Александар Вучић: После убиства Ивановића ишао сам на Косово да умирим Србе

Тачи и ја дискутујемо, међутим у последњих пет година барем немамо етничких конфликата. У скорашњем случају убиства Оливера Ивановића одмах смо успоставили телефонски контакт како не би дошло до ескалације, каже председник Србије за аустријски “Кроне”

Уредник „Кронеа“ Курт Зајнц и председник Србије Александар Вучић (Foto: Tomschi Peter)

(Kronen Zeitung, 2. 2. 2018)

Србија жели да постане миротворац на Балкану

Након година рата и послератне кризе Србија се поново „јавља“ са јасним проевропским курсом. Земља је захваћена вером у промене. Млада сцена у „бетонским халама“ у старој београдској луци може се мерити са било којим европским главним градом. Динамични покретач промена је председник Александар Вучић: финансијска стабилизација, тржишна привреда. Он је тренутно у државној посети Аустрији и разговарао је са уредником „Кронеа“ Куртом Зајнцом о „новој Србији“ и њеним односима са Косовом и Босном.

Кроне: Господине председниче, аустријске владе подржавају пут Србије ка Европи и чланство у ЕУ, када Србија за то буде спремна. Шта ви желите од ове посете?

Александар Вучић: Пре свега желим да се захвалим канцелару Себастијану Курцу. Он је имао слуха за наше жеље, још док је био један од ретких који су се према нашем народу опходили са поштовањем и на равној нози. Сада је на нама да урадимо домаће задатке. Највећи проблем је, наравно, решавање питања Косова. Због тога смо отпочели дијалог међу собом и онда ћемо морати наћи компромис, у коме ће се Србима и Албанцима (са Косова) морати чинити уступци. Ако то не успе, биће то још једна грешка у историји наших двеју народа, највећих на Балкану.

Више пута сте се срели са лидером косовских Албанаца Хашимом Тачијем, последњи пут у Давосу. Има ли напретка?

Ми дискутујемо, међутим у последњих пет година барем више немамо етничких конфликата. У скорашњем случају убиства једног Србина на Косову одмах смо успоставили телефонски контакт, како не би дошло до ескалације. Ја сам ишао на Косово да умирим Србе.

Косовски Албанци и даље отворено инсистирају на државном признању.

На то им кажем, ви je немате (државу), зато што би вам за то били потребни Срби. Без Србије нема пријема у ОУН, без Србије нема пријема у Интерпол, без Србије нема државне посете Кини.

Србија дакле ипак има још карата у рукама?

Све карте морају на сто. Ако се давање и примање одигравају у поштеној сразмери, наћи ће се решење. А тада ће се за Србију отворити сва врата према Европи. Наравно, морамо побољшати владавину права, али са друге стране ставили смо финансије под контролу. Спустили смо државни дуг на испод 60%. То је сада много боље него у многим другим државама. Након привредних реформи у последње две године имамо буџетски суфицит. Незапосленост смо спустили са 26% на 12% и надамо се да ће до краја године бити 10,5%. Све у свему, поправили смо наш положај на листи Светске банке за 50 места. Претходне године имали смо 2,6 милијарди долара страних инвестиција (око 2,1 милијарди евра) као резултат програма приватизације. Као поређење, Хрватска – чланица ЕУ – имала је 947 милиона долара (око 760 милиона евра) страних инвестиција. Морамо, међутим, побољшати наш економски професионализам и ту су нам Аустрија и привредна комора са председником Кристофом Лајтлом врло помогле.

Председник Привредне коморе Аустрије Кристоф Лајтл и Вучић (Фото: WKÖ)

Долазимо до Босне: лидер босанских Срба поново прети отцепљењем Републике Српске. Сада сте се у Истанбулу срели са босанским председником. Да ли то значи да Ви признајете државни интегритет Босне?

Поводом Босне увек добијам исто питање!

… зато што то људе занима …

Већ пет година причам на све стране и дозволите ми да кристално јасно изложим позицију Републике Српске: ми подржавамо територијални интегритет Босне! Тачка! Подржавамо интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине у оквиру Дејтонског уговора. Ако унутар Босне постоји жеља да се нешто промени, онда је то једино ствар три нације које живе у Босни. Ми немамо других интереса осим мира и стабилности у региону и да се Срби и остали у Босни осећају сигурно. Желим да овде у Аустрији изложим мој стварни интерес: нећу одустати од тога да ми у региону оснујемо праву заједничку привредну зону. Ако желите, можете је назвати „мала ЕУ на Западном Балкану“. То се можда некима не допада, али то ме не узнемирава. Нама су потребни исти царински прописи, исте субвенције за стране инвеститоре. Овде нам је потребно заједничко тржиште међу нашим земљама. Замислите шта би све једно заједничко тржиште на Балкану могло постићи! Албански шеф владе, Еди Рама, слаже се са мном. Статистичари су израчунали да губимо 7% нашег привредног дохотка тиме што наши камиони остају заглављени на различитим границама. Чак би се смањило и исељавање из наших земаља.

За крај: у Европи расте брига о утицају џихадистичког ислама на Косову и у Босни преко повратника из ИД – све врло близу Србије и Ви такође морате бити забринути.

Када бих то потврдио, неки људи би рекли: он претерује и само жели да положај своје земље представи у бољем светлу. Зато покушавам да што мање говорим о тој проблематици. Могу само рећи да наше безбедносне службе блиско сарађују са Европом.

Са немачког посрбио: Душан Достанић

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку, налогу на Твитеру и/или Linkedin мрежи.



Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

2 replies

  1. То је стара идеја трилатерале да се разводни србство и да Србија увек има отворене проблеме са Сарајевом,Скопљем,Подгорицом а сада и са Приштином.Уједно тамо се режим одржава у мржњи према Србији.Најважније од свега да економски није у стању да напредује јер се намећу погрешни параметри.Тј.запад даје новац Македонији,Федерацији,Албанији(Косову),Цној Гори да нападају Србију а Србију задужује и спутава терајући је да прави заједницу са анти-државним елементима.

  2. Hm, oduvek sam verovao da izmedju Vodjei njegovih zapadnih partnera postoji neka dublja veza, nepoznata javnosti.

    https://youtu.be/hPsUw8WbVxA

    Obratiite paznju kako se ovo uklapa u fenomenalni tekst Branislava Matica,

    “Vezelizdaja na rasklapanje”

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading