Војислав М. Станојчић: Анкете као лажни пророци

Иако је већ 6–7 година јасно да од чланства у ЕУ нема ништа без потписивања предаје Косова и Метохије, појављује се анкета по којој 81 одсто тих људи не пристаје да се српском територијом плати улазак у ЕУ

Извор: РТВ

Анкете су уобичајени начин да се испита мишљење јавности о неком питању важном за ширу или ужу заједницу, да се процени колико би бирача учествовало на изборима, за кога би се они определили и како би били распоређени њихови гласови, колико би добила поједине странке, а које би биле без изгледа пређу цензус.

Под претпоставком да су анкете потпуно анонимне, што би требало да обезбеди искреност испитаника и да су обављене стручно и на одговарајућем узорку грађана из њих би требало да се добију подаци корисни не само за поједине странке, већ и – када се поставе таква питања – од животног значаја за неки град, област или читаву државу.

Ових дана могли смо да сазнамо да је Институт за европске послове, а у сарадњи са истраживачком кућом “Нинамедиа”, организовао анкету како би према узорку од 1.203 испитаних грађана утврдио њихов став о Косову и Метохији. Уз разна поређења о томе шта мисле о томе да ли је Косово изгубљено за Србију или није, да су за поделу територије и слична питања, најзанимљивији је одговор који изазива и највеће чуђење: На питање „да ли бисте се одрекли Косова ради чланства у наше земље у Европској унији?“ негативан одговор стигао је од 81 одсто испитаних грађана.

Он је веома збуњујући ако се зна каква је клима годинама стварана да се грађанима Србије испере мозак причама о придруживању Европској унији, а која се од 2012. већ подразумева као суштинска потреба за опстанак земље. Председник Вучић, његове марионете у Влади, посланици у Народној скупштини, медији које контролише… сви се непрестано заклињу у Европску унију, у Бриселски пут Србије (са кога, пoбогу, нећемо скренути као ни са пута друга Тита).

И у чему је онда неспоразум?

Иако је већ 6–7 година јасно да не постоји решење („И Европа и Косово“) и да од чланства у ЕУ нема ништа без потписивања предаје Косова и Метохије, о чему су разни званичници Европске уније и других земаља које се за нешто питају у међународним односима већ много пута обавестили наше власти, појављује се анкета у којој је испитано 1.203 грађана, да нас збуни, да чујемо како 81 посто тих људи не пристаје да се српском територијом плати улазак у ЕУ. Рекло би се да уопште нису чули поруке о условима које Србија мора да испуни да би се придружила ЕУ или мисле да се они који их постављају само шале.

Такво понашање је не само аутистично, већ и схизофрено, јер већина грађана, бар оних који излазе на биралишта, гласа за владајуће странке, ватрене поборнике приступања Европској унији (иначе, до 2012, док су биле у опозицији, огорчене противнике ЕУ), или за неке мање партије из „проевропске опозиције“ .

Што с друге стране наводи на закључак да анкете нису довољно поуздане, већ да се решење често мора тражити – као у овом случају – у општем референдуму на коме би се наши грађани изјаснили да ли Србија треба да се одрекне Косова и Метохије како би била примљена у Европску унију.



Categories: Разномислије

Tags: , ,

3 replies

  1. “… схизофрено, јер већина грађана, бар оних који излазе на биралишта, гласа за владајуће странке, ватрене поборнике приступања Европској унији… ”

    Та “већина” на изборима очигледно није стварна већина, него маса што користољубивих, што уцењених, што обманутих, што збуњених, што непостојећих (где је СПС, ту је традиционално и изборна крађа, а СНС им је савршен партнер у томе)…

    Нпр. уцењен човек можда мора да гласа како су га уценили, али у анкети може да каже шта мисли.
    Сем тога и у самом СНС-у и међу “симпатизерима” има људи који су до извесне мере за компромис, али је предаја КиМ са супротне стране црвене линије.

  2. Стварно ми није јасно шта аутору овог текста запиње у свему томе. Цео текст се ишчуђава о резултатима анкете, као да је и сам део СНС машинерије или незна како функционише њен бирачки део, који због уцена, лажи, подмићивања и ко зна каквих махинација опстаје. Тачно је то да на анкете тај исти СНС нема утицаја (под условом да је анкета иоле реална) и да свако анонимно може да искаже своје мишљење. Незнам чему уопште овај текст???

  3. Схизофрено је дакле мислити другачије од Војислава? А генијално – милисти као Војислав?

    Иначе о конструкту о владајућој странци: сви политичари се пре избора куну да не би дали Косово ни под каквим условима, а после кад дођу на власт – преокрену ћурак наопако. У свему су схизофрени само бирачи, који им и даље верују.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading