Приштински Експрес: Тачи тајно отпутовао у САД, где се већ налази Вучић

Вук Јеремић је саопштио да је Вучић отпутовао у Сједињене Државе како би наставио тајне преговоре с Тачијем. У сваком случају, „Газета Експрес“ сазнаје да Тачи већ неколико дана борави у Сједињеним Државама

„Газета Експрес“ сазнаје да се председник Косова, Хашим Тачи, налази у Сједињеним Америчким Државама, на путу који је држао у тајности неколико дана. Пре неколико дана је објављено да је председник Србије, Александар Вучић, ненајављено отпутовао у Сједињене Америчке Државе. Опозиционе странке из Београда оптужиле су Вучића да је укључен у тајне преговоре са Хашимом Тачијем, прво у Паризу, а касније и у САД. Раније је престижни аустријски лист „Стандард“ известио да су њих двојица укључени у разговоре у вези са поделом Косова, али је ова опција забрањена након интервенције Берлина.

Председник Косова Хашим Тачи дуго је боравио у иностранству. Половина ове посете била је јавна, а половина ће бити тајна.

Тачи је првобитно отпутовао у Лондон где је промовисао своју недавно објављену књигу. Касније је отпутовао у Париз, где је такође промовисао књигу и одликовао бившег председника Саркозија и бившег министра спољних послова, Бернара Кушнера.

Након Париза, Председник није ништа јавно објавио у вези са својим активностима.

У Србији, бивши министар спољних послова, Вук Јеремић, оптужио је Вучића да је имао тајну вечеру са Тачијем, пре него што се касније састао са председником Макроном.

Јеремић је онда саопштио да је Вучић отпутовао у Сједињене Државе како би наставио тајне преговоре с Тачијем и провоцирао га питањем: „Јесте ли у истом хотелу?“.

У сваком случају, „Газета Експрес“ сазнаје да Тачи већ неколико дана борави у Сједињеним Државама.

Српски медији су, позивајући се на изворе, објавили да је председник Србије имао састанке са званичницима америчке администрације, називајући их дипломатском офанзивом у вези са питањем Косова.

Али, Тачијева прича са Вучићем се не завршава овде.

Они ће у петак бити у Бриселу, где их је Могерини позвала на разговоре на високом нивоу, у вези са дефинисањем формата дијалога за нормализацију односа.

Током викенда, бечки лист „Стандард“ писао је о преговорима о подели Косова.

Према наводима овог листа, Немци су спречили поделу Косова, коју су фаворизовали Срби, али и косовска страна због умора по питању Севера.

Ово је, сматрају дипломате, такође учинило да се умеша Берлин.

Али, један званичник, под условом анонимности, рекао је аустријском листу да се плаши да ће Тачи и Вучић разговарати преко других канала о подели Косова.

Извор: Gazeta Express (Текст је изворно преведен са албанског)

Други део наслова: Стање ствари

(КосСев, 21. 3. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading