Крејг Мари: Нервни гас који је „развила Русија“ и пропаганда коју су развили лажови

Научно истраживачка лабораторија Министарства одбране Велике Британије још увек није сигурна ко је синтетизовао „новичок“ и зато се говори о „врсти који је развила Русија“. Обратите пажњу, развила, а не направила, произвела или израдила

(Сајт Крејга Марија, 16. 3. 2018)

Управо сам добио и потврду од извора у Форин офису да научници из Портон Дауна (Научно истраживачка лабораторија Министарства одбране Велике Британије , прим. прев.) не могу да потврде да је нервни гас произведен у Русији и да су остали озлојеђени због притисака који су на њих вршени да то потврде. Портон Даун може да потпише само формулацију „врста коју је развила Русија“, након прилично мучног састанка на којем је договорена ова компромисна формулација. Руси су наводно истраживали у оквиру програма „Новичок“ генерацију нервних бојних отрова који би могли да буду произведени од комерцијалних компоненти као што су инсектициди и вештачка ђубрива. У том смислу назив супстанце је „новичок“, значи – та врста. Као што ја пишем на лаптопу који су развиле САД, али конкретно овај на којем радим произведен је у Кини.

Ово је већ неколико дана било јасно сваком са искуством рада у британској влади. Влада никада није рекла да је нервни агенс произведен у Русији или да једино може да буде произведен у Русији. Управо формулацију „врста коју је развила Русија“ употребили су Тереза Меј у парламенту, Британска делегација у Савету безбедности УН, Борис Џонсон јуче на Би-Би-Си-ју и, најречитије од свега, „врста коју је развила Русија“ је дословно идентична фраза употребљена у заједничкој изјави коју су јуче издале Британија, САД, Француска и Немачка[1]:

„Коришћење нервног агенса за војну употребу, врсте коју је развила Русија, прво је офанзивно коришћење нервног агенса у Европи од Другог светског рата.“

Када се идентична, нарочито брижљиво срочена фраза никада не појави ни у једној другој варијанти, јасно је да се ради о резултату веома деликатних компромиса у влади. Особа која је мој извор из Форин офиса присетила се, попут мене,  екстремних притисака на особље Форин офиса и других државних службеника да се потпише прљави досије о ирачком оружју за масовно уништавање, неке од тих притисака описао сам у својим мемоарима Смрт у Самарканду (Murder in Samarkand). Она је сама направила поређење са овим што се данас дешава, посебно у Портон Дауну, а да је нисам на то подсећао.

Ја сам, са своје стране, писао канцеларији за медије Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) и затражио да потврде да не постоје материјални докази о постојању руских „новичока“ и да је програм инспекције и уништавања руског хемијског оружја завршен прошле године.

Да ли су вам биле познате ове интересантне чињенице?

Инспектори ОЗХО имали су више од једне деценије потпун приступ свим познатим руским погонима за производњу хемијског оружја, укључујући и оне које је идентификовао хемичар Мирзајанов који је наводно упозорио на „новичок“, а прошле године инспектори ОЗХО завршили су уништавање последње количине од укупно 40.000 тона руског хемијског оружја.

С друге стране, програм уништавања залиха хемијског оружја САД трајаће још пет година.

Израел располаже значајним залихама[2] хемијског оружја и одбио је да ОЗХО пријави било какве податке. Израел није приступио Конвенцији о забрани хемијског оружја и није чланица ОЗХО. Израел је 1993. потписао, али није ратификовао свој потпис – јер би то значио инспекцију и уништавање хемијског оружја. Нема сумње да Израел располаже са довољно техничких претпоставки, као и остале државе, за синтетизовање „новичока“.

До ове недеље, међу експертима за хемијско оружје владало је опште уверење, а то је био и званичан став ОЗХО, да је програм „новичок“ дошао најдаље до фазе теоретског истраживања и да Руси никада нису успели да га синтетизују или произведу. То је разлог због којег се не налази на списку забрањеног хемијског оружја ОЗХО.

Портон Даун још увек није сигуран ко је синтетизовао „новичок“ и зато се говори о „врсти који је развила Русија“. Обратите пажњу, развила, а не направила, произвела или израдила.

Ово је врло пажљиво срочена пропаганда. Од врсте коју су развили лажови.

Ажурирано

Овај текст је био повод да ми се јави још један стари колега. Позитивна ствар је што је Форин офис убедио Бориса (Џонсона) да пусти да ОЗХО испита узорак. Али не одмах. Очекује се да истражном комисијом председава делегат из Кине. Борисов план је да испослује да ОЗХО такође прихвати фразу „који је развила Русија“ и управо се у Пекингу спроводи дипломатска активност у том правцу.

Ја и не претпостављам да постоје било какве назнаке да се новинари Би-Би-Си ангажују по овом питању.

Крејг Мари је бивши амбасадор Велике Британије у Узбекистану и бивши ректор Универзитета у Дандију

Са енглеског посрбио: Aerial6


[1] https://www.vox.com/2018/3/15/17124062/usa-russia-uk-france-germany-statement-full-text

[2] http://foreignpolicy.com/2013/09/10/exclusive-does-israel-have-chemical-weapons-too/

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку, налогу на Твитеру и/или Linkedin мрежи.



Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Драгоцен чланак у ово доба све јаснијег заоштравања руско-западних односа.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading