За разлику од Шпаније, Румуније и Кипра – Србија ће учествовати на Самиту ЕУ у Софији

Србија ће учествовати на скупу ЕУ – западни Балкан, али ће добро проучити ситуацију како никоме не би дала алиби да тврди да је допринела признању Косова, поручио је шеф дипломатије Ивица Дачић

Ивица Дачић (Фото: Танјуг)

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је јуче да је политички нонсенс да Косово и буде присутно на европском самиту за западни Балкан у Софији, као држава, као и да то ни теоријски није могуће. „Европска комисија je статусно неутрална, а Косово није држава већ покрајина у оквиру Републике Србије, и то пет јаких и важних чланица ЕУ такође мисле”, поручила је Брнабићева. Оценила је и да је „Бугарска наш велики партнер, а Европска унија наш стратешки циљ, желимо добру комуникацију и у интересу наше државе је да будемо на том самиту”, рекла је Брнабићева.

Истовремено, први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће Србија учествовати на самиту ЕУ –западни Балкан, у Софији, али да ће „добро проучити ситуацију како никоме не би дала алиби да тврди да је допринела признању Косова”. После јучерашњег састанка са министром спољних послова Бурундија Аленом Емеом Њамитвеом, Дачић је рекао да је идеја Бугарске, као председавајуће ЕУ, да направи самит на којем би се отворио пут даљем проширењу уније. „То је самит на којем учествују шефови држава и влада. У овом тренутку, Србија ће свакако учествовати на том самиту.”

Коментаришући то што су Шпанија, Румунија и Кипар, који не признају једнострано проглашену независност Косова, близу одлуке да не присуствују главној дискусији на самиту ЕУ – западни Балкан 17. маја у Софији, Дачић је нагласио да је то велика подршка нашој држави и показује да ЕУ не може да утврди јединствен став. Дачић подсећа да се ове земље противе употреби израза „западнобалканска шесторка”, јер мисле да се тако сви стављају у исти ранг, а нису свих шест учесника у истом статусу.

„И када неко говори о правно обавезујућем споразуму – он може да садржи све, али не може да садржи имплицитно и експлицитно независност Косова, сем ако Србија то жели, а Србија то не жели и неће хтети”, казао је Дачић. Поновио је да нема говора о томе да Србија призна независност Косова, нити да дозволи да Косово добије столицу у УН или другим међународним организацијама.

Дачић је сагласан са председником Александром Вучићем да треба видети да ли ће Приштина урадити оно што је обећала када је реч о формирању ЗСО. Истакао је да не бисмо ни потписали Бриселски споразум да није било ЗСО. Како је додао, Србији није интерес да заоштрава ситуацију, већ да она буде мирна и да се спроводи Бриселски споразум. Каже да је очигледно да међународна заједница жели да овде буде нестабилна ситуација да би они и даље имали неку своју улогу.

Премијерка Брнабић каже да ће подржати Србе да током априла формирају ЗСО уколико Приштина не жели да је направи онако како је то договорено Бриселским споразумом. На питање новинара које мере ће Србија предузети поводом питања КиМ, премијерка каже да су неке од тих ствари поверљиве и у фази договора. „Било би неодговорно да износим то, Србија ће се трудити да сачува мир и стабилност. Основно је да је све теже сачувати мир и стабилност због Приштине и њихових партнера, и чини ми се да они не терају Приштину довољно да поштује договор и споразуме које су потписали. Београд ће инсистирати јаче него икад на пуној имплементацији Бриселског споразума и формирању ЗСО, али не како Приштина мисли него како је било договорено и потписано”, нагласила је Брнабићева, преноси Танјуг.

Ана Брнабић (Извор: Танјуг/Тања Валич)

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић позвала је јуче Европску унију да се активније и одговорније укључи у питање поштовања Бриселског споразума, јер је то и њена обавеза као потписнице и гаранта. Гостујући на РТС-у нагласила је да су председник Вучић и Влада Србије јасно показали да смо за дијалог и да показујемо максималну одговорност, али и да се ту види разлика између правих држава и неуспелих пројеката.

Нота Бурундија озбиљан политички текст

После састанка са министром иностраних послова Бурундија Аланом Емеом Њамитвеом у Београду Ивица Дачић навео је да је вербална нота ове земље о повлачењу признања Косова „озбиљан политички текст”, као и да је та држава дубински анализирала ситуацију и за своју одлуку дала „изванредно правно образложење”. Њамитве је рекао да је Бурунди своју одлуку о признању независности Косова преиспитао како би био сигуран да је у складу са принципима спољне политике, као и да је поред Косова оспорио и независност Западне Сахаре. Дачић је рекао да је одлука Бурундија мотивисана и активношћу Србије, а Њамитве је навео да добри односи Србије и Бурундија датирају још из доба СФРЈ, која је међу првима признала независност ове државе и играла „покретачку улогу у деколонизацији Африке”.

И Пабло Ескобар би имао бољи третман од Ђурића

Ивица Дачић је нагласио да је оно што се у Косовској Митровици догодило Марку Ђурићу срамота за политичку сцену у Европи и за ЕУ. „Пабло Ескобар би имао бољи третман да су га ухапсили, а да није настрадао. Ђурић није криминалац, није прекршио закон”, рекао је Дачић. Додао је и да би, да Вучић није реаговао на прави начин, реакције вероватно биле такве да би нас увеле у „једну спиралу, да је питање како би се то после могло зауставити”.

Дејан Спаловић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 4. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

3 replies

  1. Било би боље, да буде у збиру.

  2. Prosto je neverovatno, toliko da bode oci – nepogresivo, i bez ikakvog izuzetka, raditi u korist svoje stete. Najobicniji politicki diletanti ne bi napravili toliko teskih i ozbiljnih gresaka, sa dugorocnim i stetnim posledicama.

    Tako moze da se ponasa samo neprijatelj.
    Sto oni ustvari i jesu.
    I to u bukvalnom smislu te reci, bez ikakvog preterivanja.
    Oduvek sam sumnjao i sada duboko verujem da izmedju vrha nase vlasti i okupatora postoji neka cvrsca veza, da ovo sto vidimo nije samo posledica obicne nesposobnosti. Ne, tu mora biti nesto vise od toga.

  3. Штета што су наши а тако снисходљиви. Ко ће у свету да их поштује овакве?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading