Данас: Вучић има рок до јуна да представи план за Косово

Поједини припадници дипломатских кругова тврде да Вучић има рок до јуна да представи план Београда за Косово, како би до децембра 2018. или најкасније јануара 2019. био измењен Устав Србије

Фото: Фонет/ТВ Фонет

Према речима дипломата, Запад чека исход данашњег сусрета српског и косовског председника Александра Вучића и Хашима Тачија у седишту Уније, под окриљем високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини.

„Иако на техничким преговорима није постигнут никакав напредак у вези са ЗСО, могуће је да ће се Вучић и Тачи договорити да коначно буде оформљена радна група која ће се тиме бавити, али мале су шансе за постизање њиховог договора”, кажу наши извори.

Поједини припадници дипломатских кругова тврде да Вучић има рок до јуна да представи план Београда за Косово, како би до децембра 2018. или најкасније јануара 2019, био измењен Устав Србије.

Према ранијим сазнањима Данаса, Берлину и Вашингтону је у интересу да Београд и Приштина потпишу правно правно обавезујући споразум до краја ове године, док Москва сматра да не треба „постизати исхитрена решења” и да Запад „замајава” Београд причама о успостављању ЗСО.

„Председник Вучић се у протеклих месец дана понашао као да је сигуран да ће Србија добити север Косова, али сада делује као да Запад није спреман на такав сценарио и да је за њих статус Косова решена ствар. Вучић изгледа прилично разочарано”, констатују саговорници Данаса.

Притисци Запада на Србију око Косова нису појачани у смислу да се нешто конкретно дешава ових дана, него у светлу онога што нас чека, а то је потреба доношења споразума о нормализацији односа са Приштином, без чега нема европских интеграција, као и у светлу чињенице да Запад и Приштина не желе никакве компромисе кад је о статусу реч, нити желе, како они кажу, „промену граница”, иако су то већ у случају Србије урадили, кажу за Данас незванично извори блиски државном врху, коментаришући изјаву председника Александра Вучића да му се „чини да западне земље не желе ни на који начин да разговарају о томе коме припада територија Косова, они то сматрају завршеним”.

Наши саговорници истичу да је „дакле, проблем шта даље радити, и то не шта радити данас или сутра, већ у наредних годину-две”.

„Председнику Вучићу није експлицитно поручено да Београд треба да призна Косово, али, како тренутно изгледа, то ће бити услов у будућности”, тврде извори Данаса.

Подсетимо, Вучић, који је претходних дана боравио у Њујорку, изјавио је прексиноћ за РТС да је „очекивао веће разумевање (Запада) не само за Србе на КиМ, већ и за Србију”.

Коментаришући тврдње да је требало да ове седмице неко од званичника из Берлина посети Србију и представи немачки план за решавање косовског проблема, што је јавно изјавио и председник Форума за етничке односе Душан Јањић, а српске власти демантовале, уз коментар да „нико не долази”, поједини извори из дипломатских кругова кажу да „званични Берлин није одустао од слања делегације, и да ће се то десити у краћем року, али да је до измена у тајмингу дошло вероватно због чињенице да су технички преговори Београда и Приштине вођени претходних дана завршени без успеха“.

„Берлин и даље заступа став да Косово треба да добије статус посматрача у УН, по угледу на Палестину. Сигурно је да ће у скорије време доћи делегација из Немачке, вероватно предвођена шефом дипломатије Хајком Масом. Одељење за Западни Балкан немачког Министарства спољних послова ради и на документу за интерну употребу о томе шта они виде као приоритете и кључне тачке за Западни Балкан јер је дошао нови ресорни министар”, наводе извори Данаса.

Дијалог са цивилним друштвом 31. марта

Александар Вучић најавио је да ће наредне седмице, 31. марта, бити одржана нова рунда „унутрашњег дијалога”, овога пута уз учешће представника цивилног сектора. Како Данас незванично сазнаје, у тим разговорима учествоваће чланови Националног конвента о ЕУ из радне групе за Поглавље 35 (које се односи на решавање косовског питања) и чланови других радних група које желе да активно учествују, а биће организована три панела.

Лакши договор директно са Албанцима – беса и драфт

Лакше бих се договорио са Албанцима него са међународном заједницом, међутим то неће нико да дозволи, испричао је Александар Вучић у дугом укључењу прексиноћ за РТС из Њујорка. Он је одбацио наводе Вука Јеремића да се са Тачијем виђао тајно. Волео бих да има могућности да Срби и Албанци разговарају, лакше бисмо решили наше проблеме, али има интереса других сила, ја то први пут говорим, рекао је Вучић. То се у политичким круговима у Београду тумачи и да би председник Србије више веровао да му Тачи да бесу (часна реч) него неком драфту (нацрту) са Запада који садржи као први корак потписивање споразума са Приштином, па тек онда формирање ЗСО.

Вучић је прексиноћ за РТС изнео низ приватних детаља о свом путу у Њујорк, а одбацио је сумње које је изнео Јеремић да не користи заштиту америчке Тајне службе (Secret service) која обезбеђује председнике због тајних преговора.

Навео је да сваки пут када оде у Америку, сем одласка у Белу кућу, не користи „Secret service“ обезбеђење. „Сваки пут потпишем уклањање ‘Secret service’. Ја сам једини случај који то ради, јер, за разлику од тих политичара у Србији, ја не волим статусне симболе. Ја сам обичан човек који овамо иде и шета по Њујорку, обилази књижаре. Никога се не плашим, знам да радим најбоље за своју земљу“, рекао је Вучић и додао да ниједан државни динар није потрошио.

(Данас, 23. 3. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading