Глас Српске: Шта пише у декларацији Србије и РС коју је стопирао Вучић

Сврха доношења споразума јесте да буде омогућено заједничко и организовано деловање Србије и Српске, чији је главни циљ спречавање асимилације српског народа

Александар Вучић, у позадини Милорад Додик (Фото: Бета)

Бањалука – Република Српска и Србија основаће национални савет за очување идентитета српског народа, наводи бањалучки „Глас Српске“.

Како наводи тај лист, позивајући се на документ у који је имао увид, РС и Србија ће заједнички и организовано деловати и спроводити низ мера да би спречили асимилацију српског народа.

Овај споразум, односно декларација како је раније названа, требало је да буде представљен јуче, на Сретење – Дан државности Србије, али је председник Србије Александар Вучић затражио да се то одложи неколико седмица док добије ширу међународну подршку.

Доношење споразума о спречавању асимилације српског народа најавили су прошле године председници Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић због потребе дефинисања начина борбе за опстанак српског народа.

Споразум би ускоро требало да усвоје парламенти Републике Српске и Србије, а Влада Српске већ је дала сагласност на предложени текст.

Сврха доношења споразума јесте да буде омогућено заједничко и организовано деловање Србије и Српске, чији је главни циљ спречавање асимилације српског народа, наведено је у документу.

Као мере за спречавање асимилације српског народа, између осталог, наведени су неговање блиских односа са матичном државом, јачање свести о заједничком пореклу, чување и неговање српске културе и националног идентитета и убрзање економског развоја.

Очување и неговање српске културе и националног идентитета састоји се од остваривања права на употребу српског језика и ћирилице као матичног писма, права на изражавање, изучавање и развој српске културе, изучавање националне историје, неговање херојске, правдољубиве и слободарске традиције српског народа и обележавање националних празника, наведено је у споразуму.

Споразумом је предвиђено и успостављање и спровођење јединствених програма учења српског језика, ћириличног писма, историје, књижевности и културе, а анализу садржаја за више предмета већ су почели представници ресорних министарстава Српске и Србије.

„Основци с обе стране Дрине од септембра ће учити исто градиво из српског језика, историје, географије и природе и друштва“, наводи лист. Председник Републике Српске Милорад Додик раније је истакао да је реч о документу усмереном искључиво ка заштити и опстанку српског народа.

(Танјуг/НСПМ, 16. 2. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading