Галерија Прогрес: Ауторски дан Ивана Јовића

У оквиру Конрас Феста, у организацији издавачке куће Конрас, који се одржава у београдској галерији Прогрес, 17. марта од 13:30 почиње дан посвећен ауторском раду писца и редитеља Ивана Јовића

Иван Јовић 

Биће приказани ранији радови у којима се издваја кратки играни филм „Виноградар“ до вишеструко награђиваног првог српског православног играног филма „Исцељење“ и документарца „Завештање“ које је настао из 450 сати сведочења преживелих у логорима НДХ. Од 19:00 разговор са аутором о филмовима, са освртом и на књижевни рад Ивана Јовића, водиће Владимир Коларић, писац, теоретичар филма и уметности.

АУТОРСКИ ДАН ИВАНА ЈОВИЋА, Галерија Прогрес, 17. март 2017, КОНРАС ФЕСТ

13:30 – 14:30 РАНИ РАДОВИ (кратки филмови)

–           Како се играти чајанке (2012, 8′)

–           Обичан дан (2011, 15′)

–           Виноградар (2012, 26′)

15:00 – 16:30 Играни филм ИСЦЕЉЕЊЕ (91’)

Филмска прича прати монаха чије тиховање нарушава изненадна посета двоје људи. Видевши да је ратна прошлост дошла по њега и да не може да заборави и опрости бол који му је нанет, монах схвата да је између њега и Бога настала непремостива пукотина коју ништа не може да попуни. Филм је снимљен на недоступним, нетакнутим локацијама запустеле источне Србије, чија атмосфера наглашава изолованост живота у испосници и унутрашњу драму три лика који су у тој изолацији суочени један са другим.

17:00 – 18:30 Документарни филм ЗАВЕШТАЊЕ (88’)

Јединствен филмски споменик који преноси колективно искуство страдања у II светском рату на територији Независне државе Хрватске. Измонтиран из око 450 сати снимљених сведочења, прикупљаних током четири године разговора са 94 непосредна сведока, филм представља извод из велике документарне архиве. Филмска прича без наратора, историчара и архивских снимака, уроњена у чисту непосредност живих сведочења. Дајући жртвама јединствено право да саме тумаче сопствена страдања, овај филм представља опроштај са целим једним нараштајем, постајући филмски споменик који им подиже наша генерација.

19:00 РАЗГОВОР СА АУТОРОМ

Разговор воде Владимир Коларић (филмско- књижевни рад аутора) и Јелена Журић (педагошки рад аутора).

Биографија аутора

Иван Јовић рођен је 1971. године у Аранђеловцу. Дипломирао је на Учитељском и магистрирао на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију у Београду. Радио је на различитим алтернативним образовним пројектима. Завршио је режију у престижном Филмском центру за визуелне комуникације Квадрат.

Са својим ауторским филмом Исцељење освојио је међународне и домаће награде, од којих се издвајају као посебно значајне награде за најбољи играни филм на међународном фестивалу Златни витез у Севастопољу и награда жирија за најбољи српски филм на београдском ФЕСТ-у.

Након пет година рада великом документарно-архивском пројекту усмене историје који обухвата сведочанства близу стотину људи који су преживели логоре на просторима НДХ у II светском рату, 2016. завршио је рад на јединственом документарном филму Завештање. Филм је међународну премијеру имао на Московском филмском фестивалу.

Косценариста је документарног филма Сањам, а шта ми се догађа, који се бави проблемима деце која одрастају у енклавама и који је имао запажен пријем на међународним фестивалима документарног филма. Филм прати причу деце која су учествовала у пројекту који је претходно осмислио: од 2000. до 2004. водио је, испред Задужбине манастира Хиландара, програм психосоцијалне подршке за децу косовско-метохијских енклава. Важан вид програма били су кампови Хиландарска летња школа, који су имали усмерени образовни карактер.

Аутор је и више кратких филмова, међу којима се издваја Виноградар који је на првом веб фестивалу православног филм у Аустралији освојио награду за најбољи филм и сценарио.

Осмислио је и водио програм професионалног развоја деце без родитељског старања – Фонд за будућност, у периоду од 2006. и до 2009. у кабинету потпредседника Делта холдинга. У нашем региону по свему јединствени пројекат укључио је сто двадесет деце и преко тридесет стручних сарадника, те изазвао интересовање светских организација: FICE international, најугледнија светска организација која се бави радом са децом у ванпородичном смештају и УНЕСКО позвали су учеснике у пројекту да изложе своја искуства на међународним конференцијама.

Члан је Српског књижевног друштва. Објавио је књиге прича које су превођење на енглески и италијански језик: Непрестано мислим на Едуарда (2003), Весели живот човека у ковчегу (2005). Аутор je два романа: Затвореник (2010) и Житије села (2013). Поред тога је и аутор два акредитована уџбеника српског језика за ниже разреде основне школе: Читанка за први и Читанка за трећи разред.

Ожењен је Моњом, отац је Милени, Милици и Ленки и то му је омиљено занимање.Categories: Моба

Tags: ,

Оставите коментар