Данас: Све више доказа о куповини гласова

Неправилностима у току изборног дана у Београду 4. марта претходио је низ акција и активности напредњака којима су куповани сигурни гласови

Фото: ФоНет/Марија Ђоковић

У већ разрађеној шеми, новац или пакети са храном дељени су преко центара за социјални рад, као наводна помоћ најугроженијим категоријама грађана. Међутим, стизала је сигурним гласачима СНС-а. И поред бројних доказа о предизборним махинацијама, владајућу странку то није спречило да и на дан избора дели новац и поклоне у замену за глас, о чему постоје бројни докази као и поднети приговори од стране опозиционих представника на изборима.

Ксенија Радовановић из иницијативе Не давимо Београд каже за Данас да је на најмање два изборна места у Београду евиденција гласања била повезана са давањем мита.

– На једном бирачком месту на Новом Београду приликом гласања ван бирачког места, гласач се захваљивао члановима бирачког одбора који су му дошли у стан на поклонима које је добио од СНС пре тога. На другом бирачком месту на Звездари бирачима који су довезени комбијем саопштено је место где могу касније да преузму пакете, што је контролор одмах пријавио полицији – каже Радовановић. Она наглашава да је вођење паралелне евиденције било нескривено и свеприсутно, односно да се дешавало у готово свим општинама на којима је Иницијатива имала чланове бирачких одбора, о чему је јавност обавештавана у току изборног дана.

– Давање мита је било теже уочљиво и немамо доказе у облику сведочења, фотографија или видео записа. Међутим, постоји довољно индиција да је на овим изборима постојала озбиљна машинерија утицања на вољу бирача, и уколико се ови случајеви не истраже и не санкционишу, очекујемо да ће се само погоршавати. Оно што је било до нас смо урадили – правни тим Иницијативе поднео је 23 приговора Градској изборној комисији, што је тек почетак процедуре борбе за регуларност изборног процеса – истиче Радовановић.

Низ неправилности и нерегуларности запазили су и пријавили и чланови покрета Двери.

– На Бањици испред ОШ „Бора Станковић“ активисти СНС нудили су људима новац да заокруже број један и давали им љубичасте хемијске да са њима обележе листић. На више бирачких места на Палилули делила се хуманитарна помоћ и пакети са храном. Испред бројних бирачких места су примећени активисти и функционери СНС са списковима бирача – кажу за Данас из покрета Двери додајући да је њихов правни тим на ове нерегуларности реаговао подношењем приговора.

– Приговоре су подносиле и колеге из ДЈБ. Међутим и пре одлучивања о приговорима ГИК је распустио проширени састав тако да више немамо увид у седнице и одлуке о приговорима што је мимо сваке праксе – закључују у Дверима.

Лист Данас је писао како је Градски центар за социјални рад Београда мимо закона и икаквих критеријума поделио 208,5 милиона динара сигурним гласачима Српске напредне странке. Средства су прослеђена од Министарства рада а по 15.000 динара добило је 13.900 људи из општина Обреновац, Барајево, Врачар, Гроцка, Сопот и Лазаревац. Надлежни се поводом овог случаја још нису огласили, а Драган Ђилас је рекао за наш лист да ће тражити списак свих људи који су примили новац, наводећи да је на тај начин могло бити купљено око 70.000 гласова.

Лист Данас је писао и о махинацијама у општини Младеновац где је из буџета издвојен новац за куповину намирница и хигијенских производа за 5.000 пакета, наводно за социјално угрожене. Међутим, према речима Стевана Влајића из покрета „Кључ промена“, пакети су били намењени сигурним гласачима СНС-а у Младеновцу. Ускладиштени су током ноћи у младеновачком спортском центру, а уместо одговора где ће пакети завршити, из општине Младеновац најавили су кривичне пријаве против оних који су пакете сликали и о њима писали.

Председник општине Нови Београд Александар Шапић каже за Данас да се активности поткупљивања бирача воде током целе године.

– У Новом Београду имате по неколико пензионерских излета месечно, од по два, три дана. Нико не зна ко то финансира. Кад питаш одакле новац, кажу донатори. Ја као председник општине могу да им приуштим евентуално један излет годишње. На фејсбуку и твитеру су се рекламирали ресторани који су суграђане позивали на бесплатан ручак – каже Шапић за Данас, додајући да су такве активности постале пракса. Према његовим речима, од избора до избора је улог већи, те је и више поклона.

– Не може нико никоме да забрани да носи поклоне и да каже „ми бринемо о својим људима“. Људи нису свесни да су дали свој новац некоме да њиме управља, а он их тим њиховим новцем „части“ путовањима или прехрамбеним пакетима. У демократским изборима глас је нешто највредније што имате. Ако је неко спреман да свој глас да за кило брашна, шта ми ту можемо – оцењује Шапић. Према његовим речима, он као председник општине то никад неће радити, „јер верујем да је то понижавање људи који су на ивици егзистенције“.

– Избори су се претворили у попис становништва. Имате пописиваче, продавце и сигурне гласаче – закључује Шапић.

Црта: Нерегуларности на осам одсто бирачких места

Чланови посматрачке мисије Црта поднели су 15 приговора за различите типове изборних нерегуларности.

– Било је паралелних евиденција бирача, мањка или вишка гласачких листића у кутијама, сликања листића на изборном месту где је уношење телефона и камера забрањено… – набраја за Данас Павле Димитријевић неке од неправилности које су уочили посматрачи Црте. Он додаје да је на осам одсто бирачких места у Београду забележена по нека нерегуларност. Изборе су обележили и два напада на посматраче Црте, који су пријављени полицији.

Паралелни спискови

– На више од 25 бирачких места од укупно 158 на којим смо имали чланове бирачких одбора у проширеном саставу, забележили смо озбиљне неправилности у виду вођења паралелне евиденције бирача који су изашли на гласање. Ово су у већини случајева радили чланови бирачких одбора из СНС, или непозната лица на улазима бирачких места. Ова пракса је забрањена чланом 27. правилника о раду бирачких одбора, и ми смо покушавали да је спречимо, па је долазило и до вербалних и физичких сукоба – каже Ксенија Радовановић.

Претње због откривања неправилности

„Након откривања предизборних неправилности на једном од бирачких места на Новом Београду, о чему је Иницијатива Не давимо Београд обавестила јавност и полицију, нашем члану бирачког одбора су почеле да стижу претње насиљем. Након добро обављеног посла у изборној контроли и крађи, власт се сада бави заташкавањем и ућуткивањем. Од полиције очекујемо хитан и одлучан одговор, саопштила је Иницијатива Не давимо Београд и додала да је на више од 25 бирачких места, од укупно 158 на којим су имали чланове бирачких одбора у проширеном саставу, забележили озбиљна кршења Закона и Правилника о раду бирачких одбора у виду вођења паралелне евиденције бирача који су изашли на гласање. „Ово су у већини случајева радили чланови бирачких одбора из СНС, или непозната лица на улазима бирачких места. Ова пракса је забрањена чланом 27. правилника о раду бирачких одбора, и ми смо покушавали да је спречимо“, саопштила је Иницијатива.

К. Живановић

(Данас, 7. 3. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

2 replies

  1. Право веле. Штета што чланак није обрадио искуства и других странака које су имале представнике на бирачким местима а не само ”Не давимо Београд”.

  2. Мени се чини да је дневник ДАНАС врло професионално пратио изборну сцену и да је верно преносио изборне махинације и неправилности. За разлику од ПОЛИТИКЕ, био је оштар према Вучићу и СНСу, тако да Служба није пропустила да га оцрни као страног плаћеника и томе сл.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading