Фискални савет Србије оспорио тачност података о високом расту запослености 2012–2017.

Снажан раст запослености који се наводно дешава у Србији није у складу ни са стагнацијом животног стандарда становника, а није у складу с наплаћеним доприносима од обавезног социјалног осигурања

Фискални савет Србије оценио је да су непоуздани званични подаци о високом расту запослености у Србији од око 20 одсто у периоду од 2012. до 2017. године, с обзиром на низак раст бруто домаћег производа од шест одсто.

Указао је и да компаративна анализа показује да се „наводни феномен високог раста запослености без раста БДП-а као у Србији не дешава ни изблиза ни у једној другој земљи Централне и Источне Европе“.

„Уз све то, снажан раст запослености који се наводно дешава у Србији није у складу ни са стагнацијом животног стандарда становника, није у складу с наплаћеним доприносима од обавезног социјалног осигурања, а не подржавају га ни административни подаци о кретању регистроване запослености добијени из независног извора“, оценио је Фискални савет.

Како је објашњено, доприноси су реално порасли од 2012. до 2017. свега 3,7 одсто што ни изблиза није у складу с растом запослености од 13,4 одсто, уз приближно непромењени реални ниво зарада у истом периоду.

„Ова очигледна неусаглашеност показује да подаци нису ни приближно тачни“, оценио је Фискални савет и навео да је по подацима Републичког завода за статистику укупна лична потрошња у Србији реално порасла од 2012. до 2017. свега 1,3 одсто, што ни изблиза не подржава податке о високом расту запослености.

(Факти, 2. 3. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. „… у Србији није у складу ни са стагнацијом животног стандарда становника, …“

    Није тачно да стандард стагнира, већ да реално опада све ове године од како је СНС на власти. То кажу државни статистички подаци.

Оставите коментар