Александар Вучић: Захтев ЕУ о увођењу санкција Русији постаће предмет дискусије у Србији

Реч је, наравно, о додатном политичком притиску на Србију због односа са Руском Федерацијом, рекао је председник Вучић

Извор: Евроазија дејли

На конференцији за новинаре за комесаром ЕУ за проширење и суседску политику Јоханесом Ханом, председник Србије Александар Вучић осврнуо се и на нешто што је ново у Стратегији ЕУ за Западни Балкан, а „у вези са далеким мада блиским земљама“.

Нешто што ће бити предмет политичких расправа овде у Србији, а то је да се очекује убрзање усаглашавања са спољнополитичким одлукама Европске уније, укључујући рестриктивне мере. Морам да приметим да је овај став у супротности са преговарачким оквиром који смо имали. Реч је, наравно, о додатном политичком притиску на Србију због односа са Руском Федерацијом“, рекао је председник Вучић а можете погледати у видео прилогу ТВ N1 (од 01:45).

Како пише руски портал „Евроазија дејли“ ово је први пут да Александар Вучић говори о проблему „рестриктивнијих мера“ према Русији, а у оквиру синхронизације спољне политике Србије са ЕУ. Раније, посебно у интервјуу за агенцију Блумберг децембра прошле године, Вучић је изјавио да се Београд неће придружити санкцијама ЕУ против Русије, и додао да ће покушати да припреми Србију за улазак у ЕУ и да истовремено очува добре односе са Русијом.

Никола Јоксимовић („Спутњик Србија“) пише да је горња реченица са конференције за медије српског председника и европског комесара за суседску политику „готово промакла свим медијима“.

„Дакле, Европска комисија је у Стратегији, која је политички акт, у суштини поновила захтев да Београд уведе санкције Русији, а истовремено та ­’обавеза’ уопште није на дневном реду приступних преговора које Србија води са Бриселом. Да ли је и сама ЕУ прекршила сопствена процедурална правила како би хитно остварила свој геополитички циљ — ‘протеривање’ Русије са Западног Балкана? Због тога нови захтев Стратегије ЕК за Западни Балкан звучи помало изненађујуће, јер према њој испада да Србија своју спољну политику треба што пре да усклади са политиком Уније. То у преводу значи — раскидање економских и политичких веза са Русијом и придруживање европским санкцијама против те земље“, пише Никола Јоксимовић на сајту „Спутњика“.

(Стање ствари)

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку, налогу на Твитеру и/или Linkedin мрежи.



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading