Чланови Конгреса САД номиновали Наташу Кандић за Нобелову награду за мир

„По нашем мишљењу нема особе нити организације достојније Нобелове награде за мир него што су Наташа Кандић и Фонд за хуманитарно право“, стоји у саопштењу сенатора Викера и конгресмена Енгела

Председавајући Хелсиншке комисије америчког Конгреса, сенатор из Мисисипија Роџер Викер и највише рангирани демократски члан Одбора за спољнополитичке односе Представничког дома, конгресмен из Њујорка Елиот Енгел, номиновали су Наташу Кандић и Фонд за хуманитарно право за Нобелову награду за мир 2018.

Како се наводи у саопштењу које је објавила Хелсиншка комисија, Наташа Кандић основала је Фонд за хуманитарно право у Београду 1992. године како би документовала тешка кршења људских права почињена за време сукоба током распада бивше Југославије. „Више од 25 година касније, Фонд за хуманитарно право наставља да се бори за правду за жртве ратних злочина и супротставља екстремном национализму и етничким тензијама које и даље тињају на Западном Балкану“.

У образложењу номинације председавајућег Викера и конгресмена Енгела, између осталог се каже да је детаљна документација ФХП о тим злочинима постала кључна за извршење правде, како у Међународном кривичном трибуналу за бившу Југославију, који је окончао рад крајем 2017. године, тако и у националним судовима за ратне злочине у земљама региона. „Главни починиоци злочина, укључујући политичке и војне лидере, по први пут од Другог светског рата позвани су на одговорност на међународном нивоу. Преживелим жртвама и трауматизованим заједницама у којима су живели пружена је шанса да поново изграде свој живот. Земље региона подстакнуте су да се придржавају владавине закона и прихвате наслеђе страшне прошлости“, истиче се у саопштењу Хелсиншке комисије.

Наташа Кандић (архивска фотографија)

„Фонд за хуманитарно право наставио је свој рад кроз сукобе и у средини непријатељски настројеној према борцима за људска права. Сувише много људи у Србији покушава да негира стравичне злочине или их оправдава сатанизујући жртве, а још већи број је ћутао док се етничко чишћење несметано одвијало. Насупрот томе, са Наташом Кандић на челу, ФХП се јавно оглашавао против чинова агресије, извештавао о почињеним злочинима и одбацивао мржњу на којој су били засновани. Иако је то немогуће измерити, уверени смо да су напори Фонда одвратили нека додатна кршења људских права“, истичу сенатор Викер и конгресмен Енгел.

Они подсећају да је Наташа Кандић данас инспирација новој генерацији „посвећених младих професионалаца који воде ФХП.“

„Као чланови америчког Конгреса, помогли смо у формирању међународног одговора на сукобе који су избили на Западном Балкану и настављамо да подржавамо и подстичемо опоравак земаља региона после конфликта. По нашем мишљењу нема особе нити организације достојније Нобелове награде за мир него што су Наташа Кандић и Фонд за хуманитарно право и уверени смо да би такво признање даље унапредило постизање мира и помирења у овом и другим регионима света“, закључује се у саопштењу сенатора Викера и конгресмена Енгела.

Рок за подношење кандидатура за Нобелове награде истиче 31. јануара у поноћ. Кандидате могу да предлажу чланови националних скупштина и влада суверених држава, чланови Међународног суда правде у Хагу, универзитетски професори, добитници ранијих Нобелових награда за мир и чланови управних одбора организација које су добиле награду као и садашњи и бивши чланови Норвешког Нобеловог комитета.

(Глас Америке, 1. 2. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

  1. NOMINACIJA OVE INDUVIDIJE JE JOS JEDNA POTVRDA ZA NJENU ANTISRPSKU POLITIKU KOJU USPESNO VODI. SMESNO DO BOLA.

  2. @ MILOS M. JELENIC

    Поново вас молим да не пишете СВИМ ВЕЛИКИМ СЛОВИМА – не само што је нечитљиво (ако је већ превише да пишете ћирилицом, или макар са „ју“ словима) него се на Интернету и сматра ЗНАКОМ ЉУТЊЕ ИЛИ ВИКАЊА.

    хвала на разумевању,
    уз срдачне поздраве
    Александар Лазић

  3. Sve je to lepo ali Nata ******* nema takve kolege u Hr i Bosni da jure svoje zločince, to je tužno. Zašto oni nemaju svoje Nataše, hoću ravnopravnost!..

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading