Александар Вучић: Желимо компромис с Албанцима под окриљем ЕУ

Ако не дође до договора, удавићемо се у сопственој прошлости, поручио председник Србије

Фото: Н. Неговановић

Председник Александар Вучић поручио је да Србија поздравља Стратегију проширења коју је Европска комисија представила овог месеца, јер она даје подстрек да брже радимо на реформама земље и друштва. На заједничкој конференцији за штампу после сусрета са председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером у Вили „Мир” Вучић је рекао да је његова посета Београду за нас значајан подстицај да наставимо са реформама у процесу приступања ЕУ, да наставимо да мењамо себе, како бисмо могли да будемо део друштва којем желимо да припадамо.

Председник Србије је, ипак, поручио да је за Србију најтежа препрека на путу ка ЕУ проналажење правноваљаног споразума с Приштином и додао да је о томе имао веома отворен разговор с Јункером и Ханом.

Вучић је рекао да за Србију Европска унија није само циљ, већ и процес, и оценио да је 2025. година у којој би Србија могла да уђе у ЕУ ако заврши тежак посао, поготово у владавини права.

„Захвалан сам Јункеру на његовом труду, ангажману и напорима, јер није увек поштовао бирократске процедуре, већ је изналазио решења за бројна питања на западном Балкану”, истакао је српски председник, преносе агенције. Вучић је подсетио да, када је молио за неки оквирни датум, како бисмо могли оптимистичкије да посматрамо будућност, знао је да то није лако добити.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер рекао је на конференцији за медије са председником Србије Александром Вучићем да није дошао у Београд како би Србији држао лекције.

„Србији нису потребне лекције и Србија зна куда треба да иде и који је пут у будућнoст. ЕУ није економски конгломерат, то је заједница која се стара за добробит грађана, а то је пре свега заједница вредности”, рекао је Јункер и додао да ЕУ жели да има добру сарадњу са пријатељима у Србији, преноси РТС.

Фото: Танјуг

Председник ЕК истакао је да прошлост постоји, али да морамо извући поуке из ње. „Србија и ЕУ ће заједно имати толике прилике за развој. Државници пролазе, али народи остају”, рекао је председник ЕК.

Александар Вучић изјавио је да у постизању правноваљаног споразума са Приштином нема ничега што бисмо крили, нити жели да грађанима замазује очи. „Немамо ништа што бисмо крили, замазивали народу очи. За замајавање је било времена у прошлости колико хоћете, скривали смо тешке и лаке ствари, ја то не желим. Имали смо отворен разговор са Јункером и Ханом – којег сматрам такође искреним пријатељем Србије и региона – о односима Београда и Приштине”, рекао је Вучић.

Истакао је да су пред Србијом тешки задаци, а да је оно шта ћемо изабрати као циљ наше унутрашње питање. „Захвалан сам Јункеру што говори оно што јесте, без длаке на језику”, рекао је председник.

Указао је да су потребне чешће посете Јункера, јер верујемо да, не само Србија, већ и западни Балкан представља интегрални део европског континента. „Јер, времена за замазивање очију у прошлости је било колико хоћете”, нагласио је Вучић.

Како је председник Србије објаснио, са Јункером и европским комесаром Јоханесом Ханом разговарао је отворено о односима Београда и Приштине и о томе шта је потребно да урадимо да бисмо били део европске породице народа. „Знамо да су пред нама тешки задаци, а шта ћемо на крају да изаберемо, то је наше унутрашње питање”, истакао је Вучић.

Вучић је истакао да је важно да се пронађе компромис са Албанцима и да се историјски реши тај однос, да се успостави пријатељство два народа, „То је за нас најтеже питање и то је питање за Србију и све наше грађане, и за нашу будућност”, рекао је Вучић. „Ми желимо компромис под окриљем ЕУ, на највишем нивоу, а ако то не може живећемо у прошлости, као деценијама уназад”, казао је председник. „Волео бих да то избегнемо и да будућност видимо на други начин. Надам се да ће Албанци разумети колико је важан тај договор”

„Не може једна страна да добије све, а друга да изгуби све”, нагласио је он. Додао је да је немогуће убедити грађане Србије да прихвате да дају све, а са друге стране ништа”.

Председник ЕК Жан-Клод Јункер поручио је да ЕУ не може да прихвати у своје чланство земље које нису међусобно решиле територијалне спорове и нагласио да је на Београду и Приштини да одреде каквог ће карактера бити тражени правнообавезујући споразум, преноси Танјуг.

Јункер је на прес конференцији са председником Вучићем рекао да је након разговора са српским председником оптимиста када је реч о путу Србије у ЕУ. Истакао је да је Србија прешла део пута, „и то импресиван део пута”, на путу ка ЕУ и додао: „Има још проблема, када је реч о владавини права, и да се поправе и неке ствари у правосуђу, али је велики напредак остварен”.

Он је рекао да датум приступања не зависи од Брисела, већ превасходоно од Србије. Истакао је да велики број људи говори о 2025. години, али је напоменуо да то није обећaње, већ да су перспективе и могућности, индикативни датум, охрабрење. „Јер земља која жели да постане чланица мора бити охрабрена на том путу”, сматра Јункер, додајући да су сви напори које је до сада уложила Србија вредни, као и да је било болних реформи, али и да има реформи које тек треба реализовати.

Јункер је поводом Стратегије за западни Балкан Европске комисије рекао да то подразумева шест области на којима Србија треба да ради на путу ка ЕУ.

Одговарајући на питања новинара да ли је можда идеја и да се направи неки акциони план и мапа пута којом би се и Србија и ЕУ обавезале да ће те области пратити, навео да су тих шест области ту, да ће се видети како све напредује и да ће се видети да ли је тако нешто потребно. Уколико је потребно развити акциони план и то ћемо урадити, али радићемо заједно са Србијом, поручио је Јункер.

Робна размена са ЕУ повећана више него двоструко

Од почетка примене Прелазног трговинског споразума 2009. године робна размена Србије са ЕУ повећана је више него двоструко, са 10,1 милијарду евра 2009, на 22 милијарде евра прошле године, рекао је синоћ председник Србије Александар Вучић. Казао је да је наш извоз у ЕУ у том периоду повећан три пута, са 3,4 на 9,95, односно 10 милијарди евра у 2017. години.

„Веома је важно за нас да је – иако Србија бележи константан дефицит у размени са ЕУ – покривеност увоза извозом у 2009. години била 50,5 одсто, а данас је 83,2 одсто”, истакао је председник Вучић, преноси Танјуг.

То, подвукао је, показује колико је српска привреда напредовала и научили смо да производимо оно што може да нађе простор и тржиште на европском небу.

Председник је такође истакао да ЕУ за Србију није само циљ, већ процес који нам доноси боље стандарде, у свим областима живота.

У том смислу, указао је да пре пет година није постојао индекс здравствене заштите за Србију, а данас смо „претекли” најмање пет земаља ЕУ. „То је европски пут на којем морамо многе ствари да урадимо, као што је изградња КЦ Ниш, а морамо да изградимо клиничке центре у Београду, Новом Саду и Крагујевцу. То све чинимо уз подршку ЕУ”, рекао је Вучић.

Додао је да „морамо да унапређујемо ствари, да бринемо о женама, деци, старима и то је европски пут. Европски пут је и боља економија и виши ниво владавине права, независно судство, самостално тужилаштво и, да нагласим, ефикасније правосуђе. О томе смо разговарали и много посла Србија има на том путу да уради”, рекао је Вучић.

Идем да чујем шта Меркелова мисли о односима у региону

Председник Србије Александар Вучић рекао је да у Берлин иде како би од немачке канцеларке чуо како она види однос Београда и Приштине, односе у региону, али и да тражи подршку у потрази за компромисом између Београда и Приштине. „Желим да видим како Меркелова гледа на то. Моје ће бити више да слушам, али ћу наравно и рећи интересе Србије”, казао је Вучић. Како каже, за њега је велика част што ће бити данас у Берлину и што ће разговарати са Меркеловом, а захвалан је на томе што је данас 43.000 људи у Србији запослено у немачким компанијама, а када је он постао премијер било их је 17.000.

Најавио је да ће се тај број повећавати „из дана у дан”, јер ће он у наредних два или три месеца отворити три или четири немачке компаније.

Јункер: Нећемо тражити од Дачића да изврши „харакири”

Жан-Клод Јункер је додао да ЕУ жели добру сарадњу са пријатељима у Србији. Говорећи поводом питања упућеног председнику Вучићу да ли се слаже са министром Ивицом Дачићем да нећемо због ЕУ извршити харакири, приметио је: „Ми нећемо тражити од министра иностраних послова да изврши харакири. Ми желимо добру сарадњу са пријатељима из Србије.”

Истакао је да прошлост постоји, али да морамо извући поуке из ње. „Србија и ЕУ ће заједно имати толике прилике за развој. Државници пролазе, али народи остају”, рекао је председник ЕК.

Миленко Пешић

(Политика, 26. 2. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading