Александар Вучић: Још мало времена за Декларацију, потребна широка међународна подршка

Иако смо текст одавно сачинили и с много људи разговарали, не бих да идемо у скупштину па ни на владу пре него што се разговори обаве са свим чиниоцима у Србији, а и хтео бих ширу међународну подршку да добијемо, а не широку осуду, рекао је Вучић о Декларацији о опстанку српског народа

Александар Вучић (Фото: Бета)

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је он „кривац” зато што Декларација о опстанку српског народа није данас објављена те поручио да она мора да одрази опште национално јединство, али и да за њу треба обезбедити широку међународну подршку.

„Крив сам и ако постоји кривац ја сам једини. Замолио сам Додика да нам да неколико дана или недеља. Иако смо текст одавно сачинили и с много људи разговарали, не бих да идемо у скупштину па ни на владу пре него што се разговори обаве са свим чиниоцима у Србији, а и хтео бих ширу међународну подршку да добијемо, а не широку осуду”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након свечаности поводом уручења стипендија надареним ученицима и студентима.

Како је објаснио, за неке људе је сада прерано да се с њима разговара о тексту декларације, јер „они мисле да су већ победници, па би се сваки разговор претворио у салву увреда”.

„Покушаћемо да постигнемо опште национално јединство и да видимо шта су замерке том папиру и то и до фактора изнутра и спољних, а циљ је да направимо најбољи текст за цео српски народ и Србију пре свега”, рекао је председник.

Александар Вучић: Не видим никакав рационални разлог за сукобе са Хрватском

Председник Србије Александар Вучић каже да не види никакав рационалан разлог за сукобе са Хрватском у будућности, већ напротив много тога заједничког и заједничке интересе у региону.

Он је, коментаришући опаску новинара да је био суочен са тешким речима у медијима пред долазак у Хрватску, а након посете похвалама да је победио хрватске политичаре, казао да није ишао никога да побеђује, нити се тамо играла утакмица.

„Мени је било важно да нешто урадимо за српски народ у Хрватској и покажемо да смо вољни да учинимо све што је потребно и што желе грађани хрватске националности у Србији”, објаснио је Вучић.

Подсетио је да Србија данас са Мађарима, према тврдњи мађарског председника и премијера, има најбоље односе у савременој историји, додајући да је мађарска национална мањина, највећа у нашој земљи.

Са том мањином, како је додао, имамо најбоље односе и никакве проблеме, пошто смо успели да све што нас је делило превазиђемо, а циљ посете Хрватској је био да покуша да направи што боље односе за будућност са тим народом.

Како је рекао, први пут се у Хрватској водио дијалог а не монолог, пристојан и то и с председницом, „какав такав са другима, али и врло добар разговор с кардиналом Бозанићем, за којег мисли да има велики значај и ужива изузетан углед у хрватском народу.

Рекао је такође да се председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић поставила као прави председник свог народа и државе, те најавио да ће она, за неколико месеци, приликом посете Србији, моћи да покаже резултате разговора које је имала са њим – и Лекторат који ће добити, као и коначно обновљену кућу Бана Јелачића, културно уметничка друштва ће добити већа финансијска средства и много тога ће бити учињено како би се на терену олакшао живог припадницима хрватске националне мањине.

„Ишао сам и да охрабрим Србе који живе у Хрватској. Видели сте у Вргинмосту да је било 30 људи иза камере који нису хтели да се виде. Када сам гостовао у породици у селу Подгорје, прво су навукли завесе”, пренео је стање додајући да не каже да постоји рационални разлог за страх, али се Срби тако осећају.

Током посете Хрватској, како је казао, имао је потребе да покаже да нема страх и да не постоји код њега жеља за додворањањем као што су други раније показивали, а није лако трпети ударце са различитих страна.

„У људској природи је да се нешто учини да вас мање нападају, али је лакше да ја примам ударце него наш народ. Хтео сам да учиним да Срби и Хрвати живе боље, а не да ја живим лакше та два дана”, рекао је он.

Рекао је и да је био поносан на чињеницу да су присутни у дворани „Лисински” певали химну „Боже правде”.

„Никада се у Загребу и Хрватској није чуло да онолико људи пева Боже правде од 1995. од Олује. Први пут су смели да пусте глас”, казао је он додајући да је то било упркос притисцима који су били све само не мали.

„Да ли мислите да не бих имао шта да одговором господину Марио Буљу када ми је добацивао, па променио боју. Рекао сам – сто дана нећемо ништа да говоримо и одговарамо, да видимо да ли може да се прими то у Хрватској, за шта мислим да је веома важно и значајно”, казао је он.

Вучић је, шалећи се, рекао да су неки у Србији већ израчунали да је то 26. мај, те најавио да ће можда продужити тај рок и да ће неки морати поново да рачунају.

Он сматра де је то лековита одлука, која ће послужити да додатно умири стање у односима Срба и Хрвата.

„Немам никаквог славодобитног понашања, штитио сам интересе Србије како моје обавезе налажу”, рекао је он резимирајући поново посету.

Оценио је да има много људи који на различитим странама не желе добре односе Србије и Хрватске. Имамо тешку, ужасну прошлост на коју гледамо на различите начине.

„Свакако другачије гледамо на оно што се збивало између 1991. и 1995, а нисмо знали да драстично различито гледамо и на период од 1941. до 1945.„

Истакао је да не види никакав рационалан разлог за сукобе у будућности, али и додао да, нажалост, многи у Хрватској то нису разумели.

Рекао је да је за неке у Србији, попут Велимира Илића, Шапића, Јанковића, који су говорили да је одласком у Хрватску издао земљу, спремио „ужасан одговор”, али да је сада срећан што га није изговорио.

„Рекао сам себи, ваљда народ све види, пусти и прећути, а смислио сам најодвратнији могући одговор. Био сам срећан што сам то смислио, али сам схватио да сам председник Србије и да не треба да се такмичим у глупостима и увредама, већ у раду и мудрости”, закључио је.

(Танјуг/Политика, 15. 2. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

  1. Са Хрватском постоји барем једно спорно питање а то је да она не признаје територијалну целовитост Србије односно не посматра је као суверену државу.
    Г. Вучић је требао да барем то истакне.
    Свака суверена власт у односима са другим државама би увек и у свакој прилици истицала питање оспоравања њеног суверенитета.
    Па Србија има само 5 држава у ЕУ које су пријатељски према њој наклоњене а остале су непријатељски због оспоравања територијалног интегритета.
    Ово је неозбиљна власт као и све после 5. октобра.

    Па ни кобајаги патриотска опозиција не говори да су односи Србије и Хрватске лоши и због оспоравања сувернитета Србији.
    И желе да неко гласа за њих.
    Свашта.

  2. Ако икада буде ћирилицом словосложена каква декларација о опстанку Србља и Српских земаља, мора бити у десетерцу, уклесана у камену, постављена у Јасеновцу, у цркви, у иконостасу изнад Царских Двери, свакодневно молитвено читана / појана, да уђе у јутарње и вечерње молитвено правило сваког Светосавца, да се уметне као фреска и у обновљену Његошеву капелу на Ловћену…
    Сумануту, лажљиву логореичност вучићеву, самог вучића сматрати за неопходност и неумољивост, к’о светао пример, кад се буде писала црна књига о ИЗДАЈИ Србља и Србије… Од нас оводанашњих страдалника зависи, али уистину зависи, да ли ће мали Вукан, кад порасте, од стричевих пара, заиста састављати и штампати луксузну декларацију – монографију о нестанку Србља и Србије на каквој хацијенди усред латифундије, на латиници, у част свога оца, потписујући се као Wolfan Wolcic, german, protestant…

  3. Александар Вучић, председник Републике Србије, опет на своја плећа “товари терет” несразмеран његовој физичко-психичкој снази и први пут у историји Срба схвата опасност о угрожености положаја српског народа у сложеним међународним односима. Као значајна подршка му је још један познати Србин, који је сам себе назвао Велики Баја – Милорад Додик.
    Деклерација о опстанку српског народа није објављена данас, како је најављивано, већ је у стању дораде или чекања из неких других разлога. То што није објављена кривицу прихвата Вучић и он, својим ауторитетом, моли другог коаутора – Додика, на стрљење за “неколико дана или недеља”!

    Да ли је намјера и труд ових визионара искрен, рационалан и да ли ће нешто променити у положају србског народа? Нажалост, неће! Ово је само још један у низу демагошких потеза тандема Вучић – Додик и њихових сарадника. Јер, као прво, и један и други су изнад устава и закона својих “земаља”. То је очигледно у сваком њиховом потезу, одлуци или стратегији. Друго, није сва памет и знање, само и искључиво, у главама њих двојице. И то је више него очигледно а огледа се у тренутном положају српског народа (и осталих) у Србији и Републици Српској.Не заборавите да је БиХ друга држава по беди и неимаштини у свету, а ни Србија није у бољем положају! Свака беба у Србији (податак од 21.1.2015.г. објављен у Куриру) дугује 861 еура. На овај износ, за који је сваки грађанин задужен на име разних кредита, треба додати и неплаћене рачуне за комуналије и др., па се дуг пење на 1.060 еура! Све институције су под контролом, а стање у њима је благо речено катастрофа.
    Да парафразирам М Витезовића: они су нас довели довде, а одвешће нас и даље…
    Ја мислим тако и волео бих ако грешим!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading