Драгослав Бокан: Још један антисрпски и нељудски потез РТС-а

Након одређених примедби антисрпских невладиних организација и већ познатих србомрзаца из нашег сокака, РТС је одлучио да не прикаже дугометражни документарни филм “Концентрациони логор Земун”

Осмог фебруара, баш уочи Задушница, у Дому омладине је премијерно приказан дугометражни документарни филм “Концентрациони логор Земун” (“Konzentracionslager Semlin”), по сценарију др Вељка Ђурића-Мишине, у режији Драгана М. Ћирјанића и у продукцији Музеја жртава геноцида из Београда.

Овај важан историјско-филмски документ и уметнички приказано сведочење је коначно развејао злобне и непоштене инсинуације на тему наводне улоге Срба у управљању овим злокобним конц-логором (ми га називамо Логор на Старом Сајмишту по месту на коме се налазио).

Сазнали смо, на основу прецизно изведене фактографије, да је реч о логору на територији НДХ, од које су Немци добили дозволу да организују логор за Јевреје и Роме, а након тога и Србе (довођене из Јасеновца, али и након великих немачких офанзива, када је више хиљада, како четника, тако и партизана овде затворено). Да би на крају логор био враћен онима на чијој окупационој територији се и налазио – усташама (годину дана пред крај рата).

Важно је да смо сазнали да НИЈЕДНОГ ЛОГОРАША НИЈЕ УБИО СРБИН, да је читаво функционисање “Старог Сајмишта” било комплетно у рукама Гестапоа, а под управом СС официра (Андорфера, Енгеа, Форстера, Мајнекеа, Шерцингера, Бекера…).

Чак су НДХ власти, као свој услов да би Немцима дали дозволу за привремено преузимање ове територије у сврху прављења оваквог логора, написале захтев “да у логору не буде ниједан стражар Србин” и да “храну за логораше припремају кухиње из Београда”. Хрватско-усташки расизам је одиграо улогу и поводом првог, и када је реч о другом од ова два захтева.

То све се показује у овом за све нас важном филму, који потцртава историчарима опште познату, али широј јавности опет изгледа недовољно јасну дефиницију ратне Србије као “немачке војно-окупационе зоне” (за разлику од суверене хрватске државе у исто то време).

Она фраза о такозваној “Недићевој Србији” је тако, у највећем броју случајева, само антисрпска флоскула која пренебрегава право стање ствари у скоро уништеној и потпуно разореној Србији и геноциду изложеном српском народу широм бивше Краљевине Југославије.

Али, да не дужим, јер бих што пре прешао на ствар.

Наиме, овај филм је требало да се прикаже, у три дела на РТС-у, а по претходном усменом договору између аутора пројекта Вељка Ђурића (сценаристе и, истовремено, директора Музеја жртава геноцида) и главешина нашег “јавног сервиса”.

Међутим, након одређених примедби антисрпских невладиних организација и већ познатих србомрзаца из нашег сокака, РТС је одлучио да то не уради. Да забрани, цензурише и закључа истину о ономе ШТО СЕ СТВАРНО ДОГАЂАЛО НА МЕСТУ БИВШЕГ МЕЂУНАРОДНОГ САЈМА. А, посебно, да се никада не скине одговорност са Срба за оно што нису радили (и о чему, чак, говори један пропагандистички играни филм у режији Горана Паскаљевића), оно за шта одговорност деле Хрвати и Немци, усташка НДХ и нацистички Трећи Рајх.

Имамо ми довољно мука и оптужби на свој рачун, да би вечно на себи носили и ову, лажну и злонамерну.

Али, РТС не жели да се Срби прикажу као жртве, а не џелати овог смртоносног логора (који ће дуже од две године бити директно повезан са Јасеновцем). Не док њим влада садашња пропагандистичка хунта.

Да не би било забуне, навешћу и део преписке која потврђује овакво стање ствари.

Двадесет првог фебруара ове године, у 11:43 Илија Церовић, в.д. директора Телевизије Србије, главни и одговорни уредник Образовно-научног програма РТС, пише управи Музеја жртава геноцида и обавештава њеног директора како “ПРОГРАМСКИ КОЛЕГИЈУМ РТС НИЈЕ ПРИХВАТИО ВАШУ ПОНУДУ ДА ЕМИТУЈЕМО ФИЛМ ПОСВЕЋЕН ЛОГОРУ СТАРО САЈМИШТЕ”.

А у следећем мејлу (послатом у 15:07 истог дана), овај потписник објашњава зашто се не пушта у програм један овако важан филм (који је, уз све остало, режирао редитељ запослен на РТС-у) и дословно каже: “ГЕНЕРАЛНА ОЦЕНА ЈЕ ДА ФИЛМ У ПРЕТПОСТАВЉЕНОМ ПРВОМ И ДРУГОМ ДЕЛУ ИМА ВРЛО МАЛО ПРИЧЕ О СТАРОМ САЈМИШТУ…, ДА ЈЕ НЕДИЋЕВА УЛОГА ПРЕЗЕНТОВАНА НЕДОСЛЕДНО – У ЈЕДНОМ ДЕЛУ ПРИЧЕ ЈЕ “ЗНАО ШТА СЕ ДЕШАВА, АЛИ НИШТА НИЈЕ ПРЕДУЗИМАО ДА СЕ ТО СПРЕЧИ”, А У ДРУГОМ ЈЕ “ПРЕДСТАВЉЕН КАО СПАСИЛАЦ”… УЗИМАЈУЋИ У ОБЗИР АКТУЕЛНА ДЕШАВАЊА ОКО РЕХАБИЛИТАЦИЈЕ ГЕНЕРАЛА НЕДИЋА ПРОГРАМСКИ КОЛЕГИЈУМ ЈЕ ЗАКЉУЧИО ДА ОВО НИЈЕ ДОБАР ТРЕНУТАК ЗА ЕМИТОВАЊЕ ОВАКВОГ САДРЖАЈА”.

Све то, наравно, латиницом и без пардона, директно да директније не може да се саопшти.

И шта ту још додати оваквом ставу и начину размишљања оних који за себе говоре да су у функцији својих претплатника, свих наших грађана, али и, као још много важније: У СЛУЖБИ ИСТИНЕ?

Ако и ово прође без икакве реакције, остаћемо последње острво аутодеструктивних лажи и срамног самопорицања, као живи доказ отворене идеје руководства “наше” (а у ствари ко зна чије) телевизије.

То је срамота која нечасно и бестидно вређа све жртве овог језивог логора и наставља да шири неистине из титоистичко-југословенског периода ове идеологизоване, антисрпске медијско-пропагандне институције која се данас лажно представља као “Радио телевизија Србије”.

Ми, Срби, али и сви потомци мученика страдалих у овом и свим другим нацистичким и усташким логорима из Другог светског рата, заслужујемо озбиљно и неизоставно извињење руководства РТС-а и што хитније пуштање овог мини серијала на Првом програму наше телевизије – ако она заиста, а не само на папиру, припада свом народу и свим грађанима наше земље, а не само самовољи, личним хировима и ко зна каквим диловима и договорима њеног изгледа свемоћног и недодирљивог руководства.

У то име, позивам све институције које могу да натерају ове руководиоце да дају оставке и тиме покажу макар трунку стида и још сачуваног образа.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Драгослава Бокана)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

4 replies

  1. Нови доме РТС-а

    http://www.rts.yu.eu

    Нови домен Пинк-а

    http://www.pink.rts

  2. Залуд је од рђе искати да образа покаже, опркнули су га, празилук им из образа ниче, нема се што показати. Но, без стида и савести, залајаће лавежом лажљивим да су ” граџани “, отоич, на мало(бео)градским изборима гласали баш за овакав ртс, баш за оваквог, потлеушног у срцу и уму, церовића, за сокоћало, за прозор у свет под који истина, правда и часно Србље тек могу да ПЉУНУ од муке…
    Писмено господина Бокана морало је да садржи имена нељуди који су, заједно са ртс-е, блудничили противнаравно над истином и правицом, почев од александра нећака, преко свих сродника и коленовића другосрбијанских и издајничких – чанак, жене у црном, бисерко, турлајић, павићевић, брнабић, панчић, паковић, и другијех непоменика који се ваљају поменути, до најважнијег рођака, главе ове ђавоимане породице – још једног александра, александра вучића…
    Уздам се у ТВ ХРАМ, да ће филм приказати чељади српској, на правди Бога оклеветаној, да сачува истину, за вјеки вјекова, да су били жртве нациста и усташа, а никад џелати логорски…

  3. Одлична анализа !
    Веома важно је напоменути, концентрациони логор Земун нити је био пуримгаторијум нити би требао бити жидовски вашар таштине.

    У НДХ логору Земун највише је Срба страдало.

  4. Текст био био изванредан, уз сву важност коју има, само да је аутор још који пут прочитао свој текст, пре него што га је пустио. Тада му се (ваљда) не би отело:

    ….(ми га називамо Логор на Старом Сајмишту по месту на коме се налазио)…,

    па затим још који пут понавља “Старо сајмиште”.

    Од када се то “ми” поистовећујемо са окупаторима из 1944? Логор се никако, сем у машти наших окупатора, не би могао звати СТАРО Сајмиште, јер никаквог новог сајмишта нема (постоји Сајам); а простор на коме су хрватске усташе и немачки нацисти направили концнетрациони логор Семлин, пре Рата запремало је Сајмиште.

    Заболи ме кад и тамо где и од кога најмање очекујем(о) извири језички инжењеринг брозовско-усташке окупационе лингвистике. Мењање свести, подвлашћивање и потпуно растакање почиње и завршава се у језику.

    Аутори филма су одабрали прави и истинит назив, Концентрациони логор Семлин/Земун. Уздам се у Господа да ће, ипак, бити приказан на телевизији/телевизијама да га види што је могуће шири круг гледалаца. Да спасемо памћење на стрдале и да се избавимо од комуистико-усташког вршљања по језику и свести.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading