Свештеник Ненад Илић: Србије нема ни на списку „Европа II“

Не спадам у навијаче приступања ЕУ, поготово не по сваку цену, али непријатно сам се изненадио кад на списку земаља (не ЕУ, него географски) нисам уопште нашао Србију

Извор: ПејПал

Добио сам поруку од ПејПала да нешто мењају у правилима. Пошто повремено користим ПејПал за плаћања и примања новца узео сам да прочитам.

Не спадам у навијаче приступања ЕУ, поготово не по сваку цену, али непријатно сам се изненадио кад на списку земаља (не ЕУ, него географски) нисам уопште нашао Србију. На списку „Европе II“ су и Хрватска, Албанија и Белорусија, и Молдавија, и Грузија, и Црна Гора, и Македонија, и БиХ, и Косово! – али Србије нема.

Не ради се само о угроженом поносу. То што спадамо у „остале земље“ кошта нас и веће провизије коју нам узима ПејПал.

Толико о нашем сензационалном економском успеху који до зависти примећује цео свет. Толико и о нашој препознатој и признатој улози лидера у не знам већ чему, не знам већ где.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница свештеника Ненада Илића)

Прочитајте још

ПејПал класификација земаља:

* Northern Europe: Denmark, Faroe Islands, Finland (including Aland Islands), Greenland, Iceland, Norway, Sweden.

** Europe I: Austria, Belgium, Cyprus, Estonia, France (including French Guiana, Guadeloupe, Martinique, Reunion and Mayotte), Germany, Gibraltar, Greece, Ireland, Italy, Luxembourg, Malta, Monaco, Montenegro, Netherlands, Portugal, San Marino, Slovakia, Slovenia, Spain, United Kingdom (including Channel Islands and Isle of Man), Vatican City State.

*** Europe II: Albania, Andorra, Belarus, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Georgia, Hungary, Kosovo, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Macedonia, Moldova, Poland, Romania, Russia, Switzerland, Ukraine.



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

9 replies

  1. Нисам најбоље схватио контекст овог текста, да ли аутор не зна зашто нисмо ни у другој “групи” или зна па протестује? То што нисмо ту (ако се, наравно, заиста не ради о неком техничком-тренутном пропусту ПејПала), управо и јесте дело Европске уније и свих тих притисака који се врше на нас, на обичне људе (не у смислу “притисака” који се помињу у државним и “опозиционим” медијима) не бисмо ли променили мишљење, због чега су нам уосталом и наметнули ове и овакве који нас воде (укључујући и оне претходне, наравно). Ако неко ко се бави озбиљном анализом и при томе то објављује на озбиљном порталу (што “Стање ствари” несумљиво јесте) упадне у овакву замку и шири мантре типа: “Најгори смо. Нема нас нигде. Искључили нас из Европе и географски”, онда смо заиста у проблему. У суштини, показује се поново оно што смо сви већ доста добро приметили – српски интелектуалци су ти који најбоље гурају механизам обмани и свесно или несвесно завршавају посао (мада морам да признам, никада ми то “несвесно” наседање на обману од стране интелектуалца и мудрог човека није било јасно). Просто, ко и за тренутак помисли да би Косово, Украјина, Молдавија или Македонија из било којег разлога (па чак и уз нашу економско-политичку ситуацију) биле “сигурније” за функционисање ПејПала од Србије и да није у питању чист пример политичког и економског терора, онда је то велики “интелетуални” проблем за таквог човека. И само још једна ствар, каже се у тексту: “Не спадам у навијаче приступања ЕУ, поготово не по сваку цену, али…”, што ми, такође, није најјасније. Оно што знамо је да у ЕУ не постоје верске слободе, у смислу какве су постојале пре само десетак година. Прогон Цркве и сабијање верујућих људи у њихова “приватна четири зида” пракса је која меље од Скандинавије до Аустрије, а то ће се ускоро отворено видети и у Грчкој (што је било пре пар година незамисливо), где се и спремају радикалне мере против Цркве (пре свега на Светој Гори), па ме занима која је то цена на коју би један свештеник пристао да уђе у такву ЕУ? То питам због овог “не по сваку цену” и “али”, јер ме то подсећа на “не по сваку цену” и “али” владајуће елите када је “проблем” Косова и Метохије у питању. Хвала.

  2. @Предраг: Претпостављам да г-дин Илић (који се, ваљда, сада настанио у Холандији) увиђа да српски динар уопште није оно што разне увеле Јоргованке трубе на све стране, да није оно што се тврди. Српски динар јесте (делимично) конвертибилан – али само на унутрашњем тржишту. Ако пробате да га – рецимо, на шалтеру неке банке на Амстердамском аеродрому мењате – уопште га не примају јер објашњавају да то није конвертибилна валута. Било како било – вероватно је Пејпел тиме и мотивисан: недовољно поуздање у могућност наплате.
    А оно што кажете: „…Прогон Цркве и сабијање верујућих људи у њихова „приватна четири зида“ пракса је која меље од Скандинавије до Аустрије… “ је – бар за Холандију, а верујем и за све државе ЕУ Северозападне Европе тотална глупост. Таквим ставом сами себе сабијате у неки мрачни тор.

  3. Поштовани Дубљанине, баш сам о “мрачном тору” и причао када говорих о “четири зида” – црквама без крста јер могу некога “да увреде” кад се шета градом или кад улази у луку, одузимање дозвола приватним верским црквама, судски поступци за дозволу приступа женама Светој Гори, смештање мигранада у цркве у које “ионако нико не иде” (с тим да се склоне и “знаци” из тих цркава да “не вређају” људе који су ту смештени), манифестације које пропагирају: сатанизам (на пример: отварање тунела кроз Алпе), манастирима као “културној баштини” и “музеју”, “регисторвање” традиционалних цркава на ранг “верске заједнице”, забрана јавног иступања о “одређеним питањима” која су противна “вредностима ЕУ” (без обзира, наравно, што су из Светог писма) и слично. Ко је ту у “мрачном тору”, питање је. Но, знате ви то, сигуран сам. А ово што причате о конвертабилном динару и проблемима Пеј Пала прави је спин у рангу Другог дневника. Још то кад упоредимо са чврстим валутама Косова, Македоније или Украјине (где, јелте, Пеј Пал нема проблем у наплати – испаде тако из вашег коментар), добијете одмах одговор на ову вашу рационализацију. У сваком случају, ко живи у земљи у којој је дозвољено удружење за озакоњење педофилије (Холандија) и у врло сличном је “приватном” рангу као и “верска заједница”, а говори о приступању ЕУ користећи: “поготово не по сваку цену”, а уз то и оставља то чувено “али”, стварно има проблем. Баш као и они који то неће да виде.

  4. Добро је, свести нас читалаца ради о станју stvari, да је и речено како осећа(ш), јер “карактер је судбина”.

    @ је мајмунче

    *пâс¹ је покол(љ)ење у Роду

    Опасно нас раде. Одавно.

    Sve snaje су доведене и донеле и копилад, осим можда једне коју то не занима… и нема “неманитије”.

    ПРЕинформисани смо. Што није ситуација да имамо тачну информацију, тек имамо вишак података гурнут мозгу.

    А ваља на Пут.

    Душмани, таман посла да одустану, кад су се оволико трудили.

    Свак свој посао, ко вазда.

    Па и ми.

    Бринути треба, на прави начин.

    На сваком крају је почетак, и збори Владика. Њему је в(ј)ероват.

    …”Муж је бранич жене и ђетета,
    народ бранич цркве и племена;
    чест је слава, светиња народња!
    Пâс¹ свакоји своје бреме носи;
    нове нужде рађу нове силе,
    дјеиствија напрежу духове,
    стјесненија сламају громове;
    удар нађе искру у камену,
    без њега би у кам очајала.
    Страдање је крста добродјетељ;
    прекаљена искушењем душа
    рâни т’јело огњем електризма,
    а надежда веже душу с небом
    како луча са сунцем капљицу…”+

    уздравље нам

    а, Tamo
    подршка холандских мушкараца женама, “ноу хау” начини

    …”Као лањска мода
    великоградска што постаје овогодишњом модом паланачком…”

    -Dutch men dress up in mini-skirts to support sex attack victims in Europe

  5. Ненад Илић нас није нашао на списку ПејПала.
    Није чудо. Ми смо ван терена, аутсајдери. То нас наравно кошта. И поштанске и телефонске тарифе плаћамо дупло, плаћамо и визе и царине, али ако, поносни и горди . . .

    И ево Предрага који оптужује српске интелектуалце да “гурају механизам обмане … “ Па Предраже, ви сте српски интелектуалац. Ви сте написали савршено јасан коментар од 43 реда, без иједне граматичке грешке, ћирилицом, на компјутеру. И поставили га на сајт СС.
    Од 6 милиона Срба, то је у стању да уради можда свега њих 6 000, тј сваки хиљадити. Предраже, ви сте међу њима, ви сте српски интелектуалац. Помозите им, подржите их !

  6. За @Предрага :
    Не могу да схватим ваше тврдње да у Европској Унији “не постоје верске слободе”, да неко “прогони цркву и сабија верујуће људе у њихова приватна четири зида”. Fake news ?
    Ово се можда односи на цркву у Србији пре 50 – 60 година, али никако на ЕУ где влада висока верска толеранција и где су цркве (и српске) заштићене, поштоване и помогнуте од државе.

    Преко милион Срба живи у ЕУ јер су тамо нашли оно што српска власт не уме или не жели да им пружи : мир, пристојну плату, добру социјалну заштиту и ВЛАДАВИНУ ПРАВА.

  7. Деда Ђоле – Ви мора да се добрано шалите, дакако..
    ЕУ и ВЛАДАВИНА ПРАВА:)..
    Одавно нисам чула овако добар виц:):)..

    Што се тиче Предраговог коментара, ПОТПУНО ЈЕ У ПРАВУ!
    Велики минус аутору поста, макар био и свештеник Ненад Илић.

    А што се тиче видео снимка, ако наша мушка младеж буде копирала ове “напредне ЕУ” момке депилираних ногу, онда Србији ускоро прети изумирање!!

  8. @Јадранка Нићин: Жао ми је, али @Деда Ђоле је у праву са коментарима у дискусији са @Предраг-ом… О @Данилу не вреди ни трошити речи.
    Претпостављам да немате личних искустава из дужег живота и рада у некој северној западноевропској земљи, а они који су се родили, одрасли и живели су у ДФЈ/ФНРЈ/СФРЈ/СРЈ и сада Србији, једноставно немају ни магловиту идеју шта то значи (шта се све садржи у) живети у некој држави са владавином права, па зато кажете: “…дакако..ЕУ и ВЛАДАВИНА ПРАВА:)..Одавно нисам чула овако добар виц:):)..“. Видите – говорим из личног искуства и скоро 50-годишњег живота и рада у (по Вашим искривљеним појмовима “Содому и Гомори“) Холандији.Упркос томе што сам имигрант, ни док сам радио, ни као пензионер, нисам имао непријатних и ружних искустава. У контактима са локалним властима – нпр. добијања грађевинских дозвола, вађења докумената, итд.- све ми иде по закону и као по лоју, без везе, познанстава, мита… То је за Вас, очигледно, добар виц? Чак сам се и два пута судио са државом (Министарство здравља – око признавања лекарске дипломе супруге, и Министарство финансија/пореска управа око висине и типа пореза) и оба пута је држава изгубила спор и платила све трошкове… И то је добар виц, зар не?
    Осим тога, кажете и на рачун г-на Илића: „Велики минус аутору поста, макар био и свештеник Ненад Илић..“. Колико по његовим написима могу да судим, културни ниво и погледи су му, у односу на оне свештенике СПЦ које сам сретао, знатно виши/шири, па Вам вероватно зато и не одговара. Претпостављам да он сада мора да функционише у Холандији, где – мада је утицај цркава на друштвени живот јако ослабио, ипак нпр. у водећој Протестантској Цркви Холандије на челу стоји жена – Председник, и има много жена- свештеника. По Вама, он не би са њима вероватно ни смео да комуницира као са колегама- свештеницима, и да се затвори са својом паством у неки виртуелни религијско-друштвени гето, упркос неумитној чињеници да су у отвореном друштву комуникација и дијалог неопходни. Без њих, остаје само таворење и усамљеност заједнице која одбија да се развија. Плашим се да му неће бити лако…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading