Богески није крив за убиство провалника

Став суда је да је он у самоодбрани убио Владимира Манића, који му је ушао у стан кроз прозор са шрафцигером и ножем у руци

Сашо Богески на вратима суднице (Фото: Драгослав Жарковић)

Надам се да нико никада неће проћи оно кроз шта сам ја прошао, рекао је након што му је у београдском Вишем суду изречена ослобађајућа пресуда Сашо Богески, који је у мају 2013. године, бранећи супругу и тада осмогодишњу ћерку, убодима ножем усмртио Владимира Манића, који је са шрафцигером и ножем у руци, кроз прозор упао у породични стан Богеских.

Став судије је, како је образложила судија Наташа Албијанић, да је Богески Манића убио у самоодбрани, а не да је прекорачио нужну одбрану, како је то у оптужници тврдило Више јавно тужилаштво у Београду. Деловање у нужној одбрани, навела је судија, искључује постојање кривичног дела, па је сходно томе, Богески ослобођен оптужби.

– Током поступка изведен је велики број доказа. Тужилаштво је у једном моменту главног претреса изменило оптужницу и Богеског уместо за убиство, за шта се првобитно теретио, оптужило за прекорачење нужне одбране. Измењен је и чињенични опис дела. Суд је у конкретном случају утврђивао да ли је Богески применио силу која је била неопходна да се одбрани од Манића и закључено је да је поступао у самоодбрани. Богеском су, утврдио је суд, били угрожени живот и тело – казала је током образлагања пресуде председница судског већа.

Излазећи из суднице, чланови породице покојног Манића су негодовали, коментаришући да је „Богески ослобођен оптужби иако је убио човека”.

Након изречене ослобађајуће пресуде, очима пуних суза, човек који је убио другог човека бранећи своју породицу, захвалио је, најпре Богу, а потом и пријатељима широм света који су му пружали подршку последњих пет година.

– Захвалан сам свом браниоцу и пријатељу што је као човек пре свега сагледао ситуацију у којој сам се нашао. Све време је знао да нисам крив за дело које ми је било стављено на терет. Захвалан сам својој супрузи на подршци, али и свим људима које познајем и не познајем, а који су ми од првог дана пружили подршку и потписивали петицију – рекао је Богески док му је супруга Ира чврсто стезала руку.

Пресуда, иако ослобађајућа, оценио је бранилац Богеског Зоран Агатоновић, слаба је утеха за његовог брањеника и чланове његове породице. Шиканирање државе којем је Богески био изложен пуних пет година, патња која је наношена њему, његовој породици и пријатељима, нагласио је адвокат, не може да надомести ниједна пресуда, па чак ни ослобађајућа.

Тог 21. маја 2013. године Богески је седео за рачунаром у свом дому у београдском насељу Жарково. Бранећи себе, супругу и ћерку од разбојника који им је у породични стан ушао кроз кухињски прозор и који је у рукама имао шрафцигер и нож, Сашо се латио кухињског ножа који се налазио у близини. Током рвања са, касније се испоставило, више пута осуђиваним за разбојништва и крађе Владимиром Манићем (36), Сашо га је неколико пута убо кухињским ножем. Иако рањен, Манић је успео да побегне до оближње трафо-станице и одатле позове пријатеља да му помогне. Помоћ није дочекао. Умро је од унутрашњег крварења које је уследило као последица нанетих убода. Сашо је ухапшен и одређен му је притвор, а после спроведене истраге, против њега је подигнута оптужница којом се терети за кривично дело убиства за које је запрећена казна од пет до 15 година.

Мирослава Дерикоњић

(Политика, 23. 2. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading