Федерика Могерини: Оно што се догодило у Косовској Митровици не сме се поновити

Председник Републике Србије Александар Вучић и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини сагласили су се да пронађу нове начине како би наставили са радом и решавањем проблема између Београда и Приштине мирним путем

Федерика Могерини и Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Вучић: Најважнији су нам мир и сигурност – више нема „обе стране”

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини имао отворен разговор, да је изнео наше виђење читаве ситуације и да се више не помињу „обе стране” након састанка.

Указао сам на чињенице и показао документа која сведоче да Марко Ђурић није кршио процедуру и то је најважније, рекао је председник за РТС, и додао да је наш интерес да очувамо мир и стабилност, а то можемо само тако да не угрожавамо сигурност и безбедност Срба на КиМ.

Како је рекао, сагласили су се да је најважније сачувати мир и стабилност, и да је уверен да се људи на КиМ данас сигурније осећају.

Додао је и да је вечерас имао разговор и са америчким дипломатом Весом Мичелом и да им је заједничко да је очување мира од суштинског значаја.

„Изашли смо из овога тако да је штета по наш народ на КиМ минимална”, рекао је Вучић.

„У моје време неће бити српских пораза”, подвукао је Вучић.

Вучић је у интервјуу РТС после разговора са Могерини, која је дошла у Београд дан после немилих сцена и хапшења Марка Ђурића на КиМ.

„Изнео сам наше виђење свега и показао документа која су показала да Марко Ђурић није кршио процедуру. Марко Ђурић је поступао у складу са уставом Републике Србије. Не обазирем се на оно што се пише у домаћим, заправо страним медијима, да је неко хтео нешто да уради или је жртвовао Ђурића, то су глупости. Ја сам поређао чињенице и показао им их”, рекао је Вучић.

„Видећемо како ћемо у будућности да решавамо ствари. Кад имате сукобе, морате да тежите да их решавате разговором. Како ће то да изгледа, то ћемо да видимо”, рекао је српски председник.

„Што се тиче разговора са Могеринијевом, помињале су се обе стране у првој реакцији. Сада их у саопштењу нема, јер је најгоре лицемерје говорити о несразмерној употреби силе. То је било противправна употреба силе…”, истакао је.

Он је навео да слуша од политичких противника и чита у медијима разне глупости…

„Ми смо говорили само о чињеницама и за мене је била потпуно јасна намера. Могу да говорим о томе како је цео север српске покрајине био окружен косовским снагама, направили су комплетан прстен са циљем да покажу како желе да то изгледа. Чудом није било погинулих и тешко страдалих. Нисмо им дали да заузму север Косова, то смо урадили водећи оштру, паметну и мудру политику и јасно смо ставили до знања да ни са Србима, ни са Србијом не могу да се играју. Нисам фасциниран њиховом снагом, нити њиховом моћи, а ни памети, тако да ми је олакшана ситуација…”, рекао је Вучић. (Танјуг)

Неки су добро разумели да са Србијом није време да се играју

Нећу да говорим о шпекулацијама медија, али ја сам по Уставу надлежан за командовање Војском Србије и мој посао је да штитим наш народ и грађане наше земље, рекао је вечерас председник Александар Вучић.

Он је тако одговорио на питање РТС о шпекулацијама медија да је намеравао да „пошаље војску на Косово”, и истакао да такву одлуку није донео, али да су, после свега, „неки добро разумели да са Србијом није време да се играју”.

„Космет је део територије Србије по Уставу, имамо посебна правила, али и други морају да их поштују, а то је да нема дугих цеви и да нема оружане силе на северу Косова без дозволе локалне заједнице у складу са Бриселским споразумом и актима које смо потписали и договорили са НАТО. Ако се то деси, онда ми морамо да видимо шта радимо како бисмо заштитили наш народ. Ја нисам такву одлуку донео. Да јесам, били бисте упознати, иако имам уставно овлашћење да такву одлуку донесем, а надам се да нећу никада и све ћу да дам од себе да је никад не донесем. А да ли је то једна од могућности коју увек разматран када је српски народ угрожен? Подразумева се, то је моја уставна могућност, уставно право и уставна обавеза кад су земља и српски народ угрожени”, рекао је српски председник.

Не заборавите, истакао је, поновио сам то више пута, поновио сам то свим међународним представницима.

„Неколико пута сам рекао – моје речи нису шала, да своје речи држим посебно када су озбиљне и одговорне. Рекао сам, никада више нећу дозволити да се Србима догоде Олуја и Бљесак, јер, имаћемо трауме и ожиљке наредних стотину година после тешких пораза које смо доживели и ћутања и чињенице да смо се правили глуви и слепи када су нам се најтеже трагедије нашег народа дешавале. Неће бити више Олује, неће више бити Бљеска”, нагласио је председник Вучић.

Приметио је да није велики, харизматичан лидер као Слободан Милошевић, да није много паметан, добар, фин и шармантан и успешан као Тадић и Коштуница, али да у његово време неће бити ни Олује, ни Бљеска, нити ће бити српских пораза.

Вучић је рекао да је готово апсолутан сигуран да ћемо умети да сачувамо мир и безбедност за наше људе. (Танјуг)

Могерини: Оно што се догодило не сме се поновити

Председник Републике Србије Александар Вучић и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини сагласили су се да пронађу нове начине како би наставили са радом и решавањем проблема између Београда и Приштине мирним путем, а Могерини је поручила да „оно што се догодило јуче, не сме се поновити”.

„ЕУ унија очекује очување мира уз мудар и уздржан приступ” рекла је Могерини наводи се у заједничком саопштењу.

Вучић и Могерини састали су се како би, на отворен и искрен начин, разговарали о најновијим дешавањима и будућности дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине уз посредовање Европске уније, речено је у саопштењу.

Висока представница ЕУ Могерини изразила је жаљење због јучерашњих догађаја на Косову.

„Оно што се догодило јуче, не сме се поновити. Европска унија очекује очување мира уз мудар и уздржан приступ”, истакла је Могерини.

Двоје саговорника, наводи се, су се сагласили да пронађу нове начине како би наставили са радом и решавањем проблема између Београда и Приштине мирним путем.

У суштинском и садржајном разговору, председник Вучић и висока представница ЕУ Могерини констатовали су да је у националном и државном интересу Србије да очува стабилност, мир и напредак на путу ка Европској унији.

Састанак председника Србије и шефице европске дипломатије почео је вечерас око 19.00 часова у здању на Андрићевом венцу и трајао је више од два сата. (Танјуг)

Вучић: Са Могерини о дешавањима на КиМ

Председник Србије Александар Вучић написао је вечерас на свом Твитер налогу да је са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини разговарао о најновијим дешавањима на КиМ и будућности дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине.

„Са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини у суштинском и садржајном разговору о најновијим дешавањима на КиМ и будућности дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине уз посредовање ЕУ”, навео је Вучић на Твитеру и објавио фотографију са вечерашњег састанка у Београду. (Танјуг)

Вучић са Мичелом: Мир предуслов за наставак разговора

Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Весом Мичелом, а двојица саговорника су се сагласили да је очување мира кључни предуслов за наставак било каквих разговора о будућности региона.

У дугом и садржајном разговору председник Вучић и амерички званичник Мичел разменили су ставове по питању бруталног напада на директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, који се јуче догодио на северу Косова и Метохије, саопштила је прес служба председника. (Танјуг)

(Политика, 27. 3. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. „У моје време неће бити српских пораза”, подвукао је Вучић.

    Што ће рећи да пребијање Марка Ђурића није српски пораз?

  2. Ма, ово је било 7:0, само ”сјајне победе”!
    Патологија је зацарила!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading