Протојереј-ставрофор Велибор Џомић: Новим Уставом СПЦ се постиже јединство Цркве

Одговарајући на критике да је неопрезно да се титула патријарха преименује у „патријарх српских и поморских земаља“, протојереј Џомић истиче да „овај концепт чува јединство Цркве“

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић и Ана Томашевић

Комисија за ревизију новог Устава СПЦ завршила је свој рад. На мајском Сабору очекујем интересантну и стручну дискусију, како би се дошло до најбољег решења, рекао је у емисији Седмица Радио Београда секретар Комисије за ревизију Устава СПЦ протојереј-ставрофор Велибор Џомић.

Процедура за доношење новог Устава СПЦ је јасна и позната и има свој пут до мајског Сабора, он очекује да ће предлог новог Устава ових дана разматрати епископи, свештенство, монаштво и верници кроз црквена тела, а да ће потом предлози и сугестије бити достављени Сабору, који ће о томе расправљати. Џомић очекује да ће нови Устав СПЦ бити усвојен.

Упитан да ли је „цурење“ Нацрта новог Устава у јавност био „предвиђен“ или се десио случајно, Џомић напомиње да тај документ није службена тајна, али да је његово појављивање у јавности везано за неодговорне појединце из црквених кругова, који немају елементарну црквену свест, већ само жељу за сензационализмом и збрком у јавности.

Одговарајући на критике да је неопрезно да се титула патријарха преименује у „патријарх српских и поморских земаља“, Џомић истиче да СПЦ није присутна само у исцепканим држава бивше Југославије, већ на свим континентима до Европе до Аустралије и Новог Зеланда и да се тиме постиже јединство цркве. „Ја мислим да овај концепт, управо супротно, чува јединство цркве, упркос расутости народа у више држава, а то нови Устав обезбеђује“, казао је Џомић

„Нема територијалне реорганизације, нити сличних медијских спекулација. Поготову су нетачни наводи о засебним синодима. То је измишљотина. Постоји само један Свети Синод СПЦ и Свети синод охридске аутономне архиепископије, као и до сад“, објаснио је Џомић и додао да „црква не сме да зависи од државних граница. И кукала нам мајка ако ми православни Срби прихватимо другачији концепт“.

Текст новог Устава СПЦ има дубоко богословско оправдање, наглашава протојереј.

Он је такође напоменуо да ће сваки став бити размотрен на Сабору, па и онај патријарха Иринеја, који је изјавио да му је ближи досадашњи начин избора првог човека СПЦ.

Када је реч о одредби којом се дефинише слобода говора свештенства, Џомић каже да је тај део промењен. Одредба се односила на говор у беседама. „Да није тако, ја сад не бих могао слободно да говорим у вашој емисији“, закључио је Џомић.

Уредник и водитељ: Ана Томашевић

(Стање ствари)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

6 replies

  1. Поштовани оче!
    Зашто носите фанариотску капу?

  2. Sa reformom komunisticke vlade i dogadjaj koji bih uz duzno postovanje opisao kao reformu centralnog kominteta saveza vernika jugoslavije.
    Sticem utisak da je crkva versko odeljenje komunisticke partije srbije koje sluzi upravo onoj paroli koju su joj dali partizani – opijum za narod.
    Zasto ne dizete narod na ustanak protiv beogadskih komunista nego *menjate ustav crkve*?

  3. Помаже Бог!
    Срећан празник браћо и сестре у Христу!

    Вас, г-дине Џомићу, да буде срамота! тј.
    Срам Те било, брате у Христу Велиборе!

    Народа, који Цркву Христову и чини, и без којег не би Цркве Христове ни било, НЕМА у предлогу Устава, секретару комисије за измену Устава СПЦ.
    Сабор, је по Теби (Вама свима, који сте овај посао обавили) само скуп Епископа. Нема ту ни с од свештеника, ни н од народа, мој брате Велиборе.
    Па какву ће САБОРНУ одлуку (било какву) да донесе такав Сабор, докторе наука, г-дине Џомићу?

    „Ја мислим да овај концепт, управо супротно, чува јединство цркве, упркос расутости народа у више држава, а то нови Устав обезбеђује“, казао је Џомић

    По овом (између осталих, и Твом) Уставу, Црна Гора није србска земља, мој докторе правних наука.

    Разумем ја да Ви на Правном нисте баш много учили географију, али знаш ли Ти, докторе наука, колики је број Срба, удова Цркве Христове, којима Патријарх Српске Православне Цркве није више (неће бити) Патријарх (него ће им патријарх бити један од највећих пријатеља римског архијеретика, Вратоломеј) ?
    Је л’ Ти то свим лоботомираним Србима, толерантним на педерастију, на екуменизам, на насилно вакцинисање, на ГМО, на одузимање деце, протураш одлуке вучијег, разбојничког сабора на Криту у овај предлог Устава СПЦ ?

    Није Брате Велиборе, срБски народ стока бесловесна и неписмена. Нису, наравно сви Срби доктори наука као Ти, али нису баш ни сви Православно необразовани.
    Мислиш ли да Срби не разумеју шта пише у члану 62., посебно наведено под редним бројем 4. ? Мислиш ли заиста да Срби Светога Саве не презиру тај Твој (и Твојих другара) екуменизам ? НЕ Тебе (нити Твоје другаре), већ грех екуменизма који Вас је тотално обузео. Јер Србин Светога Саве не презире брата свога (не дао Бог!), него грех брата свога.

    А мислиш ли Ти, брате Велиборе, да Србин Православни не зна зашто и како да се БАШ САД појављује (и усваја) нови, измењени Устав СПЦ ?
    Па, је л’ Ти стварно мислиш да смо сви ми волови ?

    Срам Те било Велиборе Џомићу! протојереју-ставрофору, докторе правних наука

    сБогом у миру и здрављу остајте браћо и сестре у Христу!

    Миодраг Таназовић

    на Крстопоклону недељу 2018.г.

  4. Господине Џомићу,немој никад више да говорииш да припадаш СПЦ, јер то што ти је на глави говори супротно,кукавно си јадну страну изабрао и не говори да си Краљевчанин јер нас тиме вређаш.

  5. Суштина свих коментара испод текста:

    Велиборе Џомићу, комунисто, педеру, екуменисто, масону, фанариоте, папољубе, ћивутине, сатанисто, усташо, лажни свештениче и лажни Краљевчанине и, надасве, брате у Христу, терај се у Гехену, где ти је и место! Свој осталој браћи и сестрама желим да остану у здрављу и радости Господњој, на Крстопоклону недељу Великога поста, Л. Г. 2018-тог.

    Православље по пост-комунистичким Србима …😥

  6. “Новим Уставом СПЦ се постиже јединство Цркве”.
    Како? На који начин? Значили то да јединства до сада није било?
    Сјећам се добро, у једно безбожно вријеме, овако су објашњавали све промјене у држави.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading