Централна свечаност обележaвања Дана државности у Орашцу

Александар Вучић: Све нам је џабе ако немамо људе

Фото: Танјуг

У меморијалном комплексу на Орашцу почела је централна државна церемонија обележавања Дана државности.

Церемонија је почела опелом палим устаницима коју је служио поглавар Српске православне цркве Иринеј, а потом су председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик положили венце на споменик вожду Карађорђу.

На прославу Дана државности у Орашац је дошло више хиљада људи, а присуствује и председница Народне Скупштине Маја Гојковић, премијерка Ана Брнабић и министри у Влади Србије, премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић, као и председник Српског народног већа Милорад Пуповац.

Дан државности обележава се у знак сећања када је 1804. у Орашцу почео Први српски устанак за ослобођење од Турака, али и када је на исти дан 1835. године, проглашен први српски Устав који је означио и почетак савремене државности.

Министар одбране Александар Вулин, као изасланик председника Србије, положио је раније јутрос венац код Споменика Незнаном јунаку на Авали.

Празник Дана државности одређен је одлуком Скупштине Србије 2001. године, а од 2012. године тај дан празнује се 15. и 16. фебруара. (Бета)

Вучић: Све нам је џабе ако немамо људе

ОРАШАЦ – На централној свечаности обележавaња Дана државности председник  Србије Александар Вучић поручио је да ћемо Србију одбранити од утицаја и интереса великих сила, али да је још важније да сачувамо и обновимо наш народ, јер „све нам је џабе ако немамо људе”.

„За то нам је потребна подршка сваког појединца у Србији”, рекао је Вучић, указујући на драматичан пад наталитета.

Фото: Танјуг

Објаснивши да нам је сада потребна и судбоносна и историјска одлука, онаква какву су пре два века донели виђени Срби у Орашцу, Вучић је поручио и да, имајући то искуство, данас можемо све „јер су нас они томе научили”.

То, како је рекао, може да стане у речи које је тада изговорио „неписмени Милош сањајући да сви Срби пишу, а та је реч – слобода”.

„И данас док овде стојим, стојим на месту које постоји у свакоме у нас. Огромна је обавеза, све што нас чека у данима пред нама, морамо да решавамо, а да нам руке и образ остану чисти. Морамо да дајемо а да ништа не изгубимо, да се помиримо, а да останемо часни”, поручио је и додао: „Можемо да нађемо решење као што су га они тражили и нашли опредељујући се у 19. веку за живот у модерној држави. (Танјуг)

(Политика, 15. 2. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading