Откривен мозаик у куполи Храма Светог Саве

Ова купола, небо, васељена изнад нас, вероватно је најбоље место за подсећање на светост веза између две цркве, два народа, две државе – Русије и Србије, истакао је председник Александар Вучић

Милорад Додик, Сергеј Лавров, Александар Вучић и патријарх српски Иринеј (Фото: Танјуг)

Србија данас не може да одбрани националне државне интересе без помоћи Русије и зато свако ко у Србији говори о томе да би требало водити антируску политику под утицајем Запада, говори – на штету Србије, рекао је јуче Ивица Дачић, док је Сергеј Лавров поручио да Русија подржава самосталан, независан и вишесмерни курс Србије јер се и сама у спољној политици руководи тим принципима. Како је то после састанка са руским колегом који борави у дводневној посети Београду поводом обележавања 180 година дипломатских односа две државе рекао шеф српске дипломатије, званичан став Србије јесте да је задовољна нивоом сарадње са Русијом, која „није само на папиру”, већ је заиста садржајно, стратешко партнерство. Министар спољних послова Русије оценио је да две земље, по међународном дневном реду, имају јако широко подударање ставова.

Захвалност Русији упутио је и Александар Вучић. Председник Србије у Храму Светог Саве, где је представљен мозаик централне куполе, на руском језику је захвалио председнику Русије Владимиру Путину за „безусловну подршку” Србији у одбрани њених државних интереса и његову приврженост развоју руско-српских односа. „Ова купола, небо, васељена изнад нас, вероватно је најбоље место за подсећање на светост неких веза, посебно оних између две цркве, два народа, две државе – Русије и Србије”, казао је председник Вучић на презентацији мозаика, којој је присуствовао и председник Републике Српске Милорад Додик.

Сергеј Лавров: Русија се придржава свих споразума који се тичу Косова и БиХ и успротивиће се сваком покушају да се ови споразуми заобиђу и прекрше

После званичног сусрета Дачића и Лаврова у Палати „Србија”, српски министар спољних послова још једном је захвалио Русији на подршци када је реч о територијалном интегритету и суверенитету Србије. Он је, преноси Танјуг, подсетио да је Москва ставила вето „на покушај да се српски народ оптужи за геноцид, а има и разумевања за позицију Србије, кад је реч о једностраном проглашењу независности Косова”.

Ивица Дачић: Свима треба да буде јасно да Србија не сме никад да води антируску политику – и она то никад неће урадити

Дачић је подсетио да робна размена са Русијом износи 2,5 милијарди долара, као и да Србија и Русија заједнички реализују многобројне пројекте. „Лавров и ја имамо договор да се сваке године редовно састајемо у Србији и Русији, како бисмо допринели развоју билатералних односа и драго ми је да је баш сада, када обележавамо 180 година дипломатских односа наше две земље, он ту, као један од највећих пријатеља Србије у свету”, рекао је Дачић.

Купола Храма са мозаиком Христа у чину вазнесења на небо (Фото: Танјуг)

Лавров је нагласио да је Русија привржена међународном праву у решавању свих проблема, како у ЕУ, тако и у другим регионима, и да се то тиче и строгог спровођења резолуције 1244 Савета безбедности УН о Косову. „У Европи влада нездрава ситуација због покушаја неких чланова ЕУ и НАТО да ојачају конфронтацију, гурајући НАТО све даље на исток не узимајући у обзир мишљење становништва, а то се тиче онога што је било у Црној Гори и што се сада покушава у Македонији, па и у БиХ”, оценио је Лавров и додао да се Русија придржава свих споразума који се тичу Косова, али и БиХ, и подвукао да ће се Русија успротивити сваком покушају да се ти споразуми заобиђу и прекрше.

На питање новинара да прокоментаришу изјаву Хашима Тачија по којој би „помогло” када би Русија признала Косово, Дачић и Лавров су се сагласили да та изјава ништа неће променити. Према Дачићевој оцени, „било би логичније да САД и Велика Британија повуку признање”, како би се стишала „великоалбанска хистерија, која је највећа претња стабилности у региону”. Лавров је, пак, рекао да је Русија изнела свој став кад је реч о Косову и да Тачијева изјава не може то да промени. „Он, као и већина политичара у Приштини, треба да се бави својим пословима, а нарочито чињеницом да су оптужни за извршење ратних злочина”, подвукао је Лавров и поновио да је Русија привржена Резолуцији 1244 УН, „за разлику од неких европских земаља”.

Министар иностраних послова Русије казао је и да је са Дачићем детаљно размотрио ставове о међународним односима. „Имамо јединствено мишљење да мешовити комитет са Дачићем и Рогозином на челу има велику улогу. Они су, на недавно одржаном састанку, закључили да је дошло до унапређења односа наше две земље у периоду након посете председника Вучића Русији”, рекао је Лавров и навео да се Русија води истим принципима, кад је реч о ставовима, у УН, ОЕБС-у, Савету Европе. Руски шеф дипломатије оценио је да ситуација у Европи „није здрава” због неких чланица НАТО и ЕУ, које покушавају да појачају конфронтацију, наводећи пример уласка Црне Горе у НАТО и оцењујући да се то покушава и у Македонији и у БиХ.

Дачић и Лавров су у Ректорату Универзитета у Београду разговарали са професорима и студентима о међународним изазовима и положају Србије и Русије. Дачић је објаснио да је Србија суочена са притисцима појединих земаља да се придружи санкцијама против Русије или да гласа против Русије у међународним организацијама. „Свима треба да буде јасно да због интереса Србије, не само моралних, него и рационалних, државних, Србија не сме никад да води антируску политику – и она то никад неће урадити”, поручио је Дачић, док је Лавров нагласио да је Русија спремна да јача стратешке односе са Србијом.

„Ценимо став Србије о војној неутралности”, нагласио је Лавров, а на питање студената шта мисли колико је та позиција одржива, одговорио је: То је одлука српске владе, српско руководство је више пута потврдило и немамо разлога да у то сумњамо.

Сергеј Лавров у Храму Светог Саве (Фото Танјуг)

Обраћајући се присутнима у Храму Светог Саве, међу којима су били и патријарх Иринеј и председник Извршног одбора „Гаспромњефта” Александар Дјуков, председник Вучић је подсетио на вишевековне српско-руске везе и захвалио на помоћи у уређењу куполе Храма Светог Саве. „Посебно желим да захвалим великом Николају Мухину на посвећеном и величанственом делу које оставља иза себе, за будућа покољења Србије, али и Русије. Хвала ’Гаспрому’, који је донирао новац, а посебно хвала председнику Путину, без кога готово ништа не бисмо урадили у овом светом храму, у који је долазио и интересовао се за наставак радова. Хвала драгом Сергеју Лаврову, који је лично, као пријатељ, дошао да увелича обележавање 180 година од успостављања наших дипломатских односа”, рекао је Вучић.

Лавров је изразио захвалност свима који су учествовали у овом светом делу. „Председник Руске Федерације са посебном пажњом се односио према овом пројекту, који су иницирали српски председник и патријарх Српске православне цркве. И компанија ’Гаспромњефт’ дала је велики допринос”, истакао је Лавров.

Председник Извршног одбора „Гаспромњефта” Александар Дјуков је рекао да је њихово учешће у пројекту израде унутрашње декорације куполе Храма Светог Саве део хуманитарног програма „Гаспромњефта” у Србији и „предмет нашег посебног поноса”. „Руски и српски народ повезују вишевековне духовне и културне традиције. Уверени смо да ће Храм Светог Саве постати један од симбола културног и духовног јединства Русије и Србије”, истакао је Дјуков на свечаној церемонији откривања мозаичке декорације куполе Храма Светог Саве.

Реч је о једном од највећих пројеката мозаичке декорације у свету. Укупна површина мозаика је 1.248 квадратних метара, а на реализацију пројекта 70 руских и српских мајстора, под руководством народног уметника Руске Федерације Николаја Мухина, уложили су три године. „Гаспромњефт” је био инвеститор пројекта израде мозаика куполе највећег српског храма и активно је учествовао у свим фазама његове реализације. Од преузимања контролног пакета акција „Нафтне индустрије Србије”, ова компанија постала је највећи страни инвеститор српске привреде. Поред тога, „Гаспромњефт” је и највећи социјални инвеститор у Србији, који реализује програм подршке култури и очувања историјског наслеђа Србије.

Патријарх Иринеј у Храму Светог Саве (Фото: Танјуг)

Патријарх Иринеј је у име Српске православне цркве и српског православног народа најсрдачније захвалио братској Русији и њеном председнику Владимиру Путину, „за љубав према нашем народу и пружену помоћ за Храм Свeтог Саве”. У исто време захвалио је и Руској православној цркви и Његовој светости патријарху московском господину Кирилу, „на његовој подршци овом светом делу”.

Лавров уручио Дачићу Орден пријатељства

Шеф руске дипломатије уручио је Орден пријатељства Руске Федерације министру спољних послова Србије. Захваљујући на одликовању Ивица Дачић је рекао да је орден за њега огромна част и велико лично и професионално задовољство, те да је почаствован што су Русија и њен председник Владимир Путин осведочени пријатељи српског народа и што су препознали његову намеру и напор да унапреди односе две земље. Дачић је орден посветио свом оцу, који је преминуо истог дана када је објављено да ће му бити уручен Орден пријатељства.

Амфилохије Лаврову поклонио књигу

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поклонио је руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову књигу „Ново косовско распеће”, написану на руском језику, пренео је Спутњик. Како се наводи, тај чин је био мимо протокола.

Венци ослободиоцима Београда и Николају Хартвигу

Министри спољних послова Руске Федерације и Србије положили су венце и одали пошту у Меморијалном комплексу ослободиоцима Београда, на Споменик совјетском војнику, као и на споменик руском дипломати Николају Хартвигу. Гарда Војске Србије свирала је химне Русије и Србије, а полагање венаца праћено је трубачким извођењем песме „Тамо далеко”.

Лицидерско срце за Марију Захарову

Уз опаску да мисли да је досадио Лаврову јер се често срећу на међународним догађајима, Дачић је руском колеги који воли фудбал поклонио дрес репрезентације Србије са његовим именом. „Нисам знао који број да ставим, па сам ставио 10, јер је он за чисту десетку”, рекао је Дачић и предао Лаврову дрес, а затим позвао и директорку Службе за комуникацију и информисање Министарства иностраних послова Русије Марију Захарову и уручио јој лицидерско срце, рекавши да је тај поклон „због свега лепог” што она говори о српском народу.

Јелена Церовина, Јасна Петровић Стојановић

(Политика, 22. 2. 2018)

 



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading