Владимир Коларић: Змај у јајету

Народ је, како каже Драган Хамовић у својој књизи поезије „Змај у јајету“, измислио змајеве, да осветле путеве, али и распрше привиде, да улију храброст да ствари видимо својим очима и назовемо их својим именима

Извор: РТС

Времена кризе су времена смањене воље и смисла. И тада се заједница истовремено распада у агонији и призива светлост, кроз светлоносне појединце које који би пробудили вољу и осветлили смисао, који би тргли заједницу из самообмане која и смрт чини слатком.

Зато је народ, како каже Драган Хамовић у својој књизи поезије „Змај у јајету“, измислио змајеве, да осветле путеве, али и распрше привиде, да улију храброст да ствари видимо својим очима и назовемо их својим именима; оне чије су речи огњене једнако колико и дела.

Змај је отеловљење жеље да се не чами у индивидуалној и колективној поробљености, моћно сећање на бесцену вредност слободе и на наше душе, које обољевају онда када не лете. Сећање на нешто моћно – можда чак толико моћно као ми сами, онакви какви бисмо морали, и могли, да будемо. Какве нас је Бог позвао из таме непостојања. Сећање на ону реч којом смо се одазвали. На светлост.

Змајеви су трајно симболичко уобличење српске културе светлости, најсјајнијег и најмоћнијег континуитета српског колективног постојања, и колективне, никада потпуно затомљене свести.

Одатле и Косовски завет, одатле све наше, змајска радост и туга онога ко никада није заборавио на боравке у „златним световима“, онога који је „свет овај волео“, али и схватао „да му пријају / Предели, воде, ликови што отуд тајно сијају“.

Нећемо бити овде довека. И никакво насиље овога света не може нас натерати да на то заборавимо.

У својој поезији Драган Хамовић, привидно се обраћајући (само) деци, прецизно оцртава најважније тачке најплеменитије српске традиције змајевитости, али и својом литерарном борбом – „производњом значења“ и „обликовањем смислова“ – активира је за наше, и за времена која долазе.

Змај је још у јајету. Испилимо га.

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку, налогу на Твитеру и/или Linkedin мрежи.



Categories: Забрањено са Владимиром Коларићем

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading