АП: Укључење Русије може да закомпликује решење кризе

Укључивање Русије у конфликт Србије и Косова могло би да закомпликује напоре под покровитељством ЕУ да се пронађе мирно решење и заустави прокламоване циљеве обе земље за чланство, тврди АП

Александар Вучић и Владимир Путин (Фото: Yuri KOCHETKOV/POOL/AFР)

ВАШИНГТОН – „Асошијејтед прес” је известио да је председник Србије Александар Вучић тражио савет од руског колеге Владимира Путина како да се супротстави насиљу и агресији Приштине против Срба што би, како оцењује америчка агенција, могло да закомпликује покушаје Запада да пронађе мирно решење за кризу на Балкану.

„Укључивање Русије у конфликт Србије и Косова могло би да закомпликује напоре под покровитељством ЕУ да се пронађе мирно решење и заустави прокламоване циљеве обе земље за чланство”, тврди АП у тексту о данашњем телефонском разговору Вучића и Путина.

Београд и Приштина, напомиње агенција, морају да нормализују односе како би се придружили ЕУ.

„Иако Србија званично тражи чланство у ЕУ, у последње време развија блиске политичке и војне односе с Русијом”, наводи АП.

У извештају о разговору Вучића и Путина, америчка агенција примећује да у саопштењу Вучићевог кабинета о састанку није наведено да ли је Путин понудио неки одређен савет, али наводи да је Вучић рекао касније на телевизији да је после разговора закључио да Србија може да рачуна на „највећу и најзначајнију помоћ Руске Федерације”.

Подсећајући да су војници НАТО стационирани на Косову од 1999. године, АП упозорава да би „војно ангажовање Србије на Косову створило велику кризу са Западом, посебно ако уколико постоји индиректна подршка Русије”.

Агенција подсећа и да Русија подржава „претензије Србије” над Косовом, док су САД и већина западних земаља признале једнострано проглашену независност Косова, те тврди да Русија покушава да прошири свој утицај на Балкану „углавном преко свог традиционалног словенског савезника Србије”.

Подсећа и на инциденте у Косовској Митровици од пре два дана, када је ухапшен директор Канцеларије за Ким Марко Ђурић, наводећи да су ти инциденти „разбеснели Србију и косовске Србе”.

„Инцидент је, такође, изазвао страхове о обнављању нестабилности у региону”, додаје АП уз тврдњу да САД и ЕУ покушавају да помогну у решавању спорова, који проистичу из ратова на Балкану 1990-их.

(Танјуг/Политика, 28. 3. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading