Патријарх Иринеј: Став СПЦ у вези са Косовом јасан као дан

„Који је тај домаћин, који је тај државник, који би дао један велики део своје отаџбине, своје земље, под условом да уђе у неки савез. То је ван памети“, рекао је патријарх Иринеј у васкршњем интервјуу за ТВ Храм

Став Српске православне цркве о питању Косова и Метохије јасан је као дан, као сунце, изјавио је поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј и истакао да се не може дати део државе да би се ушло у неки савез.

„Који је тај домаћин, који је тај државник, који би дао један велики део своје отаџбине, своје земље, под условом да уђе у неки савез. То је ван памети“, рекао је патријарх Иринеј у васкршњем интервјуу за ТВ Храм.

На питање има ли Црква милости према свештеницима оптуженим да су учествовали у продаји дроге, патријарх Иринеј напомиње да „са стране Цркве за такве људе нема милости“.

„Они су се огрешили о животе људи“, рекао је.

Говорећи о донирању и трансплантацији органа, поглавар СПЦ је рекао да је пресађивање органа здравих и давање тих органа болесним људима „велико дело јеванђељске љубави“.

Патријарх Иринеј

Упитан какав је став СПЦ заузела о вакцинацији деце, патријарх је одговорио да то треба да прихвате учени људи, медицинари, па чак и Црква и свештеници – тако да народ има поверење у оно што му се нуди.

Коментаришући да ли је СПЦ спремна за доношење свог новог Устава, што је најављено као тема за предстојећи мајски Сабор, патријарх Иринеј констатује да „има ствари које време доноси и време односи са собом“.

Васкрсење Христово је најзначајнији и највећи догађај у историји рода људскога и историји Цркве, каже патријарх Иринеј, говорећи о Васкрсу који се по старом календару слави у недељу, 8. априла.

Опрема: Стање ствари

(ФоНет/Н1, 4. 4. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading