Александар Вучић: Не очекујем претерано добре вести за нас на Самиту у Софији

Борићемо се свом снагом и свим срцем и енергијом да то што је било готово 2008, једностраним проглашењем независности Косова, што смо им директно признали 2010. и 2011. преко пресуде МСП мало померимо. И успели смо нешто, да закорачимо и боримо се за КиМ, али интереси западних сила су другачији, рекао је Вучић

Александар Вучић (Извор: Танјуг/Драган Кујунџић)

Радујем се сваком сусрету на Самиту Западни Балкан ЕУ у Софији, али не очекујем претерано добре вести за нашу земљу, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

„Ми смо у великом проблему. Много смо грешака направили, многе околности нам не иду наруку, али нам остаје да штитимо, волимо, чувамо своју земљу и то и радимо. Радујем се сваком сусрету, сваком разговору“, рекао је Вучић на прес-конференцији након разговора с председник РС Милорадом Додиком.

Одговарајући на питање о учешћу Србије на том самиту, с обзиром на то да су три државе, чланице ЕУ, своје учешће довеле у питање због планираног присуства Косова, Вучић је приметио и да је то тек 17. маја, а да до тада има пречих састанака.

Како је навео, неке веома значајне разговоре имаће између 10, 11. и 12. априла и разговараће се и о КиМ, и он се радује сваком разговору и на Самиту у Софији…

„Али не очекујем претерано добре вести за нашу земљу. Борићемо се свом снагом и свим срцем и енергијом да то што је било готово 2008, једностраним проглашењем независности Косова, што смо им директно признали 2010. и 2011. преко пресуде МСП мало померимо. И успели смо нешто, да закорачимо и боримо се за КиМ, али интереси западних сила су другачији“, приметио је Вучић.

Оно што је, каже, за нас посебно тешко јесте што албанска страна нема уопште жељу за компромисом.

„И данас кажу… ми радимо на ЗСО, али шта раде… Шта радите, сејете кромпир, копате канале… шта тачно радите! Молим вас, да ми кажете! И те трикове продајете пет година. А шта радите, један потез ми кажите шта сте урадили“, упитао је.

Како је навео, ниједан потез нигде не говори у прилог томе да се на ЗСО ради и онда се поставља питање докле да трпите преваре и трикове.

„Ми нисмо баш толико глупи и наивни. И као што сам рекао пре седам дана да неће озбиљно да раде ништа, ево види се да сам у праву. Сада се туку око ’гулениста’, једни су ближи Турцима, други Американцима до секунде док им Срби не буду преко пута за столом и одмах ће да се уједине и имаће подршку и једних и других и трећих, а ми да гледамо само да наше државне интересе сачувамо“, поручио је.

(Танјуг/Спутњик, 3. 4. 2018)

Александар Вучић: Ускоро разговори о Косову

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће од 10. до 20. априла у Европи и свету водити како је рекао, неке од најважнијих разговора о питању Косова и Метохије.

Вучић је после састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком у Београду рекао да не може јавно да говори о томе али је додао да не очекује „претерано добре вести за Србију“ из тих разговора.

„Нисмо у лакој ситуацији не зато што је Влада Ане Брнабић или било ко из ове генерације крив, много грешака смо у међувремену направили, много објективних околности нам није ишло на руку, али нам остаје да бранимо земљу од сваког“, казао је Вучић на конференцији за новинаре у Председништву Србије.

„Привредници имају мој благослов да иду на сајам у Приштини“

Председник Србије Алексадар Вучић данас је изјавио да је сагласан да српске фирме учествују на Међународном сајму приведе који се одржава од 18. до 21. априла у Приштини.

„Питали су ме привредници да ли да иду на тај сајам и не желим да кријем да сам им рекао да имају мој благослов да сви иду Приштину и да на најбољи начин представе Србију. Желимо да побеђујемо економијом, растом наше привреде“, рекао је Вучић новинарима у Београду после састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

Додао је да ће му многи замерити на томе, али да је за њега важно да привредници учествују на скуповима где могу да представе своје компаније и склапају послове.

Он је истакао да је за српске фирме важно свако тржиште и да Србија у трговинској размени са Косовом има годишњи суфицит од 500 милиона евра.

„Уверен сам да можемо да повећамо размену и на милијарду евра“, казао је Вучић.

Најављујући учешће српских фирми на Сајму привреде у Мостару, који почиње 10. априла, Вучић је рекао да ће се на тој манифестацији на 900 квадрата представити 60 највећих компанија из Србије.

То је, како је навео, трећи сајам у Мостару на којем ће бити и он и да је Србија земља партнер тог сајма.

У Мостару ће, по његовим речима бити званичници земаља региона који ће разговарати о стабилности и бољој привредној сарадњи.

„Ставови Јанковића и Јеремића о Косову суштински исти“

Вучић је рекао и да су ставови председника Народне странке Вука Јеремића и лидера Покрета слободних грађана (ПСГ) Саше Јанковића о Косову и Метохији „суштински исти“ јер, како је оценио, подразумевају да је Косово независно а да Србија и Срби неће добити ништа.

Вучић је после састанка са председником Републике Српске (РС) Милорадом Додиком казао да Саша Јанковић „сваког дана говори да је Косово независно“ а да Вук Јеремић говори да не треба пристати на уступке око Косова, што је како је рекао, „такодје залагање за независност Косова јер је утопија најгоре врсте“.

„Знају људи каква је ситуација на Косову и Метохији, знају колико има Албанаца, колико Срба, шта је било 1999. године, шта 2004. а шта 2008. године. Нико у Србији није глуп, нажалост постоје политичари који су лицемери“, казао је Вучић на конференцији за новинаре у Председништву Србије.

Он је додао да коалициони партнери Саше Јанковића који се, како је рекао, залажу да Војводина постане република, „неће гледати тај филм“.

„Србија је демократска земља али никада нећете имати тако нешто, не зато што то Вучић не да већ зато што то неће грађани Војводине“, рекао је Вучић.

(Бета/Н1, 3. 4. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. У овом чланку Александар Вучић се жали на :
    -Србе “који су 2010 и 2011 признали независност Косова”
    -Албанце јер “немају уопште жељу за компромисом”
    -Сашу Јанковића и Вука Јеремића јер “признају независно Косово”.

    Он се жали и на Србе и на Албанце. Нарочито на Србе који су владали пре њега и на Србе који би владали уместо њега.

    Недавно, у разговору са представницима невладиних организација, рекао је да много важних ствари треба да се реши и “пет шест месеци, година до годину и по, одлучујуће су за судбину Србије”!

    А ми чекамо. Шта чекамо ? Да још нека афричка земља повуче признање ? Да још неки спортски савез откаже утакмицу ? Да се изгради машина за прање новца у Београду на води, висока 160м ? Да ове године 36 000 Срба напусти земљу ?

    Чекамо да онај који је приграбио сву власт и сву моћ у Србији, пресече. И ту се грдно варамо. Тај “борац без мане и страха” неће никад ништа пресећи. Јер, све његове одлуке ограничене су страхом од губитка круне. Као што каже песник :

    “Ономе ко је на главу ставио круну,
    више је стало до круне, него до главе !
    Па ће за своју круну дати и главу,
    и главу и народ, и земљу и веру !
    а круну неће дати ни за образ !
    Његова је памет опасана,
    окружена, и ограничена, круном !”

    Из “Боја на Косову”, Љубомира Симовића

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading