Патријарх Иринеј: Неће бити ванредног Светог архијерејског сабора СПЦ

Његова светост патријарх српски господин Иринеј изјавио је према писању београдског листа Данас како неће бити одржан ванредни Свети архијерејски сабор СПЦ. Највероватније ће се, како пише овај лист, чекати на редовно, мајско заседање на коме ће једна од најважнијих тема бити судбина Косова и Метохије.

Патријарх Иринеј

Према патријарховим речима, „стигла су само три захтева, док је за сазивање ванредног Сабора потребна натполовична већина“ од броја највишег јерархијског и црквенозаконодавног тела СПЦ.

У београдским медијима јуче се спекулисало да је у последња два месеца шест архијереја СПЦ тражило ванредно заседање Сабора о КиМ. У високим црквеним круговима Данасу је незванично објашњено да је реч о захтевима које је више владика поднело прошле године тражећи да се одржи редовно јесење заседање Сабора на коме би СПЦ заузела јединствен став о КиМ, а који су и даље отворени. Први захтев, како наводе извори нашег листа, који је поднео за Косово надлежан епископ рашко-призренски Теодосије, подржала су петорица владика.

Извор: Данас, 24. 1. 2018.

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. ne, netreba vanredni sabor. nista se znacajno nije desilo u srbiji. e moja crkvo, hramovi ce biti sve prazniji.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading