Јекатеринбург: Суђење свештенику који је упоредио Лењина са Хитлером

Тужбу против свештенослужитеља поднео је Николај Рјабичевски. Он сматра да исказ протојереја Јевгенија Попиченка вређа милионе људи и усмерен је на „подстицање мржње или непријатељства, као и понижење људског достојанства“

(Pravmir.ru, 7. 3. 2018)

У Јекатеринбургу је у току судски процес против настојатеља саборне цркве Успења Пресвете Богородице, протојереја Јевгенија Попиченка, који је упоредио Владимира Лењина с Адолфом Хитлером.

Тужбу против свештенослужитеља поднео је председник управног одбора Савеза друштвених организација ветерана војне службе и других структура власти Свердловске области „Браниоци Отаџбине“ Николај Рјабичевски, саопштава „МК-Јекатеринбург“. Он сматра да исказ протојереја Јевгенија Попиченка вређа милионе људи и усмерен је на „подстицање мржње или непријатељства, као и понижење људског достојанства“. Јавни делатник тражи од свештеника јавно извињење.

Повод за суђење био је интервју протојереја ТВ каналу „Сојуз“ који је објављен у „Православним новинама“. Свештенослужитељ је одговарао на питање о преименовању улица, назива у част совјетских активиста.

„А зашто да не назовемо улицу, на пример, у част Шамила Басајева или у част Гебелса, или у част Геринга? То је у суштини исто – Лењин и Хитлер: њихова суштина, њихова мржња према човечанству, према људима, њихова ‘дела’, која су причинила толико страдања, несреће, крви… Они су као две стране истог новчића. Навика нам не дозвољава да здраво размишљамо. А зашто да не? На крају крајева, има вероватно људи за које је Шамил Басајев национални херој, и они су спремни да славе његово име. А нас од такве идеје мало подилази језа“, изјавио је том приликом Јевгениј Попиченко.

Петог марта у Вјерх-Исетском општинском суду Јекатеринбурга обављена је припрема за разматрање тужбе Николаја Рјабичевског. Следеће заседање у вези са поступком одређено је за 2. април.

Са руског посрбио: Светозар Поштић



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

10 replies

  1. Americka propaganda izjednacava Staljina sa Hitlerom, a ovaj ruski pacenik izjednacava Lenjina sa Hitlerom!?! Cija je to pa propaganda? Treba ga rsciniti!

  2. Будући да је вест о једној тужби у земљи која има 150 милиона становника доспела у медије, јасно је било да ће се прича развијати: http://ruskline.ru/news_rl/2018/03/09/pochemu_nerazumno_otozhdestvlyat_figuru_lenina_s_figuroj_gitlera/

  3. Ја мислим да би било исправније поредити Лењина са Сотоном. Иначе,тог јадног свештеника ће сигурно осудити у тој шизофреној средини. Погледајте овај цитат из чланка: “…Тужбу против свештенослужитеља поднео је председник управног одбора Савеза друштвених организација ветерана војне службе и других структура власти Свердловске области „Браниоци Отаџбине“ Николај Рјабичевски, саопштава `МК-Јекатеринбург “…. СВЕРДЛОВСКЕ области? Тако се још увек то зове, по имену монструозног убице Императора Николаја II и његове породице, Јакова Свердлова (по Лењиновом налогу). Истовремено, име тог гада, Свердлова више не “краси“ име Јекатеринбурга, али се, гле – сачувало у имену области (среза) у коме је тај град!? Треба ли још неки доказ о њиховој шизофренији? Неће се они никада ослободити бољшевичке гадости.

  4. Жао ми је што сам прочитао овај чланак. Понекад је боље не знати.
    Протојереја Јевгенија ће можда осудити а можда неће. Волео би да за месец два сазнам одлуку суда.
    Да ли данас има правде за свештенике у Русији, о којој ми у Србији толико сањамо.
    Али ми немамо право да критикујемо шта се дешава у свердловској области, намерно сам написао малим словима име сатаниново, убице Светог Православног Цара Николаја.
    Па ми у нашој Србијици, умањеној по одлукама кумунистичког АВНОЈА, чувамо гроб крвавог Броза, српског џелата, сатане, који је побио више Срба од Хитлера.
    Једино је Павелић надмашио Броза у броју побијених Срба.

  5. Иоанне, одличан коментар !

    Додао бих да се шизофренија се повремено појављује и код нас.
    Ових дана се баш води полемика о имену града Зрењанина.
    Град се у краљевини Југославији звао Петровград (по краљу Петру) а 1946 године је добио назив Зрењанин (по Жарку Зрењанину – политичком секретару ПК КПЈ за Војводину).
    Људи једноставно заборављају да је Жарко био један од стубова организације која је на четвртом конгресу комуниста у Дрездену 1928 год, донела одлуку o стварању независних држава Хрватске, Словеније, Македоније и “независне и уједињене Албаније“ (мисли се на присаједињење Косова и Метохије Албанији) и о отцепљењу северне Војводине насељене Мађарима и њеном присаједињењу Мађарској.

    Српским комунистима је било наложено да другим народима и националним мањинама (Албанцима, Мађарима, Бугарима и др.) признају „право на отцепљење и… оружани устанак“ и да им у спровођењу тог наума „указују систематску помоћ“.

    Налог, кога су они послушно и систематски испунили и испуњавају.

  6. Господине Дубињине, кажете: “Истовремено, име тог гада, Свердлова више не “краси“ име Јекатеринбурга, али се, гле – сачувало у имену области (среза) у коме је тај град!? Треба ли још неки доказ о њиховој шизофренији? Неће се они никада ослободити бољшевичке гадости.”
    Ја пак мислим да је прича доспела у медије баш због тога и да ће у релативно блиској будућности доћи до промене имена области. Још увек има живих људи који имају нека лепа сећања на живот у совјетско доба, а нису способни да разлуче суштину и позадину процеса у којима су учествовали. Побити “гадове” и спустити се на ниво цареубица? Или процес паметно и хришћанском културом инспирисано, с љубављу усмеравати? Што се доказа тиче: https://ura.news/articles/1036273212

  7. У наставку претходног коментара додао бих и ово :

    Кад знамо одлуке Дрезденског конгреса 1928 год, кад знамо забрану повратка колониста на Косово 1945 год, кад знамо да је Устав из 1974 год републикама и покрајинама дао скоро неограничену аутономију и право на самоопредељење до одцепљења, онда нам смешно делују тврдње наше СЛУЖБЕ да су за распад Југославије криви Немачка, Ватикан, ЕУ и САД.

  8. @У пролазу, кажете: “… Или процес паметно и хришћанском културом инспирисано, с љубављу усмеравати? Што се доказа тиче: https://ura.news/articles/1036273212…“
    Има доказа… и доказа – а ево новијег, који каже: “Переименование Свердловской области: в споре о референдуме поставлена точка. 18 марта никаких референдумов проводиться не будет, заявил глава облизбиркома Валерий Чайников (https://regnum.ru/news/polit/2358588.html ). Има још 4 месеца до обележавања 100-годишњице (17.07.1918) ужасног бољшевичког злочина у Јекатеринбургу, граду који ће се највероватније и тада налазити још увек у Свердловској Области, а на главном тргу му и даље- од 1927 г. поносно стоји величанствени споменик зликовцу Јакову Свердлову ( https://xn--80acgfbsl1azdqr.xn--p1ai/news/67632-samyy-pravilnyy-pamyatnik-goroda-90-letiyu-monumenta-sverdlovu-posvyashchaetsya). Не би ме ни мало чудило ако га поводом 100-годишњице њиховог “јуначког дела“ оките гомилом венаца. Толико о њиховој памети и шизофренији.

  9. nemacki radnicki socijalizam (NSDAP) je za razliku od sovjetskoh i jugoslovenskog – nestao.
    Nemci su se spasli progona neistomisljenika.

  10. Иако сам у пролазу, не бих да се понашам некултурно и да оставим г. Дубињина без одговора. Има вести новијег датума који доказују да се на промени имена активно ради. Чињеница је да има становништва које се томе противи, али то није шизофрено, јер у свакој средини постоје неистомишљеници. Мени боде очи што се унапред тврди да ће се нешто десити односно да се неће десити и да се то користи како би се цео народ окарактерисао као идеолошки упропашћен и самим тим изгубљен за будућност вероватно и због наводних идеолошких ставова управљачких структура. Ако је с моје стране нешто погрешно протумачено, молим опростите пролазнику.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading