Небојша Вујовић: Милошевић могао да добије аутономију Косова под српском заставом

Дипломата Небојша Вујовић је за телевизију Н1 износио детаље око преговора у Рамбујеу и других значајних тема које је обрађивао у својој књизи „Последњи лет из Дејтона – преговори иза затворених врата“.

Небојша Вујовић (Фото: Н1)

Основни амерички циљ је био да, по истеку ратног споразума, и обавезе Немачке да држи америчке и НАТО војнике, пронађе нову базу за те трупе. Постојао је и план, који је и Слободану Милошевићу био предочен, да америчке трупе буду на Косову. План је подразумевао да се Косову додели шира аутономија, али не и независност, да Косово остане под српском заставом и грбом, уз повратак Албанаца у институције система.

Одбијањем предлога и несхватањем испустили смо једну историјску прилику – каже политички саветник шефа делегације Слободана Милошевића за преговоре у Дејтону, дипломата Небојша Вујовић. Детаље о преговорима у Дејтону изнео је у јавност након двадесет година, поштујући рок за државну тајну, у емисији Прессинг Н1, али и у својој књизи „Последњи лет из Дејтона – преговори иза затворених врата“. Последња озбиљна шанса за Косово била је у Дејтону, кад је Ибрахим Ругова дошао и чекао неколико дана у хотелу да га америчка делегација укључи – оценио је.

Милошевић згужвао предлог споразум, био добар тактичар али слабији стратег, наводи Вујовић.

У емисији Н1 изнео је и детаље у вези са споразумом о Косову који је америчка страна, каже Вујовић, послала Милошевићу управо преко њега.

„Сео је, прочитао, то је трајало 15 минута… Није коментарисао… Поцрвенео је и устао, згужвао папире, гађао ме…  Погодио ме директно у лице. Ја сам се сагао, покупио папире и изашао“, препричава тај тренутак.

На питање новинара да ли је то била Милошевићева ароганција или неспособност да разуме шансу, Вујовић каже:

„Он је био изузетан тактичар, али много слабији стратег. Четири дана касније, када је поново размислио, покушавао је да објасни зашто је то урадио, рекао је да би га тамо дочекали на нож, да нема само Клинтон опозицију, има и он у Београду, да је ово била мировна конференција за Босну, а не за Косово, али већ сам био приметио озбиљну дозу мишљења са задршком.“

Намера била да НАТО не оде у библиотеку него у Бондстил

„Мислим да је то била озбиљна шанса“ – оценио је такође Вујовић, наводећи да су Американци заправо на тај начин желели да “сачувају НАТО”.

„Да НАТО не оде у библиотеку, него да оде у Бондстил“, додао је.

„Свакако смо добили Бондстил, уз батине“, рекао је Вујовић, мислећи на бомбардовање.

Бомбардовање и „жуто светло“ Русије

Говорећи о 1999. години и бомбардовању, испричао је да је пре него што се све то десило послао телеграм (из Вашингтона) у Београд у ком је пренео да му је руски шеф дипломатије, Игор Иванов, након састанка са Мадлен Олбрајт, рекао:

„Прекосутра је гласање у УН, Американци ће добити оно што траже. Он му је назначио тада да ће Русија пустити “жуто светло” за бомбардовање.“

„Испустили сте шансу у Дејтону, ови ће вас ударити“

Испричао је да је када је разговарао са дипломатом Хенријем Кисинџером последњи пут (америчким државним секретаром из 70–их и политичким аналитичарем) 1998. године и питао га шта следи у СРЈ, да му је он кратко одговорио: „Испустили сте шансу у Дејтону. Ови ће вас ударити“.

Можда је 1998. година била последња шанса, али је 1995. постојала озбиљна шанса за Косово, додаје.

Рамбује озбиљна капитулација

Коментаришући мировне преговоре о Косову у Рамбујеу, током фебруара 1999. године, каже да то нико не би смео да потпише.

„Рамбује је био једна игра, једна озбиљна капитулација. А Куманово је било друга прича. Последња озбиљна шанса је била у Дејтону, кад је (тадашњи лидер косовских Албанаца) Ибрахим Ругова дошао и чекао неколико дана у хотелу да га америчка делегација укључи“, истакао је.

Европљани већи статисти од нас, преговоре усмеравали амерички функционери

Вујовић каже и да су сви у Дејтон стигли под директном палицом САД, а да су „Европљани били већи статисти од нас“:

„Преговоре су водили и усмеравали амерички функционери, само (тадашњи амерички председник Бил) Клинтон није био, сви су били… Али, његов дух је био присутан.“

Сматра да би и он (Клинтон) дошао сигурно, да је знао да ће Дејтон бити потписан.

О прислушкивању: Американци су све слушали

Преноси да су све делегације биле прислушкивање, а и да је српска прислушкивала.

„Американци су слушали све“, додао је.

Као пример тадашње технологије, навео је да су му, док је чекао на неке мапе и био у канцеларији код генерала Веслија Кларка, показали сателитски снимак – најпре земаљску куглу, па онда у крупном плану Европу, Балкан, БиХ и на крају Горажде.

Затим су, како каже, зумирали један балкон на којем је стајала једна бака, којој је могао да, како каже, види боре.

“Кларк ми је рекао – видите како ми пратимо све шта се дешава у БиХ. И кад вам кажемо да се негде догодило војно насиље, ми то и документујемо,” пренео је.

Србија ће изгледати као равна плоча ако не прихвати захтеве

Упитан о томе колико је Русија помагала Србији око питања Косова и у време бомбардовања, подсетио је на „жуто светло“, али и испричао детаље с једне вечере у Куманову.

Каже да је тада, у жучној расправи са Милошевићем, руски преговарач у време бомбардовања Виктор Черномидин свукао чаше са стола и рекао да ће Србија изгледати као равна плоча ако не прихвати захтеве.

„Американци су остварили оно што су хтели 1995. Можете да замислите шта би било без њих, ко би заштитио Србе и манастире… Нису они тамо из огромне љубави према Албанцима“, навео је.

О преговорима у Куманову Вујовић пише своју другу књигу.

(KoSSev, 31. 1. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading