Захарије Станковић: Дозвола за Марка

Мада то нема директне везе за избацивањем Ђурића, Вучић сада подмеће проблем шиптарског неиспуњавања обавеза предузетих Бриселским споразумима. Ово је одлична прилика да Вучић објасни Србије шта је до сада Србија добила захваљујући његовом потписивању Споразума

Мустафа, Вучић и Могерини потписују споразум о косовском правосуђу (Фото: ФоНет)

Након последњих догађаја везаних за истеривање Марка Ђурића са КиМ, Александар Вучић је сатима објашњавао јавности Србије шта се догодило и шта намерава да уради поводом тога. Помињао је између осталог Бриселске споразуме и њихово поштовање и непоштовање, али није нигде поменуо суштину проблема који је довео до истеривања Ђурића са КиМ.

Уколико је извештавање медија у Србији тачно, проблем је тумачење једне једине тачке у Бриселским споразумима. Наиме, Вучић тврди да по Бриселским споразумима, „Косово“ нема права да забрани било ком представнику Србије да посети КиМ. Једини услов је да се „Косово“ обавести о посети најмање 24 сата раније. Званичници „Косова“ тврде да то није тачно, и да они имају право да сваку посету забране. Ово је суштина проблема везаног за истеривање Ђурића, а не некаква ЗСО како сада Александар Вучић то покушава да представи.

Овај проблем постоји већ годинама уназад. Марко Ђурић се одавно хвали да, иако му Шиптари забрањују улазак на КиМ, их он ипак увек надмудри и сваки пут уђе на територију КиМ заобилазним путевима. Злобници би рекли „чега се паметан стиди, тим се луд поноси“.

Вучић никада није објаснио грађанима Србије шта је по овом питању предузео. Иако свакога дана сатима препада грађане Србије искачући из телевизора, радија и штампе, никада није нашао за сходно да објасни шта је он учинио да Шиптари коначно почну да примењују ту тачку Споразума. Да ли је икада о томе разговарао са Ештонком или Могеринијевом? Ако није, зашто није; а ако јесте, шта су оне предузеле по том питању?

Мада то нема директне везе за избацивањем Ђурића, Вучић сада упорно подмеће проблем шиптарског неиспуњавања обавеза предузетих Бриселским споразумима. Пошто је то већ тако, ово би била одлична прилика да Вучић објасни грађанима Србије шта је тачно до сада Србија добила захваљујући његовом потписивању Споразума. Има ли иједне тачке Споразума коју су Шиптари испунили за ових шест година његовог владања? Ако такве тачке има, грађани Србије још о томе нису обавештени. Информације о томе шта су Шиптари тим споразумима добили могу се лако наћи, иако Вучић то покушава да сакрије.



Categories: Четири стотине речи

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Poštovani gospodine, dan nakon hapšenja Đurića Večernje Novosti su objavile kompletnu prepisku vezanu za njegovu posetu, kao i dokument na osnovu koga se te posete obavljaju. Dokument se zove ,,DOGOVOR O ZVANIČNIM POSETAMA,,(skraćeno DOZP). Svakome ko je pročitao napred navedeno je očigledno da Aleksandar Vučić najprizemnije laže i obmanjuje svoj narod. Prvo, LAŽ JE DA ŠIPTARI NE MOGU DA ZABRANE POSETU NAŠIM DRŽAVNICIMA. U DOZP piše da je, nakon što jedna strana pošalje obaveštenje o poseti, druga strana u obavezi da odgovori, a ako odgovora nema u predviđenom roku, smatraće se DA JE POSETA ODOBRENA. Ukoliko druga strana NE ODOBRAVA posetu, dužna je da u predviđenom roku o tome obavesti onu stranu koja je najavila posetu, ali i EU (da i jednima i drugima uputi tzv prigovor), koja je u tom slučaju dužna da posreduje. Druga Vučićeva LAŽ je da je rok za najavu posete funkcionera Đurićevog i Selakovićevog ranga samo 24 sata pre ulaska na teritoriju KIM. Po DOZP rok je 48 sati i taj rok nije ispoštovan. Bar za Selakovića, nije ispoštovan, a ako se menjanje spiska posetioca i ubacivanje na njega Selkovića smatra novom najavom, rok nije ispoštovan ni za Đurića. Takođe DOZP predviđa da se obaveštenja o poseti mogu slati samo od Ponedeljka do Petka i najkasnije do 17h, a obaveštenje o poseti Đurića i Selakovića (drugo, gde su obojica) je poslato u Subotu 24.3. u 15.25h i samim tim je nevažeće. Ako je predsednik spreman da tako bedno laže o ovako očiglednim stvarima, šta misliti o onome što u naše ime razgovara između četiri zida i u četiri oka?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading