Александар Вучић: Тешко да би Срби признали Косово у замену за чланство у ЕУ

Морамо да сагледамо реалност и да разумемо односе у свету и односе на Косову и да разумемо да Косово није наше, као што то ми мислимо, али није ни њихово, као што то они покушавају да прикажу, каже председник Србије

Председник Србије Александар Вучић (Фото: Танјуг/Димитрије Гол)

Лондон – Тешко да би Срби признали независно Косово у замену за чланство у Европској унији, оценио је председник Србије Александар Вучић за Ројтерс и истакао да само компромис може извести српску покрајину из стања „замрзнутог конфликта”. ЕУ је поручила Србији да може да се придружи блоку до 2025, уколико спроведе реформе и нормализује односе с Косовом.

Она није експлицитно навела какву формулу споразума очекује између Београда и Приштине, али је немачки министар спољних послова Зигмар Габријел рекао у среду новинарима у Приштини да је услов да Србија „прихвати косовску независност”.

Српско руководство трага за формулом са којом може да изађе пред јавност на референдум. Неки коментатори сугерисали су да би Београд могао да избегне признање Косова, али да прихвати његово место у УН, што је Русија до сада блокирала.

Александар Вучић каже да се о било ком решењу, односно одлуци, морају изјаснити грађани Србије, од којих многи сматрају Косово колевком своје православне вере. „Народ ће одлучити, а ако ви мислите да би то могло да добије већину, ја нисам тако сигуран”, рекао је Вучић за Ројтерс.

Извор: Ројтерс

„Морамо да сагледамо реалност и да разумемо односе у свету и односе на Косову и да разумемо да Косово није наше, као што то ми мислимо, али није ни њихово, као што то они покушавају да прикажу”, рекао је Вучић.

„Ако не дође до компромиса, имаћемо замрзнут конфликт деценијама. Не треба то да оставимо нашој деци да решавају”, навео је Вучић. Косовски председник Хашим Тачи рекао је у уторак за Ројтерс да очекује договор с Београдом током ове године и да би то могло да резултира чланством Косова у УН.

Заузврат, неки од Вучићевих сарадника, укључујући министре спољних послова и одбране, позвали су на поделу Косова, тако што би Србија преузела север покрајине, већински насељен Србима.

Вучић је одбио да коментарише те ставове.  Он инсистира да је споразум могућ, али истиче да то захтева „политичку вољу у Бриселу да се постигне компромис, уместо да се наставља притисак на Србију”. Цитирајући Борислава Пекића, Вучић каже да Србија треба да гледа у будућност: „Не треба да љубимо тло којим су наши преци ходали, већ земљу којом ће ходати наши потомци”.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/Политика, 16. 2. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. РОПСКА ПЕСМА У СЛОБОДНОМ СТИХУ ЈЕДНОГ ИЗДАЈНИКА

    Гурнуо је наочаре средњим прстом на корен носа
    Погледом жбира наумио је пољем прећи
    Косово пољем на ратној мапи из деведесет девете
    На конференцији за штампу поносно ће слагати
    Да је стројевим кораком пратио свој поглед председнички
    Док је поље прелазио И цитираће стих чувеног песника
    ” Није живот што и пољем прећи ” скромно га приписујући себи
    На непостављено питање поставио је одговор као црвену линију
    Испод које Србија неће ништа више по први пут у историји постављати
    До црни Флор и то четрдесет дана на Јарињу А одговор му беше да је
    На каро папиру руком написао декларацију о опстанку цитираног стиха
    Којег је себи приписао а сад га је проширио у болном компромису :
    ” Није живот што и Косово пољем прећи, барем оним делом који није наш
    Империјална свест и незнање језика албанског национализам лажног мита
    И клерофашизам царства небеског нацртали су мету на мом уздигнутом челу
    Хајде да дамо оно што нам отимају да би изгубили оно што поклањамо јер сам паметан…”
    П.С.
    Гроб издајника само заборав обилази, са стидом на непоменик – задушнице; Пређе преко гроба говорећи : ” Што ти је живот, исто и смрт што је… “

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading