Радован В. Пантовић: Србија после руских председничких избора

Велики су изгледи да ће нови Путинов мандат бити аргумент за појачане притиске на Србију. Циљ је по сваку цену „охладити“ српско-руске односе

Владимир Путин (Извор: Печат)

Подршка Владимиру Путину и Русији, у Србији, почетком године достигла је ниво од шездесет одсто. После тријумфа на руским недељним изборима вероватно ће порасти за још који проценат. На то указује и „vox populi“ на друштвеним мрежама, порталима и сајтовима. У честитки Владимиру Путину председник Вучић истиче да је „Србија искрени пријатељ и предани партнер Русије“ и обећава да се Русија „може ослонити на наш допринос продубљивању будуће сарадње“.

Истовремено Путинови унутрашњи и спољни опоненти сматрају да сваки слободан човек и сваки светски лидер који Путину честита изборну победу „саучествује у његовом глобалном рату против демократије“ (Гари Каспаров).

Међутим, Путинова политика не брине само бившег шаховског шампиона. Руски потенцијал за „злоупотребу“ демократије највећи је на Балкану, констатовано је прошле недеље у америчком Сенату. „Русија ради на Балкану – закључио је генерал Скапароти, главнокомандујући НАТО снага за Европу – то је област у којој бисмо могли имати озбиљне проблеме у будућности“. Конкретно, земља која због руског утицаја генерала највише брине је Србија, али и српско становништво у другим државама региона.

„Постоји, постоји нека веза… очигледно је да постоји и историјска веза и наклоност а због тога постоје и добри услови за руски утицај… они то користе у смислу дезинформисања а у неким случајевима се јавља ефекат преливања на Косово и Босну и Херцеговину“ – тако је генерал Скапароти сенаторима описао руски утицај на Србе.

Руски утицај на Србију и Србе у региону у последњих неколико месеци више пута се појавио и као важна тема у Бриселу и у Вашингтону. У Вашингтону је у јануару представљен извештај о „асиметричном нападу Путина на демократију“. Крајем прошле године у Бриселу је покренута иницијатива осам земаља чланица Уније о јачању активности на сузбијању руске „кампање дезинформисања“ западног Балкана.

Београд: Плакати “Добро дошао, председниче!” (AFP/Getty Images)

Као прави циљ руске пропаганде, према Центру за евроатлантске студије из Београда (ЦЕАС), наводи се стабилност региона, дисквалификовање „концепта ненасилне промене ауторитарних режима“, затим заустављање процеса демократизације и европских интеграција, демонизовање сарадње и приступања НАТО-у. Истовремено сарадња са Русијом се, према ЦЕАС-у, лажно представља као реална и функционална алтернатива Европској унији. У том контексту Србија се, за разлику од других земаља региона, види као место на коме се руска „мека моћ“ дочекује „широм отворених врата“.

У свему томе наводно учествује сто девет „прокремаљских структура“. Међу њима су покрети, странке, невладине организације, медији, фондације и појединци. Закључено је такође да су главна оруђа руске пропаганде телевизија „Раша тудеј“ и онлајн радијски и новински портал „Спутњик Србија“.

Истина је да је, у складу са намером да поправи сопствени политички имиџ, Русија у овој деценији предузела значајне мере ширења дипломатског, културног, медијског… утицаја тамо где је процењено да има стратешке интересе. Притом се у највећој мери користи америчким искуством – јер је концепт ширења утицаја посредством „меке моћи“, у осталом, вашингтонски патент.

Портал „Спутњик“ – који у Србији делује од 2015. године попут западних медијских пандана (BBC, Радио слободна Европа, Дојче веле… ) – настоји да понуди „руски поглед на стварност“, на глобална збивања и на руску унутрашњу и спољну политику. Настоји, а у томе у знатној мери и успева, да разбије западни монопол на истину. Москва је, опет по западном моделу, основала и неколико невладиних организација, фондација и културних центара. Њихов циљ је промоција руских вредности. Проруске странке су (колико и проевропске) у Србији биле одувек присутне као и проруски оријентисане институције и појединци, међу њима и значајан број Срба руског порекла.

Ма колико све то било природно, велики су изгледи да ће, за западне политичке стратеге, ово – као и нови Путинов мандат – бити аргументи за појачане притиске на Србију. Циљ је по сваку цену „охладити“ српско-руске односе .

„Проблем“ је једино што су заједничко словенско порекло, блискост језика, писма, култура, православља… старије од свих савремених политичких циљева, тактика и стратегија. Све што је темељ позитивног имиџа, не само у Србији, Русија је већ урадила својом историјом, културом и духом.

(Слобода, 21. 3. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

  1. ‘They could be twins’: photos appear to show Russians voting twice in election
    https://www.theguardian.com/world/2018/mar/21/they-could-be-twins-photos-appear-to-show-russians-voting-twice-in-putin-election
    ——–
    Nisam komunista daleko bilo ali Pavel Grudinjin “Najprljaviji izbori ikada, glasalo se po dva-tri puta…”
    https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=03&dd=18&nav_category=78&nav_id=1370842
    ——–
    Posteni izbori u ruskom gulagu, posteni bar kolko u srpskom…
    SRAMOTA OD POSTENJA,sramota!
    A tek sramote sto se vodje horski verski poje sovjetskim postenjacinama…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading