Александар Раковић: Архијереји не смеју да дозволе да се Црна Гора издвоји из српских земаља

Предлог новог Устава СПЦ доноси једну позитивну промену: изванредно је решење да се у назив Цркве дода и њено историјско име Пећка патријаршија. Тако се васпоставља континуитет српске државности – не само на КиМ, рекао је др Раковић

Др Александар Раковић

Гостујући у јутарњем програму Телевизије Хепи, историчар др Александар Раковић одбацио је спекулације да се иза Предлога новог Устава СПЦ – Пећке патријаршије, крије идеја о смењивању патријарха Иринеја. Сасвим је сигурно да Сабор неће да направи преседан и смени патријарха, каже Раковић. То што неки замерају патријарху Иринеју блискост са властима јесте грешка оних који Цркву доживљавају као неку установу која треба по сваку цену да води опозициону политику. Напротив, Црква треба да сарађује с властима у националном интересу.

Сам Предлог новог Устава доноси једну позитивну промену: изванредно је решење да се у назив цркве дода и њено историјско име Пећка патријаршија. Тако се васпоставља континуитет српске државности, не само на Косову и Метохији, али и континуитет српске црквености која кроз цетињске (једине српске владике у слободи и егзархе пећког трона) и карловачке митрополите никада није напустила везу за Пећку лавру.

Постоје, у Предлогу Устава, бројна друга питања, која захтевају да пре Сабора започне озбиљна расправу свег лаоса Божјег. Нису само владике Црква и најпогрешнија је, каже Раковић, медијска флоскула „СПЦ и верници“, као да управо верници не чине СПЦ. Због тога су и више или мање стручни људи позвани да расправљају о црквеном уставу и Александар Раковић очекује, да ће уследити озбиљно разматрање предложеног текста и пре Сабора и на самом Светом Архијерејском Сабору.

Најпре упада у очи велики број архиепископских титула које се уводе у Српској цркви, при чему се не води рачуна о значењу такве титуле, коју сада имају само патријарх и архиепископ охридски, и формално митрополит црногорско–приморски.

Нарочито би требало да се разматра решење које Раковић означава као понижавајуће, а то је да се патријарх титулише као „патријарх српских и поморских земаља.“ Тиме је, неопрезно, први пут један од цетињских владика, у овом случају митрополит Амфилохије, издвојио Црну Гору из српских земаља. Тако се задовољавају режимски атеисти у Црној Гори, а не истински верници.

Наши архијереји не смеју да дозволе да Црна Гора, односно српски крвави крш, како је говорио Владика Раде, први пут у историји буде издвојен из српских земаља, закључио је др Александар Раковић.

(Стање ствари)

Прочитајте још



Categories: Српско православно стање

Tags: , ,

6 replies

  1. СПЦ иде Христовим стопама, а ЦРКВЕНА ВРХУШКА
    ИДЕ СТОПАМА ЗЕЗАНЦИЈЕ И ЗАБАВАНЦИЈЕ, по
    учењу ЗИЗ/ЗЕЗ ЈУЛИЈАСА, догматичара ”НОВОГ ДОБА”’,
    а под ноге баца догматику Светог Аве Јустина.
    Јер, по новом Уставу неће бити дозвољена никаква
    критика!
    ”По новом Уставу СПЦ, клирицима ће бити забрањено
    “критиковање црквеног поретка и одлука надлежних
    црквених органа у јавности”. (чл. 171, ст. 6) ”?!
    Горе поменута одредба Устава “уводи на мала врата“
    принцип – “ПАПСКЕ НЕПОГРЕШИВОСТИ“, ако се
    добронамерна критика забрањује!
    Ко је тај или они који ће утврдити тај поредк – појединци,
    групица или Архијерејски Сабор – једногласно или
    “ДВОТРЕЋИНСКОМ“ ВЕЋИНОМ???
    А шта ћемо са народом, ваљда је и народ део Цркве, а нем га
    у Уставу СПЦ???
    Народ?!
    Па, он и не заслужује да буде у Уставу СПЦ, јер је и онако –
    САМО ”ЈЕДНА СТОКА ГРДНА”!!!
    Али:
    ”МУЖ ЈЕ БРАНИЧ ЖЕНЕ И ЂЕТЕТА /породице –
    домаће цркве/,
    А НАРОД ЦРКВЕ И ДРЖАВЕ”, било и биће,
    од када је свјета и вјека!

    Дрган Славнић

  2. Црква једно проповеда,друго мисли а треће ради.Док год буде тако не пише нам се добро.Зашто Патријарх са својом свитом иѕ Патријашије се не пресели у Пећ да поведе народ и покаже жив пример вере..Сам Христос каже да ко буде задњи биће први.

  3. Стању ствари замерам овакав наслов текста. Од свих Архијереја СПЦ највећи чувари њеног и народног и духовног јединства су управо Архијереји из Црне Горе а поготово Митрополит Амфилохије. Блискост Цркве и државе је канцер наше Цркве већ два вјека, поготово на територији Србије. Титула “српских и поморских земаља” је древна. Нека се чита књиге а не подмеће лажи, спинује и клевеће. Можда очекује да га комесар Селаковић похвали ако буде овако говорио.

  4. @Милош
    ”Од свих Архијереја СПЦ највећи чувари њеног и
    народног и духовног јединства су управо Архијереји
    из Црне Горе а поготово Митрополит Амфилохије.”

    Ни један од Архијереја Црне Горе није ишао Папи на ноге,
    осим Митрополита Амфилохија Радовића ?!
    На кога се то угледао Митрополит Амфилохије Радовић?
    На свог претка Владику Рада – свакако да није!
    Док је Папа пролазио кочијом поред кочије Владике Рада,
    Владика је остао у кочији. седећи, и не покушавајући да
    изађе из кочије и стојећи тако поздрави Pапу, што је било
    неписано правило за све, без изузетка.
    Да је Митрополит Амфилохије Радовић прочитао ”Писма
    из Италије” Љубе Ненадовића, сигурно да би поступио
    на исти начин као и његов предак – Владика Раде!
    А, можда је то и прочитао, али је једноставно игнорисао
    такав став свог претка као назадан и – ”НЕХРИСТОЉУБИВ”

    Драган Славнић

  5. Титула „српских и поморских земаља“ је древна. Нека се чита књиге а не подмеће лажи, спинује и клевеће. Можда очекује да га комесар Селаковић похвали ако буде овако говорио.

    Титула која укључује синтагму ‘српских и поморских земаља’ јесте древна али је у једном посве другачијег контекста. У доба када се врши активна десрбизација онога што је од Српства у Црној Гори претекло свако указивање на дуалитет, подељеност, издвојеност па чак и посебност може да нам штети. Можда иза ове формулације не стоји злонамера. Али и без зле намере делим страховање господина Раковића да последице могу да буду, по Српство, јако лоше.

  6. Црногорци,имате ли ви вашу лијепу НАТО државу,вашу латиницу,ваше две православне црногорске “цркве”,ваше шиптаре и мујаге,ваше мафијаше и ваше пандуре по Београду?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading