СПЦ: Реаговање на писање дневног листа „Курир”

Формулације „Нећу да се селим на Косово” и „Тражићу да Патријарха бирамо као и до сада, а не двотрећинском већином” не одговарају садржини вођеног разговора нити одражавају лични став Његове Светости, пише у демантију Информативне службе СПЦ

Насловна дневног листа “Курир” 8. марта 2018

Патријарх Иринеј: Лепо је да СПЦ промени име, али се не селим на Косово!

Волео бих да се усвоји да се имену придода појам Пећка патријаршија. Београд ће и даље бити административни центар, каже први човек Српске православне цркве

Идеја да Српска православна црква званичном имену придода одредницу Пећка патријаршија, што је предвиђено нацртом новог устава СПЦ, наишла је на одобрење већине владика, а патријарх српски Иринеј у разговору за Курир поручио је да је би волео да се то име усвоји.

– Оно нас везује за Пећку патријаршију, а преко патријаршије и за Косово. Видим то као веома добар предлог. Волео бих да буде прихваћено, зашто да не, ради се о нашој историји, прошлости и цркви – каже патријарх Иринеј.

На питање да ли ће, уколико СПЦ званично промени назив у мају на Светом архијерејском сабору, и он да се пресели у Пећ, патријарх одговара:

Историјски центар

– Патријарх се не може преселити у Пећ, Београд је ипак административни центар. Пећ остаје као историја наше прошлости где су били патријарси, архиепископи и без обзира на то шта је било, Пећ остаје историјски центар наше цркве. Све оно што доприноси да се очува историја, везаност наше цркве за Пећ и за Косово, ми прихватамо!

Поред промене званичног назива, нови предлог устава СПЦ доноси бројне новине. Предвиђено је и да први човек СПЦ носи име архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српских и поморских земаља. На изради новог устава СПЦ радила је специјално формирана комисија, којој је председавао митрополит Амфилохије, а нацрт је послат свим архиепископима.

Патријарх: Не допада ми се предлог како ће се убудуће бирати патријарси

Новим уставом СПЦ биће промењена и процедура избора патријарха. Он ће се бирати тајним гласањем владика, уз обавезну двотрећинску већину. Уколико ниједан кандидат не обезбеди овакву подршку, гласање ће се понављати највише седам пута. Уколико ни у седам кругова не добије двотрећинску већину, приступа се избору између два кандидата са највећим бројем гласова у седмом кругу.

Међутим, патријарху Иринеју се више допада досадашњи избор, односно гласање „апостолским жребом“ – насумичним избором једне од три коверте с именима кандидата.

– Што се тиче предлога о новом начину избора патријарха, лично бих волео да остане досадашњи начин. То је моје мишљење, али видећемо како ће Сабор одлучити. То су све предлози, видећемо шта ће бити усвојено – каже патријарх Иринеј.

Епископ Игнатије Мидић: Пећ је седиште СПЦ

Епископ пожаревачко-браничевски Игнатије Мидић, који је био члан комисије која је радила на изради новог устава СПЦ, каже да је то текст који је на неки начин поправио претходни устав:

– Наше седиште је и данас у Пећи, где се патријарх и устоличује након избора. То доказује да је Српска православна црква наставак Пећке патријаршије. Епископи су нацрт устава добили на увид, прегледаће то до Сабора и даће своје примедбе уколико их буду имали. Претпостављам да ће се усвојити, али то се никада не зна.

Мина Бранковић

(Курир, 8. 3. 2018)

СПЦ: Реаговање на писање дневног листа „Курир”

Поводом текста објављеног у дневном листу „Курир” 8. марта 2018. године најављеног на насловној страни ових новина насловом „Патријарх Иринеј: Нећу да се селим на Косово” дужни смо да обавестимо јавност о следећем:

Изглед текста на сајту “Курира”

Наводна изјава Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја не одговара садржини разговора који је Његова Светост водио са новинарком ових новина. Из свеукупног контекста његових одговора посебно оштро је истргнута конструкција која се нашла у опреми текста на насловној страни.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј говорио је искључиво о значају Пећке Патријаршије као древног историјског седишта Српске Православне Цркве и о Београду као њеном административном седишту. Коментаришући могућност да будући поглавари Српске Православне Цркве имају седиште у Пећи, Његова Светост ниједном речју није поменуо себе, нити је о томе уопште било говора.

Формулације које су се нашле на насловној страни ових новина „Нећу да се селим на Косово” и „Тражићу да Патријарха бирамо као и до сада, а не двотрећинском већином” не одговарају садржини вођеног разговора нити одражавају лични став Његове Светости, већ је реч о резултату новинарске жеље да се изговореним речима придода другачији, сензационалнији, смисао.

О томе најбоље говори и чињеница да ове имагинарне изјаве, искоришћене за медијски атрактивну најаву, нема чак ни у тексту који је објављен на страни шест ових новина. Ово сведочи и о тенденциозној намери да се кривотвори истина.

Овакав манир којим се неистинито и сензационалистички преносе изјаве Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја наносе велику штету угледу Патријарха и Српске Православне Цркве.

Информативна служба Српске Православне Цркве

(Православие.ру, 9. 3. 2018)

Опрема: Стање ствари



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Jos kad bi saznali sto je Srbski patrijar’ uopste razgovarao sa kurirkom?

    Posle toliko slucajeva neistinitog i senzacionalistickog prenosenja izjava naseg patrijarha postavlja se pitanje rada patrijarsiskih sluzbi, patrijarhovog kabineta, informativne sluzbe SPC za reagovanje s naknadnom pamecu! Ima li srbska Crkva koga da predupredi ovakve slucajeve, da ih sankcionise, ili je casna starina prepusten sam sebi?

    Ako pak patrijar’ radi na svoju ruku – nek se i to resi vise jednom. Man’te nas brige o naslovnim stranama medija 🙂

  2. Да додам да Његова Светост није искористила демантиј да одлучно појасни свој став у вези са Косовом и Метохијом.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading