своди на чисту иманентност тржишта на коме нема високог и ниског, исправног и погрешног, истинитог и лажног, већ само робе која бескрајно јури

Дијего Фузаро током боравка у Београду

„Исус и Марија као лобисти бога тржишта? То је добра и исправна ствар. Ово је потврдио Европски суд за људска права.“ Дакле, ових дана тако пише у дневном листу Република. Сада откривамо да се у корпус „људска права“ сврставају и кршење неповредивог, увреда светости, извитоперење наше цивилизације и њених темеља.

Десакрализација света је у току. То је јасна и снажна порука, која нам изнова открива суштину Европске уније као Пословног одбора финансијске аристократије, која на сасвим кохерентан начин наставља десакрализацију света, или, како би рекао Хајдегер, Entgotterung, „обезбожавање“.

Одбачена је дихотомија земља-небо. Свет у потпуности прожет ликвидно-финансијским капиталом објавио је рат у односу на раван трансцеденције, као и религијама, исламу и хришћанству на првом месту. Не прихвата дихотомију небеско-земаљско, јер све мора да се своди на чисту иманентност тржишта на коме нема високог и ниског, исправног и погрешног, истинитог и лажног, већ само робе која бескрајно јури крећући се у више праваца на отвореном простору јединог глобалног постнационалног тржишта.

То није верски рат: то је рат против религија. То је рат који је монотеистички бог тржишта објавио свим осталим боговима да би себи обезбедио примат, тако да се у целом планетарном свету слави само култ дерегулисаног тржишта, уз уобичајене пригодне либералне придике.

ЕУ је турбонихилистичка мегамашина. И да ли ико и даље верује у „вредности“ Европе? Да ли ико и даље има храбрости да говори о „културним коренима“ Европе? Неко још није схватио да је то турбонихилистичка мегамашина која има за циљ производњу космичке празнине, глатке равни за неограничен проток робе и за потпуну робификацију стварног и симболичног света?

Тријумф тржишне размене је најбољи доказ који одражава стварну суштину ЕУ. Она је – нећемо престати да то тврдимо – тријумф голе вредности размене, финансијског капитала на штету европских радника и народа.

Превео: Драган Мраовић

Опрема: Стање ствари

(Печат, 30. 3. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Па не – нису закони тржишта баш тржишни: сме роба да се креће од наших ка њиховим, и паре у супротном правцу, али не и обрнуто. И не служи економија економији, него ето мало пљачки и уништењу, а са главним сатанистичким циљем: нестанка белих хришћана и самосвојних народа уопште.

  2. Dobro sročeno…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading