Данас: Вучић одлаже свој предлог за Косово за мај

Председник Србије Александар Вучић одложиће саопштавање јавности свој предлог за решавање проблема Косова, сазнаје Данас из извора у Влади Србије

Фото: ФоНет/Александар Левајковић

Како нам је речено, председник ће због новонасталих околности на Косову, свој предлог решења изнети крајем априла или почетком маја, иако се очекивало да то учини крајем овог или почетком наредног месеца.

Наши извори наводе да би у овом тренутку било беспредметно излагати било какво решење, јер је за то потребна и друга страна која је спремна на компромис. То, кажу наши саговорници, у овом тренутку није случај. Уз то, излазак Српске листе из Владе Косова, значи пад владе у Приштини, које ће свакако одложити примену било каквих договора, па и дијалог у Бриселу бар за шест месеци, до формирања нове владе.

Евентуални пад владе у Приштини, који ће, највероватније бити погуран потезом Српске листе, потврђује незваничне теорије о томе да се решавање питања Косова одлаже, јер ни Београд ни Приштина нису успели да од најјачих играча на међународној сцени добију оно што желе, иако је деловало да је почетак расплета и нормализација односа Београда и Приштине на видику. Без обзира на то што би компромисни предлог за решавање проблема у односима Србије и Косова смањио притисак на обе стране, а уз помоћ међународне заједнице, наши извори из Владе Србије подржавају договор Вучића и Срба са Косова да изађу из косовске владе. Како кажу, хапшење директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, упад са дугим цевима на састанак државних званичника и председника општина, који седе и не пружају отпор, је кршење основне повеље ЕУ о људским правима и класичан акт тортуре, по свим европским законима. Наши саговорници су убеђени да је све урађено по директном налогу владе Косова, те да је излазак из ње за Србе сасвим оправдан потез и најбоље решење. Јер, како кажу, остајањем у тој влади, они би само потврдили да је то сто се десило у северном делу Косовске Митровице, оправдано.

У Београду је јуче потврђена одлука Српске листе од понедељка увече да изађе из Владе Косова. Председник Српске листе Горан Ракић је јуче после консултација са председником Србије у Београду најавио излазак из Владе, као и да ће десет већински српских општина на КиМ формирати Заједницу српских општина. Према његовим речима, сутра ће се у Косовској Митровици одржати седница свих десет општина са већински српским становништвом и биће предложено да до 20. априла формира ЗСО.

„Српска листа ће изаћи из владе привремених институција и нећемо давати подршку. Ми знамо да ће се они ујединити, лако се они уједине када су у питању интереси против Срба. Али, и ми ћемо се ујединити и остаћемо доле и бранићемо своје домове. И никаква полиција, РОСУ или Еулекс неће нас отерати са тих простора“, рекао је Ракић.

Ускоро је, како је навео, пуних пет година од како је потписан Бриселски споразум, а Приштина није испунила обавезу да формира ЗСО, па ће то учинити српске општине на КиМ. Према његовим речима, председник Вучић се сагласио са њиховим ставовима и поновио им да Србија неће дозволити неки нови „Бљесак“ или „Олују“. Ракић је објаснио да се више неће правити разлика између Срба са севера и са југа покрајине. Он је позвао Србе да не учествују ни у каквој косовској војсци. Према његовим речима, дешавања у понедељак су „била проба како да освоје север Косова“.

Лидија Валтнер

(Данас, 28. 3. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Nikakvi dalji pregovori o K i M sa šiptarima i u Brislu. Prekiniti sve, odbaciti sve, opozvati sve, poništiti sve ono što je dato od strane Srbije šiptarima na kosovu i početi sve iz početka ali pred SB UN.

  2. Одлаже свој предлог?
    За МАЈ, које године?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading