Свештеник Ненад Илић: У Петровом комшилуку

Свештеник Ненад Илић

Пало ми је на памет да по у огромној, пространој и високој протестантској цркви коју смо купили и у њој по нашем сместили олтар, фреске и иконе – направимо једну српску црквицу

Неколико стотина метара од наше цркве и стана у Зандаму налази се дрвена кућица у којој је живео руски цар Петар Велики кад је инкогнито дошао у Холандију да научи бродоградитељски занат. Хтео је човек да направи велику руску флоту и, логично, дошао да научи како се праве бродови.

Бродоградилиште је сад измештено па не могу да пођем Петровим стопама, 😊 али све време имам утисак да сам и ја овде дошао да нешто научим.

Не знам тачно шта, па учим триста ствари одједном.

Добро је за смирење кад човек стално нешто почиње и стално мора нешто да учи. Али још увек стрепим од подвига учења холандског језика. Макар и основног нивоа.

Петрова скромна дрвена кућица сачувана је тако што је око ње сазидана већа кућа која је наткриљује – садашњи музеј.

Пало ми је на памет да по овој инспирацији кренемо обрнутим путем. Да у огромној, пространој и високој протестантској цркви коју смо купили и у њој по нашем сместили олтар, фреске и иконе – направимо једну српску црквицу. Била би довољна сем за велике празнике – кад би цела конструкција могла једноставно да се подигне.

Као неко семе православља у овој земљи испод мора. Језгро у љусци.

Наравно пре него што бих нешто тако могао и да предложим својим парохијанима – морамо да се боље прикупимо и ојачамо и духовно и организационо и финансијски. Велики посао. Мањи него да направимо флоту, али и један црквени брод направити да плови како ваља – није мало. 🙂

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница свештеника Ненада Илића)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Ја бих саветовао господину јереју Илићу да се прво усредсреди на учење холандског језика, ма колико то тешко било. Најбоља школа за то се налази у градићу Vugt ( https://www.reginacoeli.com/language-courses/dutch-course.html ) . Пре скоро 50 година смо супруга и ја у њој провели неколико недеља. Скупа је https://www.reginacoeli.nl/taalcursussen/tarieven.html), али сваки други приступ учењу тог језика је само расипање времена и енергије. Свештенику је у Холандији као минимум неопходно за почетак солидно знање енглеског језика, али знање холандског би био велики плус за комуникацију са јавношћу и властима.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading