Гардијан: Плаћеници обучавани у Русији подржавају сепаратизам босанских Срба

Извештај Журнала наводи да је паравојска под називом „Српска част“ – за коју се каже да је обучавана у „хуманитарном центру“ у Србији који финансира Русија – била у фази формирања паравојне групације која би била употребљена против Додикових противника

(Гардијан, 12. 1. 2018)

Министарство за безбедност потврдило је извештаје који потхрањују страховања да може доћи до дестабилизације Балкана и отпору проширења НАТО.

Плаћеници обучавани у Русији помажу формирање паравојне јединице у служби српског сепаратистичког лидера у Босни, извештавали су сарајевски извори у петак, 12. јануара.

Извештај на интернет сајту Журнал њуз, чије је наводе поврдило босанско Министарство за безбедност, обнародован је у време растуће западне анксиозности у вези са настојањима Русије да дестабилизује Балкан и да одоли ширењу НАТО у овом подручју.

У уторак, Милорад Додик, тврдолинијашки лидер српског дела[1] Босне, одржао је војну параду у Бања Луци, супротно одлуци државног уставног суда.

Извештај Журнала наводи да је паравојска под називом „Српска част“ – за коју се каже да је обучавана у „хуманитарном центру“ у Србији који финансира Русија – била у фази формирања паравојне групације која би била употребљена против Додикових противника.

Они су објавили и фотографије ове милиције на улицама Бања Луке, административног средишта Републике Српске, аутономног ентитета у оквирима Босне који је створен Дејтонским мировним договором, чиме је окончан рат 1992–1995. године. Фотографије приказују паравојнике који позирају у црним џемперима и борбеним униформама.

Извештај, који укључује и једну фотографију доделе награде, наводи да је вођа групе, Бојан Стојковић, бивши српски падобранац који је обучаван у Москви и награђен медаљом Валерија Каљакина, руског генерала.

Драган Мектић, босански Министар за безбедност, наводи да су обавештајне и безбедносне службе упознате са присуством и активностима ове групе.

„Ми располажемо овим информацијама дуже време, прикупили смо прилично информација о њима“, навео је Мектић, додајући да не може да изнесе више детаља и да је његово министарство поднело комплетни извештај канцеларији босанског тужиоца.

Журналов извештај наводи да је група мобилисана из српског криминалног подземља како би формирала паравојну јединицу лојалну Додику. Он цитира процурели извештај безбедносне службе где се наводи да су Додикови помоћници разговарали о циљевима новоформиране јединице са вођама „Српске части“ и да је међу циљевима „могућа интервенција у случају да опозиција настоји да опструира рад власти.“

„Вреди дати живот за таквог председника“, написао је Стојковић испод фотографије Владимира Путина на свом Инстаграм профилу, према наводу овог извештаја.

Испод фотографије Додика написао је: „Не може нам нико ништа, јачи смо од судбине.“

Појављивање паравојника у Босни дешава се петнаест месеци након што су руске обавештајне структуре биле умешане у неуспешни државни удар у Црној Гори, у коме је планирано да плаћеници изврше јуриш на парламент, изврше атентат на Мила Ђукановића, прозападног лидера ове државе, и да спрече да држава постане чланица НАТО. Ова завера је осујећена и Црна Гора је постала чланица НАТО јуна 2017.

Босанска влада такође је у процесу продруживања НАТО, но овај процес омета отпор Републике Српске под Додиковим вођством.

„Ово је део ширих промена у међународним односима које су отпочеле инвазијом на Грузију, Сирију и Украјину и мешањем у америчке изборе“, изјавио је Реуф Бајровић, бивши босански министар за енергетику, означавајући појаву паравојних снага у Бања Луци као „преломни тренутак“.

„Руси су одлучили да искористе свој утицај на Балкану зарад исхода који желе: укидања Дејтонског споразума и стварања српске државности.“

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић


[1] Прим. ММ: У изворнику аутор користи израз half који значи пола, половина. Но, пошто Република Српска, познато је, обухвата свега 49% територије БиХ, а у страху да не будемо оптужени за српски експанзионизам употребили смо нумерички неутралнији термин. Додуше и израз „српски део“ можда може да буде проблематичан и са спремношћу прихватамо тај ризик.

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Pa to bi samo znacilo da je neko naucio kako svet funkcionise, tj, poceo da igra po zapadnim pravilima, u vreme kad je vrednost medjunarodnog prava svedena na vrednost toalet papira. Iskreno se nadam da je tako.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading