Милош Милојевић: Ђурић и вишеструко понижавање Србије

Марко Ђурић је у свему овоме претрпео немало непријатности, али немојмо се претварати да је он жртва. Није он на Косову боравио као представник Срба, па чак ни као представник српске Владе. Ђурић је представљао један режим који је својим делима омогућио стање из кога је проистекло бесрамно насиље

Привођење Марка Ђурића у полицијску станицу у Приштини (Фото: АП)

Није прошао ни дан од када је група маскираних и наоружаних људи изигравала полицијске снаге у Косовској Митровици, ухапсила директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића и као најгорег криминалца одвукла га у Приштину. Потом је исти ослобођен и депортован до Мердара, „границе“ између Србије и сепаратистичке творевине на Метохији и Косову.

Споменути инцидент је дубоко понижавајући. Не зато што је Ђурић провео неколико часова у приштинском ропству, већ што је држава Србија укинута на делу своје територије а њени грађани изложени насиљу и безвлашћу.

То што председник Републике каже да је Марко Ђурић поштовао процедуру не треба да буде извор узнемирености. Међутим, чињеница да било каква процедура постоји док Ђурић или било ко други одлази на север Косова и Метохије треба. Тај суштински проблематичан елеменат ове ситуације не би требало да засенче потресни снимци Ђурића кога вијају по улицама Приштине.

„Дојче веле“ оцењује да  су „бриселски преговори“ између представника Србије и приштинских сепаратистичких власти (квалификација моја, не новинара цитираног немачког медија) запали у тешку стагнацију. Та стагнација је, чини ми се, последица невољности приштинских властодржаца – а много пре и далеко више – њихових западних покровитеља да штогод дају београдским сарадницима и тиме им омогуће частан пораз. Но, и поред драгоценог увида Слободана Самарџића да је „једно поразити Србију а друго своје пријатеље и сараднике у њој“, приштински властодршци и њихови ментори не дају чак ни нешто симболично. Неку корекцију граница. Или неку асоцијацију српских општина која би била нешто између дебатног клуба и културно-уметничког друштва.  Ништа.

Тешко је отети се утиску да оваква дешавања представљају режирани покушај да се пословични жабац који се кува у сопственом сосу пребаци у експрес лонац. Можда ће он постати свестан врелине свог положаја али ће у магновењу термичког шока схватити – Заједница српских општина је велики успех и нека потпишу то што су већ наумили.

Било како било, немамо појма да ли је овде реч о унапред припремљеном сценарију или ескалацији нечега што је почело као размена оштрих ставова коалиционих партнера. Председник је већ искористио прилику да изрекне неколико оштрих патриотских празнословки. Све је рекао осим две ствари које би нешто значиле – да ће моментално наложити (или очински саветовати) посланицима из Српске листе да се повуку из „Владе“ Рамуша Харадинаја и да ће се сам повући из бриселског преговарачког процеса. Каже, мислиће о тим стварима хладне главе.

Независно од позадине ове посете њене последице су несумњиво у интересу приштинских властодржаца. Ђурић је ту или Вучићева марионета или корисни идиот. Мада ни „синергију“ ове две незахвалне улоге не треба искључити.

Косовска Митровица: После привођења Марка Ђурића (Фото: Коссев)

Представник српске Владе – поред упозорења и малтене претњи из Приштине да му неће бити допуштено да борави на Косову – одважио се да пређе на територију коју контрoлишу сепаратисти без одговарајуће логистичке, обавештајне и безбедносне припреме. Да, део тих припрема су кратко подшишани корпулентни момци који у буљуцима прате наше званичнике приликом обиласка Косова и Метохије. Да се шанса за овакве инциденте сведе на минимум. Злу не требало.

Пошто су такве припреме изостале Албанцима је пружена прилика да и они изигравају да располажу снагом државне власти – ето, и они су некога депортовали са узурпиране српске државне територије.

Србима који су претекли на северу Косова и Метохије и који су и данас били жртве бесрамног насиља послата је – или је омогућено да буде послата – порука: ето, туку нас, све пендрецима преко леђа, шта ће тек бити с вама? (Као на оном нечувеном Шешељевом снимку на коме објашњава шта ће да буде ако се тамошњи Срби не повинују диктату Београда.)

Марко Ђурић је у свему овоме претрпео немало непријатности, али немојмо се претварати да је он жртва. Није. Он није на Косову боравио као представник Срба, па чак ни као представник српске Владе, иако је номинално њен службеник. Не. Ђурић је представљао један режим који је својим делима стање из кога је проистекло бесрамно насиље омогућио.

Хапшење Марка Ђурића у Косовској Митровици (Извор: Фејсбук)

Марко Ђурић је службеник режима који је бесрамно обмањивао наше суграђане на Косову и Метохији. Режима који је силеџијским делима – разбијањем гласачких кутија, утеривањем Срба у гласачке торове чиме је систематски кривотворена њихова политичка воља и заокруживањем унутрашње независности косовске квазидржаве – укинуо српску државу у четири севернокосовске општине и поништио грађанска права наших сународника.

Председник Александар Вучић располаже једноставним механизмима којима може да недвосмислено разјасни шта о овоме мисли: да настави да подржава „Владу“ Рамуша Харадинаја или да не настави да омогућава опстанак те „Владе“.

Моћан механизам изражавања политичког става стоји на располагању и Ђурићу – оставка. Ако се не слаже са резултатима „косовске политике“ Александра Вучића, Ђурић може да поднесе оставку и посвети се мирном грађанском животу.

Можда више никад неће викати да водимо „5:0“ или „Ацо, Србине“, али ће Марко Ђурић – нагађам – и сутра бити службеник Владе Србије.

Зато он није жртва.



Categories: Судбина као политика

Tags: , , ,

2 replies

  1. Шарлатанство, кукавичлук, подлост и злоделатна мржња према свом народу и отаџбини, мимикрија издаје и патологија сваке врсте која је измакла свакој контроли јер је КРАЈ, ах, како вучићевски јефтино и малоумно, безобзирно, без образно, банално и ташто ” шмирање ” , изопачени у суровости којом лаж и наказност лажи протерује истину и слободу из Србије, српских глава и душа, ума и срдаца… И јучерашњу представу коју је издајник вучић извео у врлој и тесној сарадњи са шиптарско – евроатлантском продуцентском кућом за путујуће луткарско позориште ” Србија на концима – последњи плес пркосне марионете ” сматрати за правно утемељену тачку оптужнице за велеиздају…

  2. Зоране,
    Одлично сте приметили да нам стално пред очима (тј на екранима) сервирају путујуће луткарско позориште у режији српско-шиптарско-нато продуцентске куће.

    Забленути занесени и уплашени, ми више и не мислимо на затвор у коме се налазимо. Чак се и надамо, наивни, да ће наша власт решити проблеме.

    Узалуд ! Већ и слепи виде да власт ствара проблеме и кад их нема, тј смишља и режира наставак представе која траје деценијама.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading