Александар Вучић: Ангелу Меркел занимале економске реформе, не локални избори

Председник Србије Александар Вучић је у интервјуу за Прву телевизију у Берлину говорио о односима Србије и Немачке, изборима у Београду и о томе шта нас чека ако се не постигне правно обавезујући споразум с Приштином

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је у Берлину добио подршку и похвале немачке канцеларке Ангеле Меркел за економски напредак Србије, те да значај разговора са њом за Србију превазилази оквире локалних избора, иако су ти избори важни грађанима у местима у којима се одржавају.

Он је, у интервјуу који је Првој телевизији дао у Берлину, после састанка са Ангелом Меркел, рекао да су реформе оно што занима Немачку, те да је сада већ извесно да на том темељу, на којем је у јануару раст БДП-а био 4,2 одсто, грађани Србије могу очекивати веће плате и пензије.

„Овде је било речи о односима Србије и Немачке, а мој посао је био да бринемо о будућности Србије. Њене похвале се односе пре свега на економски напредак, што смо смањили јавни дуг, поправили услове пословања, успели да спустимо незапосленост на 12 одсто. То су ствари које Немачка хвали, као и успех да смо имали највише страних директних инвестиција у целом региону са изузетком Румуније, а мислим на регион шири од Западног Балкана”, рекао је он.

Вучић је казао да жели да обавести грађане да је раст БДП-а у јануару био 4,2 одсто, према првој процени, и ако буде четири одсто и у првом кварталу сасвим сигурно ће сем економског напретка, људи и јавном сектору и пензионери добити веће повећање плата и пензија него икада. (Танјуг)

Вучић: На изборима за Београд биће неизвесно

Председник СНС и Србије Александар Вучић изјавио је да ће борба на изборима у Београду бити неизвесна и да сматра да ће листа број 1 „Александар Вучић – Зато што волимо Београд” имати приближно једнак број гласова као све остале.

Вучић је у интервјуу на Тв Прва рекао да сматра да та листа има предност и да људи цене и разумеју оно што је урађено, „а да ли сви остали могу да се скупе или не могу и имају глас више. . . “.

Борба између те прве листе, листе број 1, и свих осталих заједно биће неизвесна.

„Надам се да ћемо победити, ако изгубимо честитаћемо, али верујем да ће бити неизвесно”, додао је Вучић.

На питање шта ако се све те листе уједине Вучић је одговорио да то значи да ће имати око 30 одсто „наших мандата”. (Танјуг)

Ако нема споразума с Приштином, сачекаће нас непробојни зид

Споразум с Приштином неопходан нам је како бисмо ишли даље ка ЕУ, како бисмо имали још више страних инвестиција, нових фабрика, више радних места и бољи стандард, а у противном наићи ћемо, упозорио је, на природни зид који се више не може пробити.

Овако је председник Србије Александар Вучић одговорио на питање Прве тв шта нас чека ако се не постигне правно обавезујући споразум о нормализацији односа с Приштином.

Упитан чекају ли нас неке санкције, рекао је да то што нас чека не би назвао санкцијама, већ природним зидом, који нећемо моћи више да пробијемо.

„Зашто не кажете и ви и сви други народу шта све нећемо имати и шта све нећемо моћи да имамо ако се не договоримо, а тај је договор могућ једино ако нађемо компромисно решење”, рекао је Вучић за Прву ТВ.

Бићемо, ако не прихватимо, заглављени на европском путу, као Турска и Македонија, а не заборавите, додао је, да смо само од тренутка кад смо отворили преговоре удвостручили стране инвестиције.

„Можете да замислите колико би то било висе кад нас улазак у ЕУ буде сасвим известан”.

Па, додао је, не би Французи платили за Аеродром да нису видели Србију у Европи.

Он је подсетио да Немачка на правно-обавезујућем споразуму Београда и Приштине инсистира од 2008. године.

„Они инсистирају на томе од 2008. године, него су вас неки лагали у Србији да они то не траже. Никога нећу да лажем, они то траже. Ни данас нисам говорио да тече мед и млеко. Ми имамо другачије виђење о Косову: Они су признали независност Косова 2008. године”, рекао је Вучић за Прву телевизију након сусрета са немачком канцеларком Ангелом Меркел. (Танјуг)

Вучић: Какав референдум? Па, морам да предложим решење…

Сви говоре о референдуму, а ја морам да предложим решење, и не могу да кажем да расписујемо референдум о томе да ли признајемо независност Косова, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић одговарајући за Прву телевизију на питање чека ли нас у априлу референдум о косовском проблему.

„Морам да изађем с нечим сто Срби могу да разумеју, сто је рационално и чиме ће Срби да добију и то не нешто мало, већ нешто значајно”, рекао је Вучић.

А, у међувремену, док не предложи то решење, како каже, може да пропагира компромис, да се бори против митолошког решавања тог питања, против оних који би да бранимо Србе у Штимљу, рецимо, где их одавно висе нема.

„У многим местима Срба више нема тамо, много је таквих места, а није нас много ни било”, закључио је. (Танјуг)

Вучић: Подршка Немачке је за нас страховита предност

Председник Србије Александар Вучић рекао је да нас после локалних избора чека много важног и тешког посла, а упитан да ли нас обавезује на нешто подршка Немачке, која је данас у разговору с канцеларком Меркел потврђена, поручио је:

„Не очекујем лаке одлуке, али од тих тешких одлука зависи наш напредак ка ЕУ, али и будућност наше деце”.

У том је смислу посебно поменуо да је на почетку његовог мандата као премијера у Србији у немачким компанијама радило 17.000 људи, да их је данас 43.000, а да ће већ у наредним месецима то прећи 50.000, те да у противном, ако нећемо у тешке одлуке, „нема новог запошљавања, нема страних инвестиција, нових фабрика, а и то сто нам је покривеност увоза извозом 78 одсто највише су заслужне немачке компаније”…

„Оне су обезбедиле тржиште за нас и то је страшна предност”, приметио је.

Упитан могу ли се неслагања у вези с Косовом између Србије и Немачке некако „испеглати”, Вучић је навео да је чињеница да се наши ставови по том питању битно разликују, јер је Немачка признала међу првима независност Косова и инсистира на правно обавезујућем споразуму с Приштином.

Због тога и каже да неће бити лако, али да је сигуран „да морамо да покушамо да пронађемо решење и то компромисно”.  (Танјуг)

(Политика, 27. 2. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Beogradski komunista koga predizborno podravaju rusi nemci i amerikanci. Ne, nikoga od navedenih ne zanima da srbima vlada partizan-psihopata koji ce ih revnosno istrebljivati.
    Jadni srbi.
    Albancima, nasli saveznike i oslobodili se beogradskih komunista – a srbi i dalje gladuju i izumiru u gulagu srbija.
    E to je stanje stvari ,ukratko.
    Bez uvrede, nisam zlonameran. Pozdrav svima logorasima.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading