Поуке: Уједињују се акакијевци и Слободна СПЦ

Из поузданих извора редакција Поука сазнала је да ће ових дана бивши патријаршијски придворни јерођакон Христифор, познат у београдским круговима по раскалашном животу, да буде „хиротонисан“ за епископа некакве нове „Слободне Српске православне цркве“ у Аустралији.

Таман је залечен раскол у Аустралији, када је група одметника која је на превару преузела нека бугарска црквена добра, се самопрогласила „Слободном српском православном црквом“. Она се на друштвеним мрежама представља као тобожњи наставак владика Дионисијеве цркве, жестоко антиекуменистичка и антируска – „антикомумунистичка“ (!) „црква“, која наводно има канонски основ за постојање („није осуђена“).

Христофор на монашењу (Фото: Поуке)

Штавише, она ужива директну потпору „Акакија“, „вође Српске истините православне цркве“ и са њим ће се удружити у заједнички „Синод“, који ће потпомогнут, захтевима амбасада неких страних земаља, да тражи званичну регистрацију и признање од државе Србије. „Акакије“, који као што видимо на фотографијама преузима и по Украјини монахе „Руске истините православне цркве“, у жељи да надмаши одлученог од Цркве бившег владику Артемија, с којим је наводно хтео да се уједини, маја прошле године у Лозници код Чачка, не губи наду да оснује своју „патријаршију“.

Знамо да све изгледа замршено, но у суштини је увек једноставно – напад на дух саборности у српском православном народу.

Правим верницима треба да буде јасно „да зло добра донијети неће“, али не треба да пасивно посматрају оснивање паралелних „Синода“ у „Акакијевом“ скровишту „Утешитељево“ или на неком другом месту у Србији. Таква небивала ситуација, понављамо, користи само Непријатељу рода људскога и агентима страног утицаја у Србији. Без обзира каквом се реториком служили, и за нас и за њих важи да се „не може служити два господара“.

Др Александар Живковић

(Поуке, 24. 1. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

3 replies

  1. У праву сте господо, “Зло добра донијети неће” нити лажи којима трујете народ.

  2. Овакви директно малициозни испади неупућених не садрже ни трунку љубави Христове.
    Тврдње о некаквом “раскалашном животу” монаха, некаквим непостојећим бугарским имањима и коментарисање нечега у шта апсолутно није упућен, аутор овог текста даје себи за право да износи оцене о нечему о чему нема ни основно знање.
    Слободна Српска Православна Црква јесте црква епископа Дионисија, као што је то потврђено пресудом Врховног Суда у Аустралији. Слободна Црква јесте власник манастира Новог Каленића, који је Мирко Добријевић покушао да отме. Слободна Црква је добила све судске спорове које је СПЦ повела против ње. СПЦ је ттренутно дужна 1 700 000 долара Слободној Цркви за судске трошкове, а сам Мирко Добријевић је дужан 368 000 долара за спор који је изгубио. Побегао је из Аустралије када му је уручена судска одлука о наплати дуга. Он више не сме да уђе у Аустралију, јер ће на аеродрому бити ухапшен. Истина је да је Мирко Добријевић смењен са катедре Аусталијско-новозеландске митрополије, када је САС сазнао да је годинама лагао о исходу суђења. Начин на који је сазнао: ја сам лично, после патријарховог коментара да са радошћу поздравља пресуду у Аустралији, написао писмо и комплетну пресуду, која је садржавала 219 страна послао патријарху. Три месеца касније је најављена посета комисије и остало је историја.
    Аутор овог текста није чак ни трачеве успео да добро чује, али у прелести и гордости својој, даје себи за право да изнесе мишљење.

    Надам се да ће овај одговор бити објављен, пошто већ друга страна није била контактирана.
    Протосинђел Др Симеон Мишчевић, секретар Његовог Преосвештенства Епикопа за Аустралију и Нови Зеланд Слободне Српске Православне Цркве г.г. Амвросија

    3
    3
  3. Доктору ,
    који износи тешке клевете на рачун оца архимандрита Христифора
    Моје име је Славица Керезовић, адреса у ул. Жарка Васиљевића бб у Железнику, Београд, тел 061 210 94 67.
    Ово износим, докторе, јер те позивам да предамном поновиш ове лажи о животу оца Христофора.
    Он је растао и узрастао пред нашим очима, у нашој цркви, ми знамо живот његов. Ко си ти , докторе, не знамо, али ако имаш образа трунку, доћи ћеш и показаћеш се.
    Отац Христофор је у нашој кући, на наведеној адреси, био драг гост, и брат у Христу две деценије.
    Да ли смеш мени да објасниш зашто си се дрзнуо да лажно сведочиш пред Богом, и да клевете пишеш?
    Срам нека те испуни, нека ти образ поцрвени, ако има делића на твом образу који није поцрнео и може показати стид и примити кајање.
    Зашто се мешаш међу уцрквљене и покајане Србе, шта је намера твоја?
    Раскол шири онај којем се ти клањаш, и ти то зло семе сејеш у његово име.
    Ти би да разобличиш брата, за трун у оку његовом, а шта се у твоме оку попречило.
    Гледај престо епископа свог, и моли Бога да ти покаже Истину, можда Га и умолиш.
    Кукавички пишеш и клевете износиш.
    Пиши, па разобличи архијеретика у Риму, ако смеш и умеш.
    Породи аспидини, докле ћете на брата скакати, а од непријатеља се уклањату због недостатка мужаствености.
    Пиши сада и о мени, њушкало фарисејско, кад ископаш детаље мог раскалашно живота, јер, ево, показа се да си ти стручњак за раскалашност.

    4
    5

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading