Казахстан прелази са ћирилице на латиницу

До двадесетих година прошлог века користило се арапско писмо, које је заменила латиница а од четрдесетих је у употреби је ћирилица

Астана, престоница Казахстана (Фото: CC BY-SA)

Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев донео је указ о преласку казахстанског алфабета са ћирилице на латиницу, наводи се на званичном сајту председника државе, јавља Спутњик.

Указом, који је потписао председник републике, предвиђа се до 2025. године фазни прелазак казахстанског алфабета на латиницу. Нови алфабет ће имати 32 слова. До двадесетих година прошлог века у казахстански језик је користио арапско писмо, које је заменила латиница.

Тај алфабет је коришћен до четрдесетих година, када су прешли на ћирилично писмо од 42 слова. Председник државе Нурсултан Назарбајев је изјавио раније да се прелазак на латинску абецеду неће никако одразити на статус руског језика у републици, нити ће дотаћи законска права грађана који говоре руски језик.

Државне установе и индустрија и медији ће прећи на латиницу.

(Политика, 20. 2. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Срби су давно прешли већински на хрватску латиницу тако што ћирилицу нису забранили као окупатори 1914-1918. године, него су то учинили уводећи им “равноправност писама” и “богатство двоазбучја”, чиме су “спонтано” натерали данас 90 одсто Срба да пише уместо својом ћирилицом хрватском гајицом. Лингвисти су у томе одиграли улогу другог придруженог чланба у том злочиначком антићириличком подухвату.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading