Владимир Орбовић: Прво српско краљевство

Рашки велики жупан Стефан Немања је до 1186. поразио последње Војислављевиће, своје сроднике, и тиме објединио све српске земље сем Босне. Сећање на прво српско краљевство у Дукљи остало је запамћено и у потоњим временима

Симбол Војислављевића (Извор: Википедија)

Прошле године обележили смо један велики јубилеј – 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног за краља српских и поморских земаља. Ипак, ово није прва краљевска круна коју је добио неки српски владар. Још раније су ову титулу добијали владари из српске династије која је претходила Немањићима и која је владала Дукљом. У питању су Војислављевићи.

Први краљ из ове династије био је Михаило, син Стефана Војислава који је два пута дизао буне против ромејске власти. Власт је преузео, по свој прилици, 1046. године. У писму папе Григорија VII од 9. јануара 1078. године Михаило се помиње као rex Sclavorum (краљ Словена). Познато је да је Михаило покушавао да посредује у спору дубровачке и сплитске архиепископије и том приликом је тражио потврду краљевске власти. Та потврда се огледала у инсигнијама које су папе слале краљевима – заставу, круну и скиптар. У писму папе Григорија VII види се да му није послао инсигније али га назива краљем.

У Стону се налази црква посвећена Светом Михаилу, изграђена у 11. веку, у којој постоји портрет владара са круном западног типа. Претпоставка је да је ово портрет самог краља Михаила и да је црква његова задужбина.

Краљ Михаило се последњи пут помиње 1081. године и то пре октобра месеца. Наследио га је син Константин Бодин који је такође носио титулу краља. Професор Жан Клод Шене из Археолошког музеја у Истанбулу је радећи на каталогизацији печата пронашао један који је припадао Константину, протосевасту и ексусијасту Диоклије и Србије. Нема сумње да је овај печат припадао Константину Бодину, краљу Дукље и Србије, нарочито јер је титула ексусијастис у равни са краљевском према гледањима Ромеја. Титулу краља чланови династије Војислављевића носили су до владара Радослава (1146-1148, 1162). Рашки велики жупан Стефан Немања је до 1186. поразио последње Војислављевиће, своје сроднике, и тиме објединио све српске земље сем Босне.

Сећање на прво српско краљевство у Дукљи остало је запамћено и у потоњим временима а Доментијан, Савин биограф, каже: „… на краљевство по првом отачаству краљевства њихова, у коме се и отац њихов родио… у месту званом Диоклитија, које се зове велико краљевство од прва“.



Categories: Аз и буки

Tags: , , , ,

12 replies

  1. Супер, још само да наведете било који документ с подручја Дукљанске краљевине, да се у њој помињало “с” од Срба!

  2. Нпр. папа Климент III потврђује 8. јануара 1089. године привилегије барске цркве на молбу “нашег сина Бодина, славног српског краља”

  3. Поправак цитата. Превод Б. Богдановића из 1943. који сам цитирао у оригиналу гласи “Bodini regis Sclauorum” – dakle “краља Словена”, Богдановићев превод је нетачан. Неоспорно је да је Бодин унук кнеза Војислава, познатог у историји и као “Војислав Требињац”, Србина из Травуније, подручја данашњег Требиња.

  4. Дакле, regis Sclauorum. Јасно к’о дан. Краљ Словена.

    Имате још нешто?

  5. И маните папу-папе, све и ако не тврде оно што им приписујете. Имате ли неки извор историјски из Дукљанске државе?

  6. Чобељић:
    А, који су то Словени могли бити на подручју Дукље у 11. вијеку? Ако вам је лакше: ко се то доселио од словенских племена на Балкан у периоду 5 – 7. вијек?

  7. @Чобељић: историјски извор о Словенском племену “милогораца”, “црногораца” нигде нема, ако то питате….као ни Словенских племена “бошњака”, “бугара”, “македонаца”, “војвођана”, “славонаца”, “далматинаца”….та племена су дошла на ове просторе у великој невидљивој сеоби од 1945….

  8. Чобељићу, Називи ‘Дука’ и ‘Дукља’ су народни називи, за рушеви-
    не Диоклеје код Подгорице.
    До 15. века, називи ‘дукља’, ‘дукљани’ и теби вероватно најинтересантније ‘дукљанска држава’ су непостојећи, те о томе не постоји ни ЈЕДАН историјски извор или писани документ.

  9. Није баш детаљна мапа, ту доле при дну Сербије је и та Дукља.

    Чобељићу, да би прочитао пуне називе свих места, на жељени део мапе кликни 3 пута али ВЕОМА БРЗО (ако кликкћеш споро, неће ти отворити детаљну мапу) !

    https://legacy.lib.utexas.edu/maps/historical/europe_814_colbeck.jpg

  10. Хвала, на труду, саветима… краљевина или држава Дукља, свједно. Ипак, карта коју сте предочили цртанa је касније, много касније, зар не. И нијесу такве карте релевантне овђе, могу се нацртати какве хоћете карте. Дискусија је о историјским изворима насталим у доба Дукљанске краљевине/државе, тј. да ли се у њима помињу Срби у смислу њеног домицилног словенског становништва?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading