Зигмар Габријел: Косово више никад неће бити део Србије

Немачки шеф дипломатије Зигмар Габријел изјавио је да ће „један од изазова бити убедити пет земаља чланица Европске уније које нису признале Косово да то учине, пошто Косово више никада неће бити део Србије“

Зигмар Габријел (Извор: Снимак екрана/Н1)

На Косову, нешто другачији тон немачког шефа дипломатије Зигмара Габријела, кад је реч о признању Косова као суверене државе.

„Један од изазова биће убедити пет земаља чланица ЕУ које нису признале Косово да то учине, пошто Косово више никада неће бити део Србије. Веома је важно прихватити то и најбоље би било пронаћи решење са Србијом како би се завршио конфликт око граница и питање признавања. Због чега? Због тога што је то неопходно Србији, иначе не може постати чланица ЕУ. Истовремено, то је важно и за Косово. У стварности, то је win-win ситуација“, рекао је Габријел.

(Н1, 14. 2. 2018)

Београд: Габријел поручио – без „кредита“ за стандарде ЕУ

У посети Србији данас је боравио шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел. Разговарао је са премијерком Аном Брнабић и председником Србије Александром Вучићем. После сусрета са Вучићем, Габријел је поручио како је испуњавање стандарда централни услов за чланство у Европској унији и да ту – нема кредита.

Док у Немачкој трају преговори о саставу нове владе и поставља се питање његовог останка на функцији, актуелни шеф дипломатије те земље Зигмар Габријел стигао је у Београд. На састанку са Александром Вучићем, који је трајао петнаестак минута дуже од планираног, главна тема била је наставак европског пута Србије. Кључни услови за то су очување мира и стабилности у региону, наставак нормализације односа Београда и Приштине и испуњавања обавеза из Поглавља 23 и 24.

„Централни услов за чланство у Европској унији је да се испуњавају стандарди Уније. То је нарочито битно када се ради о владавини права, независности правосуђа, слободи штампе и говора и борби против корупције и организованог криминала. То су теме за целу Европу и свако ко жели да дође, мора да сарађује како би се придржавали тих стандарда и јачали их. Ту нема кредита“, рекао је Габријел.

Зигмар Габријел и Александар Вучић (Извор: Снимак екрана/Н1)

Вучић и Габријел разговарали су и о ситуацији у региону, и посети председника Србије Хрватској.

„Ви сте већ научили да када сам овако црвен у врату значи да ми је притисак скочио и да сам објашњавао ствари о региону, да сам се трудио да са много страсти објасним колико нам је важно да сачувамо мир и стабилност и толеранцију у региону“, рекао је Вучић.

Након Вучића, Габријел се састао и са председницом владе Србије, Аном Брнабић која се, како се наводи у саопштењу, захвалила Немачкој на подршци у процесу прикључења Унији.

Премијерка Брнабић истакла је да је Србија спремна за наставак дијалога са Приштином и изразила очекивање да ће приштинска страна у будућем периоду конструктивно приступити имплементацији Бриселског споразума у свим договореним сегментима, наводи се у саопштењу из Владе.

Након Београда Зигмар Габријел отпутовао је у Приштину, где ће са састати са косовским премијером Рамушом Харадинајем и другим званичницима као и са представницима цивилног друштва.

(Н1, 14. 2. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Само сањај сањај!!!

  2. Не знам за вас али ја сам склонији да се кладим на Габријелову но на Вучићеву одлучност. Које су ваше квоте?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading