Милорад Додик кандидат за члана Председништва БиХ

Предсједник СНСД-а Милорад Додик потврдио је вечерас Срни да ће бити кандидат за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске на предстојећим изборима у БиХ.

Милорад Додик (Фото: rs.sputniknews.com)

Општи избори у БиХ биће одржани у октобру.

РТРС, Срна

(Искра, 15. 2. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. БиХ је земља од два ентитета и једног дистрикта и три конститутивна народа, настала у америчком граду Дејтону (01-21.11.1995.г.); завршни споразум је потписан у Паризу, 14.12.1995.г.
    Босанци, све три конфесије, су спонтани људи, отворени, дружељубљиви и гостољубљиви, као ријетко гдје. Али имају и “ону другу страну” коју су тако лијепо описали Иво Андрић и Меша Селимовић.
    О БиХ, онако “с брда-дола”, најкраће:
    Спада у групу двадесетак најсиромашнијих земаља свијета; кажу друга, иза Венецуеле. Сваки шести становник је гладан, из “народне” кухиње преживљава око 20 хиљада становника, јер грађанин БиХ дневно може да потроши 2.5 еура. Око 700 хиљада становника се бори са сиромаштвом. Али БиХ зато има око 85 милионера. Просјечна пензија је нешто већа од 150, а плата 400 еура. Потрошачка корпа је једна од најскупљих у Европи – 800 еура. Око или више од 550 хиљада становника је незапослено; а стопа незапослености је око 60 одсто!
    По стопи незапослености БиХ је на 185 мјесту од 200 посматраних земаља (Србија 163-ћа); око 67 одсто младих живи са родитељима, а само 3,5 одсто има своју кућу или стан.У задње двије-три године те податке не зна нико жив, јер народ, и старо и младо, бијежи пут Аустрије, Словеније, Чешке…
    Сарајевски универзитет је рангиран као 2.270-ти, а бањалучки као 4.010-ти, у свијету!
    У 2015-ој години сваки шести становник је, на неки начин, био корисник Центра за социјални рад.
    Држављанства Бих се за последње три године одрекло 12.157 особа!
    Политичари су најбоље плаћени у региону – за свој нерад, а убјеђују збуњене грађане да смо најбољи, да све функционише, да одређених проблема има али је за то крива свјетска криза и рецесија!
    Просјечна вриједност аутомобила једног политичара вреднија је од петнаесто- годишње зараде обичног смртника (радника). Министри за куповину возила годишње потроше око 700 хиљада КМ! Само је један члан трочланог Предсједништва прошле године платио ауто 200.000 КМ! За тај ауто преко 80 одсто пензионера треба да издвоје своја примања пуних 47 година, а већина радника свих 40 година – све под условом да издвоје примање у пуном износу, без трошења за исхрану, здравство и др. Број “службених” возила нико жив не зна, исто као и број невладиних организација, државних агенција.
    Према подацима из 2016.године број политичких партија био је 183!
    БиХ је у дугу са око 12 милијарди КМ, од чега Српска преко 5 милијардни КМ.
    Задуживање је у БиХ уобичајена пракса, а новац иде у “крпљење” буџета.
    Од 2006. до 2016. године сакупљено је по основу акциза на гориво толико средстава да се могао изградити ауто-пут од Требиња до Бањалуке, у дужини од 600 до 800 км, а изграђено је око 70 км и то уз подизање кредита!!! Прије неки дан Скупштина Српске је донијела одлуку о задужењу од 50 милиона еура за довршење ауто-пута Добој-Лакташи! Издвајање за акцизе на горило је и даље продужено!
    То је отприлике БиХ гледана очима једног аматера, који посматра, биљежи и помало размишља овом својом “тврдом босанском главом”!

    На чело такве БиХ, као члан трочланог Предсједништва, жели да се кандидује Велики Баја (тако је сам себе назвао!) и то онај који баш “не мирише” БиХ као државу! Сада се вади да то није мислио баш буквално, јер поштује БиХ али само као “изворно дејтонску”! Он није најсретније рјешење али шта да се ради када ни ови други нису бољи… или што рекао мој пријатељ Бориша Бијелић, умировљени пензионер, шерет и мало већи шаљивџија: “Како се год окренеш, стражница ти је отпозади”! Он нас још ауторитативно убјеђује како је то мисао Мао Це Тунга, али му ми не вјерујемо – његово је “масло”!

    Мало прије, на БН-дневнику (ТВ из Бијељине) објавише да је БиХ трећа земља по осјећају песимизма, у свијету. Само 20 одсто испитаника мисли да би могло бити боље, али ја се држим оне Мешине (Селимовића): “Добро је, нек није горе…”!
    Зато за све оне који су прочитали ова наклапања један видео-линк, за добро расположење: https://www.youtube.com/watch?v=x6AmI7bUVIw – поздрав.

    А Главног Бају пустимо на миру – снаћи ће се он и без нас!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading