Декларација о помирењу четника и партизана у Црној Гори

„Остајући дољедни његошевској Црној Гори која почива на косовском завјету и поштовању предака, ми потомци бјелаша и зеленаша, партизана и четника, праволинијаша и голооточана, доносимо Декларацију о помирењу„, прочитао је лидер ДНП-а Декларацију

Потписници Декларације о помирењу четника и партизана (Фото: ИН4С)

Декларација о помирењу потомака четника и партизана, чији је циљ превазилажење даљих идеолошкох подјела у Црној Гори, потписана је данас, на Савиндан, 27. јануaра.

Декларацију су потписали предсједник НСД Андрија Мандић, предсједник ПзП-а Небојша Медојевић и предсједник ДНП-а Милан Кнежевић. Њу ће, како је најављено, касније потписати сви посланици Демократског фронта.

Лидер ДНП-а Милан Кнежевић изразио је задовољство што је Декларација наишла на велику пажњу јавности.

„…Остајући дољедни његошевској Црној Гори која почива на косовском завјету и поштовању предака, ми потомци бјелаша и зеленаша, партизана и четника, праволинијаша и голооточана, доносимо Декларацију о помирењу„, прочитао је лидер ДНП-а Декларацију.

У њој је наведено да у Црној Гори не постоји национална већина те да је потребно да Срби и Црногорци први преузму одговорност за њену будућност. Потписници зајединички осуђују сваки почињени злочин због било којег идеолошког и партијског убјеђења, али и заједнички поздрављају сваку акцију која је имала за циљ друштвени напредак и одбрану државе од окупатора.

У Декларацији је осуђен сваки вид идеолошког реваншизма и прогона. Потписници су нагласили и да је „право на гроб и цивилизован однос према посмртним остацима и споменицима настрадалих предака“ њихова заједничка обавеза.

Истакнуто је и да је Декларација уперена против старих подјела које би могле да буду злоупотребљене у наметању неких нових сукоба.

„Декларација ће представљати образац јавног дјеловања“, нагласили су потписници Декларације, коју, како су истакли успостављају као „уставни, људски и морални императив“.

(ИН4С, 27. 1. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Коначно! Паметно.

    Али, комунистима не треба опростити никада.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading