Александар Вучић: Замрзнути конфликт реалнији али неповољнији за Србе

„Иако је то већински став политичке и неполитичке јавности Србије, ја сам против таквог решења”, истакао је председник

Учесници националног конвента о ЕУ који се одржава у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је против стања замрзнутог конфликта по питању Косова и Метохије, јер та, наизглед реалнија, опција Србији оставља све мање простора за заштиту свог суверенитета у покрајини.

Решавање косовско-метохијског проблема од суштинског је значаја за нашу земљу, истакао је Вучић отварајући Национални конвент о ЕУ, који се одржава у оквиру унутрашњег дијалога, те указао да у овом тренутку имамо две реалне опције.

„Једна изгледа много реалније, а то је опстанак и останак стања замрзнутог конфликта“, рекао је председник и додао да се у процесу унутрашњег дијалога највећи број људи који су учествовали у њему залагао управо за очување статуса кво и да чекамо неке боље прилике за нас у будућности.

„Иако је то већински став политичке и неполитичке јавности Србије, ја сам против таквог решења, не зато што не волим Србију или не разумем светска кретања у глобалној политици, већ што смо анализирали са неким невладиним организацијама и фондовима, преко владе и Канцеларије за КиМ, шта је то што можемо да добијемо и губимо“, рекао је Вучић.

Закључак тих анализа је, каже, да, имајући у виду наше економске потенцијале, социјалне, демографске, демократске и све друге, протеком времена не добијамо ништа.

„Напротив, бићемо у тежој ситуацији, ми, а не неко други“, уверен је председник Србије.

„За нас је важно решење, па и после овако тешког тренутка по нашу земљу, у којем се показало да једна страна жели насиљем да решава проблеме и сматра да политиком свршеног чина може да доведе до решења, чији је основни циљ суштинско заузимање севера Косова, јер тамо нема фактичког суверенитета, а рачунајући све друге потенцијале, економске и демографске, већ су израчунали да ће у свим општинама јужно од Ибра, осим Штрпца, бити већински албанско становништво за пар година“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је опредељење Приштине да по сваку цену заузме север Косова, оствари суверенитет.

„Намера им је да нас доведу до свршеног чина, на исти начин као што нас је Хрватска после Олује довела до свршеног чина, да се исто догоди на северу Косова и Метохије“, рекао је Вучић.

Процес дијалога, додао је, убудуће се може водити само по принципу: прво се испуни договорено, па се разговор наставља.

„Свакако да ће разговори бити настављени, а на који начин и у којем формату, видећемо“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је „проблем да разговарате у петак, а да Приштина истог дана доноси одлуку да Ђурић буде ухапшен, и онда главног преговарача не само да претуку, већ покушавају да га унизе, мада су унизили само себе“.

„Убудуће ће се све заснивати на испуњењу процеса, односно да оно што је договорено мора и да се испоштује, а, када то испуните, бићемо спремни да разговоре наставимо“, поручио је Вучић.

Он је објаснио да ћемо атмосферу која је створена хапшењем Марка Ђурића морати да превазиђемо, али и да поверења, било каквог, неће бити.

Навео је и да државно руководство Србије није спремно да буде једини учесник у компромису и сваковрсном дијалогу и да будемо једини који би требало да дамо и пружимо све, а да се друга страна, и они који су између, праве да не виде ко је суштински за компромис, а ко није.

Атмосфера после догађаја у Косовској Митровици је, каже, ужасна.

Председник Вучић сматра да је све што се догодило урађено и због унутрашњих проблема привремених власти у Приштини, прогона гулениста и односа према САД, али је то, каже, била и проба заузимања севера КиМ.

„Није ту било речи само о хапшењу Марка Ђурића, већ се радило и о распоређивању њихових јединица на север“, објаснио је Вучић.

Он је захвалио члановима Конвента што су се укључили у унутрашњи дијалог.

(Танјуг/Политика, 31. 3. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

 1. Не разумем зашто би Албанци уопште покушавали да копирају “Бљесак“ или “Олују“ и да силеџијски заузму север Косова. Север Косова је предат – гранични прелази су установљени и раде као међудржавна граница. Институције на северу Косова су институције косовског уставног поретка од главе до пете.

  Све је уподобљено, вољом и насиљем београдских властодржава, у косовски правни поредак (осим електроенергетског система, али и то ће за који дан или недељу). Тако да би Албанци били крајње неразборити да покушају да нападну део сопствене територије. Зашто би Србија нападала Параћин, Сурчин или Кучево?

  Једном речју: косовска политика Александра Вучића све се на разбуктавањем најпримитивнијих страховања његовог бирачког тела. Уостлаом, то је отприлике једина формула коју ова власт примењује бавећи се било којим проблемом.

 2. Ако је овај извештај са истог догађаја доноси један кључни одељак који су вајни новинари Политике и фактомског Танјуга изоставили – одељак сагласни да треба прихватити независност без формалног признања:

  http://rs.n1info.com/a376064/Vesti/Vucic-o-unutrasnjem-dijalogu.html

 3. „Александар Вучић: Замрзнути конфликт реалнији али
  неповољнији за Србе“?!

  Оног тренутка, када се конфликт “замрзне“ – замрзава се
  и Вучићева илузија да је њему историја доделила да
  “реши“ – КОСОВСКИ ПРОБЛЕМ, да “измири“ и “намири
  и Србе и Албанце!
  А, он са тим не може да се помири, да му напрасно
  престај мисија, и зато га “опседа“ циивлни сектор –
  НВО – да “спусти лопту“ и настави преговоре. Он се,
  кобојаги, нећка и премишља, и под притиском “демок-
  ратских“ снага – НВО шпијуна – “наставља“ преговоре?!

  Замрзавањем кофликта, он постаје сувишан: завршава
  своју мисију, а има још много тога што треба урадити
  за рачун Запада.
  Замрзавање конфликта значи враћање проблема у УН,
  у складу са Ретолуцијом 1244, и то никако не може бити
  за Србе “НЕПОВОЉНИЈЕ“?!
  Тврди пазар да је то тако, а не објашњава и зашто?
  За њега је свакако неповољније, али за Србе и државу
  Србију то не може бити неповољно, тим пре што је и
  Русија спремна да то подржи, док га у даљем преговарању
  нико не подржва, осим НВО, ЕУ и НАТО, а види се докле
  се стигло са том “подршком“

  Драган Славнић

 4. Не значи замрзавање конфликта враћање у Уједињене нације. Заправо то значи да је још један преговарачки процес – после Бечког, Бриселски – доспео у ћорсокак. Да ли би се и када преговори наставили то нико не зна. Но, после Бриселских преговора, нама је боље да ова гарнитура никада ни о чеми и ни са ким не преговара. Не само да су доносили штетне одлуке него су то чинило колико у свом поданичком антисрпству, толико и из неукости.

  Чак и да Вучић сада замрзава конфликт ми смо много корака иза оних, лоших позиција где смо били 2012. године, односно почетком 2013. када је први бриселски договор парафиран. Јер ти споразуми нису само потписани. Они су и насилно спроведени. Тако да у смислу унутрашње издаје Вучић мало шта уопште може и да уради. Тај правнообавезујући споразум био би капитулација, што јесте јест, али он није ни Арнаутима ни ЕУ нужан. Осим што би помогао да се Русија приволи да пропусти Косово* у УН.

 5. Сасвим словесно промишљање поштованих коментатора Милоша и Драгана, словесно, истинито и живо, тачно толико живо колико су мртве и празне, труле и бесмислене речи вучића и нво одјека који га беспућем и бесмислом прати као мрак и тишина положени у сандук заједно са мртвацем…вучић је духовно, историјски, политички мртав, мртав и бео, баш како и ситни кокошар, карикатура малограђанског, комуњарског полусвета из истоименог баналног филма тзв. „црног таласа “ који је црнио о Србији по службеној дужности… Пољски клозет у који је Србију уподобио, да би, достојно себи, могао да се олакша гоњен издајничком дијарејом, “ миропомазан “ рицинусовим уљем, јефтино и ђавоимано рафинисаним на безбожном, на луциферском, дијаболичном западу, склопиће се као поклопац ковчега над политичким и историјским мртвацем спуштених панталона, улитаног бешчашћем и издајом, и покрити његов “ минули рад “ заборавим и презиром до заборава, остављајући нво брисаче и чистаче вучићевог “ унутрашњег дијалога “ беспослене са афтушом у рукама, прашњавом афтушом убраном крај еу – нато пута, којим је вучићев пољски клозет срљао у непостојање..

Оставите коментар