Војислав М. Станојчић: Анкете као лажни пророци

Иако је већ 6–7 година јасно да од чланства у ЕУ нема ништа без потписивања предаје Косова и Метохије, појављује се анкета по којој 81 одсто тих људи не пристаје да се српском територијом плати улазак у ЕУ

Извор: РТВ

Анкете су уобичајени начин да се испита мишљење јавности о неком питању важном за ширу или ужу заједницу, да се процени колико би бирача учествовало на изборима, за кога би се они определили и како би били распоређени њихови гласови, колико би добила поједине странке, а које би биле без изгледа пређу цензус.

Под претпоставком да су анкете потпуно анонимне, што би требало да обезбеди искреност испитаника и да су обављене стручно и на одговарајућем узорку грађана из њих би требало да се добију подаци корисни не само за поједине странке, већ и – када се поставе таква питања – од животног значаја за неки град, област или читаву државу.

Ових дана могли смо да сазнамо да је Институт за европске послове, а у сарадњи са истраживачком кућом “Нинамедиа”, организовао анкету како би према узорку од 1.203 испитаних грађана утврдио њихов став о Косову и Метохији. Уз разна поређења о томе шта мисле о томе да ли је Косово изгубљено за Србију или није, да су за поделу територије и слична питања, најзанимљивији је одговор који изазива и највеће чуђење: На питање „да ли бисте се одрекли Косова ради чланства у наше земље у Европској унији?“ негативан одговор стигао је од 81 одсто испитаних грађана.

Он је веома збуњујући ако се зна каква је клима годинама стварана да се грађанима Србије испере мозак причама о придруживању Европској унији, а која се од 2012. већ подразумева као суштинска потреба за опстанак земље. Председник Вучић, његове марионете у Влади, посланици у Народној скупштини, медији које контролише… сви се непрестано заклињу у Европску унију, у Бриселски пут Србије (са кога, пoбогу, нећемо скренути као ни са пута друга Тита).

И у чему је онда неспоразум?

Иако је већ 6–7 година јасно да не постоји решење („И Европа и Косово“) и да од чланства у ЕУ нема ништа без потписивања предаје Косова и Метохије, о чему су разни званичници Европске уније и других земаља које се за нешто питају у међународним односима већ много пута обавестили наше власти, појављује се анкета у којој је испитано 1.203 грађана, да нас збуни, да чујемо како 81 посто тих људи не пристаје да се српском територијом плати улазак у ЕУ. Рекло би се да уопште нису чули поруке о условима које Србија мора да испуни да би се придружила ЕУ или мисле да се они који их постављају само шале.

Такво понашање је не само аутистично, већ и схизофрено, јер већина грађана, бар оних који излазе на биралишта, гласа за владајуће странке, ватрене поборнике приступања Европској унији (иначе, до 2012, док су биле у опозицији, огорчене противнике ЕУ), или за неке мање партије из „проевропске опозиције“ .

Што с друге стране наводи на закључак да анкете нису довољно поуздане, већ да се решење често мора тражити – као у овом случају – у општем референдуму на коме би се наши грађани изјаснили да ли Србија треба да се одрекне Косова и Метохије како би била примљена у Европску унију.Категорије:Разномислије

Ознаке:, ,

3 replies

 1. „… схизофрено, јер већина грађана, бар оних који излазе на биралишта, гласа за владајуће странке, ватрене поборнике приступања Европској унији… “

  Та „већина“ на изборима очигледно није стварна већина, него маса што користољубивих, што уцењених, што обманутих, што збуњених, што непостојећих (где је СПС, ту је традиционално и изборна крађа, а СНС им је савршен партнер у томе)…

  Нпр. уцењен човек можда мора да гласа како су га уценили, али у анкети може да каже шта мисли.
  Сем тога и у самом СНС-у и међу „симпатизерима“ има људи који су до извесне мере за компромис, али је предаја КиМ са супротне стране црвене линије.

  Свиђа ми се

 2. Стварно ми није јасно шта аутору овог текста запиње у свему томе. Цео текст се ишчуђава о резултатима анкете, као да је и сам део СНС машинерије или незна како функционише њен бирачки део, који због уцена, лажи, подмићивања и ко зна каквих махинација опстаје. Тачно је то да на анкете тај исти СНС нема утицаја (под условом да је анкета иоле реална) и да свако анонимно може да искаже своје мишљење. Незнам чему уопште овај текст???

  Свиђа ми се

 3. Схизофрено је дакле мислити другачије од Војислава? А генијално – милисти као Војислав?

  Иначе о конструкту о владајућој странци: сви политичари се пре избора куну да не би дали Косово ни под каквим условима, а после кад дођу на власт – преокрену ћурак наопако. У свему су схизофрени само бирачи, који им и даље верују.

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s